Ειδήσεις

Τρίμηνες οι καταστάσεις εσόδων και ετήσιες των εξόδων για τους αγρότες

agrotes300

Αρχική υποβολή στις 2 Ιουνίου

..Απαντήθηκε τελικά ( μέσω εγκυκλίου βεβαίως) τι θα ισχύσει με τις φορολογικές υποχρεώσεις των αγροτών για φέτος ! Όπως προκύπτει από εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων :

..Στις 2 Ιουνίου θα πρέπει να υποβάλουν φέτος όλοι οι αγρότες- ειδικού και κανονικού καθεστώτος- μέσω Τaxisnet τις πρώτες συγκεντρωτικές καταστάσεις εσόδων (πελατών). Οι καταστάσεις εσόδων (πελατών) που θα πρέπει να υποβάλλονται μέσω ΤΑΧΙΣ για το τρέχον έτος 2014, τόσο για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ όσο και για τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, θα είναι τρίμηνες, ενώ οι καταστάσεις εξόδων (προμηθευτών) θα είναι ετήσιες. Από το 2015, για όλους τους αγρότες, οι καταστάσεις εσόδων (πελατών) θα είναι μηνιαίες και εξόδων (προμηθευτών) ετήσιες.

Επισημαίνεται ότι οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α. (άρθρο 41 του ν. 2859/2000), υποβάλλουν καταστάσεις πελατών (μόνο για τα τιμολόγια πώλησης που τυχόν εκδίδουν οι ίδιοι για το σύνολο της παραγωγής τους) και προμηθευτών, ανεξάρτητα της απαλλαγής τους από την τήρηση βιβλίων με βάση τις διατάξεις του Κ.Φ.Α.Σ..

Συναλλαγές που περιλαμβάνονται

Ενδεικτικά, στις καταστάσεις πελατών και προμηθευτών, περιλαμβάνονται τα εξής φορολογικά στοιχεία:
● Τα τιμολόγια, «χρεωστικά» ή πιστωτικά, για την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών, μεμονωμένων ή επαναλαμβανόμενων, την είσπραξη επιδοτήσεων, οικονομικών ενισχύσεων, αποζημιώσεων, επιστροφών τόκων, εισφορών και άλλων ανόργανων εσόδων, την αγορά αγροτικών προϊόντων, από αγρότες του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α.
● Οι εκκαθαρίσεις που εκδίδονται για την πώληση ή την αγορά για λογαριασμό τρίτου ή που προβλέπονται από αποφάσεις του υπουργού οικονομικών για ειδικές περιπτώσεις συναλλαγών.
● Τα φορολογικά στοιχεία που εξομοιώνονται με τιμολόγια, όπως, συμβόλαια μεταβίβασης για την πώληση ακινήτων, έγγραφα πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ύδατος κ.λ.π.
● Οι τίτλοι κτήσης που εκδίδονται για την αγορά αγαθών ή τη λήψη υπηρεσιών από μη υπόχρεο έκδοσης τιμολογίου ή από αρνούμενο έκδοσης.
● Οι αποδείξεις λιανικών συναλλαγών και οι αποδείξεις επιστροφής λιανικώς πωληθέντων αγαθών. Σημειώνεται ότι για τις λιανικές συναλλαγές υποβάλλονται συγκεντρωτικά δεδομένα.
● Τα φορολογικά στοιχεία που εκδίδονται για τις αυτοπαραδόσεις αγαθών και τις ιδιοχρησιμοποιήσεις υπηρεσιών, κ.λ.π.

arrow90Αναλυτικά για φέτος, η υποβολή των καταστάσεων πελατών (εσόδων) θα γίνει ως εξής:

-1ο τρίμηνο 2014 (Ιανουάριος – Φεβρουάριος – Μάρτιος): μέχρι την 02.06.2014 δεδομένου ότι η 31.5.2014 πέφτει Σάββατο

-2ο τρίμηνο 2014 (Απρίλιος – Μάιος – Ιούνιος): μέχρι την 31.07.2014

-3ο τρίμηνο 2014 (Ιούλιος – Αύγουστος – Σεπτέμβριος) : μέχρι την 31.10.2014

-4ο τρίμηνο 2014 (Οκτώβριος – Νοέμβριος – Δεκέμβριος) : μέχρι την 02.02.2015 καθώς και η 31.1.2015 πέφτει Σάββατο.

Πηγή : ilialive.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s