Περιβάλλον

Διαμαρτυρία Γεωπόνων για τον αγωγό ΤΑΡ

dasos302geoteAM

Αξιότιμε κ. RikardSkoufias

 

Παραλάβαμε την απαντητική σας επιστολή επί των γενικών μας απόψεων, τόσο για την ΜΠΚΕ, όσο και για την όδευση του αγωγού ΤΑΡ στα πλαίσια της διαβούλευσης που ξεκινήσατε για τη ΜΠΚΕ του αγωγού ΤΑΠ. Η απάντηση καταδεικνύει εμφανέστατα από το περιεχόμενο της, ότι όλη η διαδικασία της διαβούλευσης που επικαλείστε είναι πέρα για πέρα προσχηματική και όλα είναι προαποφασισμένα από μέρους σας.

          Αναγιγνώσκοντας προσεκτικότερα τις απαντήσεις σας, πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτές δεν μας ικανοποίησαν επ’ ουδενί και έχουμε έντονες ενστάσεις. Επιπλέον διαπιστώσαμε ότι στις απαντήσεις σας πέραν των λαθών, των ασαφειών και των παραλείψεών σας να απαντήσετε σε ορισμένα από τα ζητήματα που θέσαμε, θελήσατε να μας δημιουργήσατε την εντύπωση ότι η ΜΠΚΕ και η ακολουθουμένη όδευση είναι η άριστη, χωρίς ατέλειες, σφάλματα και ασάφειες και ότι το έργο δεν θα έχει ουδεμία δυσμενή επίπτωση στη χώρα μας. Εντύπωση άλλωστε που θελήσατε να καλλιεργήσετε σε όλες τις συναντήσεις της «λεγόμενης διαβούλευσης». Συνεπώς, άμεσα γεννιέται η υποψία σε κάθε λογικά σκεπτόμενο πολίτη: αν η διέλευση του αγωγού θα έχει μόνο θετικές επιπτώσεις και καμία αρνητική τότε γιατί πραγματοποιείται αυτή η διαβούλευση; Μήπως γίνεται για καθαρά ενημερωτικούς σκοπούς για να ικανοποιήσετε απλά την υποχρέωση που έχετε και κατά συνέπεια η διαβούλευση δεν είναι πραγματική διαβούλευση αλλά προσχηματική και όλα όσα θα γίνουν είναι προαποφασισμένα; Ή μήπως ακόμα χειρότερα γίνεται για να πειστούν οι τοπικές κοινωνίες και οι φορείς ώστε να συναινέσουν στην προαποφασισμένη εγκατάσταση (και όδευση) ενός αγωγού φυσικού αερίου, που θα επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και την ασφάλεια τους καθώς και στο Περιβάλλον και την τοπική οικονομία της περιοχής; Σαφώς και τα ερωτήματα αυτά είναι ρητορικά και δεν περιμένουμε να μας απαντηθούν, απασχολούν όμως την τοπική κοινωνία μας αφού η διαβούλευση που υλοποιήσατε δεν καθησύχασε την τοπική κοινωνία. Αντιθέτως μάλιστα επεξέτεινε την ανησυχία όλων μας ιδιαίτερα για την επικινδυνότητα της  όδευσης του αγωγού μέσα από τα πλούσια τυρφώδη εδάφη των Τενάγη Φιλίππων τα οποία παρουσιάζουν τόσες ιδιαιτερότητες και μοναδικότητες.

