Ειδήσεις

Τα σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος» εκβιάζουν τους αγρότες – παραγωγούς

meri544

Τις καταγγελίες αγροτών για αθέμιτες και παράνομες πρακτικές από την εταιρεία σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος Ανώνυμη Εταιρεία Γενικού Εμπορίου» με σκοπό τη μείωση τιμών των παραγωγών μεταφέρουν στη Βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση που κατέθεσαν προς τα υπουργεία Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης.

Ερώτηση – καταγγελία από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

syrizaΌπως τονίζουν οι Γιάννης Σταθάς, Όλγα Γεροβασίλη, Δημήτρης Κοδέλας, Γιώργος Σταθάκης και Δημήτρης Στρατούλης, τα σούπερ μάρκετ «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ» συνάπτουν συμφωνίες αγοράς αγροτικών προϊόντων με παραγωγούς ή χονδρεμπόρους αγροτικών προϊόντων, αλλά μετά εκβιαστικά επιβάλλουν κρατήσεις και εκπτώσεις.

Η «διαδικασία» έχει ως εξής: αρχικά υπάλληλοι της εταιρείας υπόσχονται στους αγρότες ότι θα απορροφούν το σύνολο της μελλοντικής παραγωγής τους, χωρίς όμως να προβαίνουν σε «προαγορά» του συνόλου της παραγωγής τους. Η τιμή συμφωνείται πριν από κάθε παράδοση και ανταποκρίνεται στις επικρατούσες τη χρονική περίοδο της σύναψης της συμφωνίας τιμές υπερχονδρικής πώλησης αγροτικών προϊόντων. Όμως, όπως καταγγέλλουν οι αγρότες, μετά την παράδοση των προϊόντων τους, διαπίστωναν ότι η «Μαρινόπουλος» «εφήρμοζε παράνομες, αντισυμβατικές και αντισυναλλακτικές πρακτικές, με σκοπό την εκβίαση των προμηθευτών – παραγωγών στο να αποδεχθούν εκ των υστέρων δραστικές μειώσεις στο τίμημα των προϊόντων που ήδη είχαν παραδώσει».

Σύμφωνα με τους παραγωγούς, επιβάλλονταν μη προσυμφωνημένες εκπτώσεις μετά από ετεροχρονισμένες συμφωνίες που υπογράφονταν ακόμα και μετά την παράδοση και τιμολόγηση των προιόντων, καθώς η εταιρεία εκβίαζε ότι δεν θα πλήρωνε, ότι θα καθυστερούσε την πληρωμή ή θα διέκοπτε τη συνεργασία. Επίσης επέβαλλε κρατήσεις στους παραγωγούς για την κάλυψη εξόδων λειτουργίας του μηχανογραφικού συστήματος της εταιρείας, ενώ υπάρχουν καταγγελίες ακόμα και για την έκδοση εικονικών «τιμολογίων παροχής υπηρεσιών» σε βάρος των παραγωγών με σκοπό τη μείωση του χρεωστικού τους υπολοίπου.

πηγή: Η ΑΥΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s