Περιβάλλον

Οικολογικές οργανώσεις κατά Deutsche Bank

Για επενδύσεις με σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις για το παγκόσμιο κλίμα κατηγορούν οι WWF και Campact την Deutsche Bank και διαδηλώνουν στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της στην Φρανκφούρτη.

Την έντονη αντίδραση οικολογικών οργανώσεων, όπως του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση WWF και της Campact, έχει προκαλέσει η Deutsche Bank. Οι οργανώσεις αυτές επικρίνουν τη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα για τη χρηματοδότηση λιμανιού φορτοεκφόρτωσης άνθρακα στην Αυστραλία. Επενδύσεις που, όπως υποστηρίζουν οι οικολογικές οργανώσεις, θα πλήξουν το Great Barrier Reef, το μεγαλύτερο σύστημα κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου και θα συμβάλλουν στην άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

….Μπροστά από την αίθουσα όπου πραγματοποιείται από χθες η Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας στην Φρανκφούρτη οι ακτιβιστές πραγματοποίησαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και παρέδωσαν στους υπεύθυνους της τράπεζας περισσότερες από 200.000 υπογραφές κατά της επένδυσης στο λιμάνι του Abbot Point στο κρατίδιο Queensland.

Ο ακτιβιστής Κρις Μέτμαν, μέλος της Campact μίλησε στην DW για τις οικολογικές επιπτώσεις που θα είχε το λιμάνι άνθρακα για το μοναδικό στον κόσμο σύστημα υφάλων: «Σε περίπτωση που ολοκληρωθεί το έργο θα είναι το μεγαλύτερο λιμάνι άνθρακα του κόσμου με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο κλίμα και το Great Barrier Reef, που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς. Η επένδυση θα επηρεάσει και το παγκόσμιο κλίμα. Με το νέο λιμάνι ανοίγει στην ουσία ο δρόμος για την εντατική αξιοποίηση των τεράστιων αποθεμάτων άνθρακα της Αυστραλίας. Αν αυτά τα αποθέματα διοχετευθούν στην αγορά δεν θα είναι πλέον εφικτός ο περιορισμός της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους δύο βαθμούς κελσίου. Καλούμε την Deutsche Bank να εγκαταλείψει την χρηματοδότηση του έργου», τόνισε ο Κρις Μέτμαν.

 

Τα κεντρικά της Deutsche Bank στην Φρανκφούρτη

Τα κεντρικά της Deutsche Bank στην Φρανκφούρτη

Η Deutsche Bank προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες

Αντιδρώντας στις κατηγορίες των οικολογικών οργανώσεων και ακτιβιστών η Deutsche Bank υπόσχεται ότι θα συνεχίσει την χρηματοδότηση της κατασκευής μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η UNESCO θα αποφανθεί ότι το λιμάνι δεν συνιστά απειλή για το Great Barrier Reef.

Όμως ο γερμανός ακτιβιστής Κρις Μέτμαν κατηγορεί την τράπεζα ότι προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, και εξηγεί το γιατί: «Στην αξιολόγηση του κατασκευαστικού έργου η UNESCO ασχολείται μόνο με ένα μέρος του προβλήματος: την διαπλάτυνση του λιμανιού. Υπάρχουν όμως και άλλα προβλήματα, όπως η αύξηση της κυκλοφορίας εμπορικών πλοίων κοντά στο σύστημα κοραλλιογενών υφάλων. Η εντατική χρήση του νέου αυτού θαλάσσιου δρόμου θα έχει άμεσες επιπτώσεις στο παγκόσμιο κλίμα, λέει ο ακτιβιστής. Η UNESCO δεν λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα αυτά στην αξιολόγησή της. Η τακτική της Deutsche Bank είναι εντελώς ανεύθυνη διότι προσπαθεί να αποποιηθεί την ευθύνη παραπέμποντας στην UNESCO», δηλώνει ο γερμανός ακτιβιστής.

πηγή:  dw.de, Ιrene Quaile / Στέφανος Γεωργακόπουλος, Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s