          Επίσης θέλουμε να τονίσουμε πως δεν είναι δυνατόν στον σχεδιασμό του αγωγού στις Σέρρες να περιλαμβάνεται η κατασκευή ενός σταθμού συμπίεσης φυσικού αερίου εγκατεστημένης ισχύος 125 MW, στην κοιλάδα του Στρυμόνα, σε υψόμετρο 30 μέτρων, δίπλα από την πόλη των Σερρών. Επί πενήντα χρόνια, μέρα – νύχτα συνεχώς, ο σταθμός θα παράγει ρύπους, σε μια περιοχή στην οποία δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι (για να διασπείρονται οι ρύποι) και εμφανίζεται έντονα το φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής ενώ παράλληλα η ομίχλη είναι καθημερινό φαινόμενο. Οι εκπεμπόμενοι ρύποι δεν θα διασπείρονται και θα επιβαρύνουν σωρευτικά την υγεία των κατοίκων, για τις επόμενες δύο γενεές. Πριν συνεχίσετε λοιπόν να επιμένετε στην κατασκευή του προαναφερόμενου σταθμού κοντά στην πόλη των Σερρών σας παρακαλούμε να απαντήσετε στο παρακάτω ερώτημα: «πλησίον τίνος άλλου μεγάλου αστικού κέντρου εκατό χιλιάδων κατοίκων της Δυτικής Ευρώπης, του Καναδά ή των Η.Π.Α. έχει εγκατασταθεί  σταθμός συμπίεσης φυσικού αερίου τέτοιου μεγέθους;». 

          Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας, ως ο θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας στην περιοχή σε θέματα πρωτογενούς παραγωγής και προστασίας Περιβάλλοντος και εκπροσωπώντας πάνω από 1500 καταξιωμένους Γεωτεχνικούς Επιστήμονες της περιοχής, βλέποντας όλη αυτήν την κατάσταση που πάει να διαμορφωθεί αλλά και την πρακτική της κατασκευάστριας εταιρείας, δηλώνει την έντονη ανησυχία του ανησυχώντας τόσο για την υγεία, την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής και του Περιβάλλοντος, όσο και για την παραγωγική ικανότητα των επηρεαζόμενων εδαφικών και υδρολογικών πόρων της περιοχής. Έτσι, περιμένουμε από την πολιτεία και τα αρμόδια υπουργεία να επιληφθούν του θέματος, ώστε να διασφαλίσουν τα συμφέροντα, την υγεία των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος προς όφελος της αειφόρου οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής.

          Για εμάς ζητούμενη δεν είναι η εξασφάλιση οποιουδήποτε εφήμερου οικονομικού οφέλους (αποζημιώσεις, αντισταθμιστικά οφέλη κ.λ.π.) στην περιοχή, στους κατοίκους της και στους φορείς αυτής γενικότερα, αλλά η διατήρηση της γης υψηλής παραγωγικότητας στο διηνεκές, διότι αυτή θα αποτελέσει το παραγωγικό εργαλείο για την επίτευξη της πολυπόθητης ανάπτυξης της χώρας μας, πόσο μάλλον όταν ο ίδιος αγωγός δεν θα μας προσφέρει το αγαθό που μεταφέρει αλλά απλά αυτό θα διέρχεται από την χώρα μας. Με λίγα λόγια δίνουμε γη και ύδωρ για τον αγωγό που τα δανειζόμαστε από τα παιδιά μας και παίρνουμε ως αντάλλαγμα αέρα και όχι αέριο.                   

          Ευελπιστούμε λοιπόν, έστω και την τελευταία στιγμή ότι το αρμόδιο Υπουργείο, θα λάβει σοβαρά υπόψη τις αιτιάσεις όλων των τοπικών φορέων (Δήμοι Αν. Μακεδονίας, Περιφέρεια ΑΜΘ και Π.Ε. Σερρών. ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Α.Μ., Τ.Ε.Ε. Α.Μ., Αγροτικός Σύλλογος Καβάλας, σύλλογοι των Ν.Σερρών και Ν.Καβάλας κ.α.) προκειμένου να διασφαλίσει την προστασία της δημόσιας υγείας του περιβάλλοντος και της γης υψηλής παραγωγικότητας.

Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.

του ΓΕΩΤΕ.Ε.

Ανατολικής Μακεδονίας

Ζαφείρης Μυστακίδης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s