ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΓΗ

«Αγρότες είμαστε, δεν έχουμε οικόπεδα στη Μύκονο»

topio3232

     Τo 80% της μικρομεσαίας αγροτιάς αναμένεται να πληγεί ανεπανόρθωτα από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, με πρώτους να εγκαταλείπουν την παραγωγή τούς κτηνοτρόφους, τους νησιώτες αγρότες, τους δενδροκαλλιεργητές κι όσους ασχολούνται γενικότερα με τον παραθαλάσσιο αγροτουρισμό.

     Τα «τρελά του προσχεδίου του φορολογικού νόμου οδήγησαν τις προάλλες ουκ ολίγους αγροτοσυνεταιριστές, σε συνάντησή τους στην Αθήνα, ν’ αναφωνήσουν: «Αγρότες είμαστε, δεν έχουμε οικόπεδα στη Μύκονο»». Ηδη, εξετάζουν το ενδεχόμενο για πιο δυναμικές κινητοποιήσεις εξαιτίας και της κωλυσιεργίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να φέρει τροποποιήσεις στο νόμο Σκανδαλίδη περί συνεταιρισμών, που έχει οδηγήσει σε δεινή θέση τους παραγωγούς και τις διοικήσεις των συνεταιριστικών οργανώσεων.

«Δεν θα πεθάνουμε, γιατί είναι η φύση της δουλειάς μας τέτοια, αλλά δεν θα μπορούμε και να ζήσουμε αν περάσει ως έχει το φορολογικό νομοσχέδιο. Συνεπώς κι εμείς θα πρέπει να φύγουμε μετανάστες, εκτός Ελλάδας, διότι οι πόλεις έτσι κι αλλιώς έχουν πεθάνει», ανέφερε σε μια αποστροφή του λόγου του ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας, μιλώντας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, αναφερόμενος στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί κι από το συνεταιριστικό νόμο και από όσα εγείρονται με τους φορολογικούς παραλογισμούς που κυοφορούνται.

Οπως ειπώθηκε, με τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση η αγροτική οικονομία πάει για φούντο, αφού οι φορολογικές επιβαρύνσεις, εξαιτίας της μείωσης των φοροαπαλλαγών, έκτακτων εισφορών, αγροτικού ρεύματος κ.ά. οδηγούν σε δυσβάσταχτα βάρη, ύψους 1,4 δισ. ευρώ για τον αγροτικό πληθυσμό, την ώρα που οι επιδοτήσεις ξεπερνούν οριακά τα 2 δισ. ευρώ το χρόνο.

Ο Δαμιανός Ευστρατιάδης, γενικός γραμματέας του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών, εξήγησε στους συνεταιριστές τι θα συμβεί με τα αγροτεμάχια αν εφαρμοστεί ως έχει το προσχέδιο νόμου. Το χειρότερο είναι ότι ο νέος φορολογικός νόμος βάζει και συντελεστές που δεν συνάδουν με την αγροτική καλλιέργεια ή σε κάθε περίπτωση με την αξία των βοσκοτόπων, αλλά εξαρτά τη φορολόγηση των αγροτών με μια σειρά από παραλογισμούς:

arrow200Παράδειγμα 1°

Αγρότης που έχει ακριβώς τα ίδια στρέμματα, την ίδια καλλιέργεια, αν έχει κοντά στη θάλασσα αγροτεμάχιο θα πληρώσει παραπάνω λεφτά απ’ αυτόν που την έχει σε απόσταση 800 μέτρων από το υγρό στοιχείο. Το παράδοξο είναι βέβαια ότι οι φυτεύσεις κοντά στη θάλασσα δεν αποδίδουν το ίδιο. Ως γνωστόν, τα χωράφια κοντά στη θάλασσα δεν έχουν υψηλές αποδόσεις σε καρπό. Σε χειρότερη μοίρα είναι οι δενδροκαλλιεργητές, που θίγονται περισσότερο απ’ όλους, με εξαίρεση τους ελαιοκαλλιεργητές, που μπαίνουν σε άλλη κατηγορία. Αλλά αν οι ελαιοκαλλιέργειες είναι κοντά στη θάλασσα, πάλι ανεβαίνει ο συντελεστής.

arrow200Παράδειγμα 2°

Αγρότης που έχει τα ίδια ακριβώς στρέμματα, την ίδια καλλιέργεια, θα πληρώσει περισσότερα αν το αγροτεμάχιό του «βλέπει» την εθνική οδό αντί μια αγροτική οδό. Λες και τα δέντρα θα βγάλουν περισσότερο καρπό αν έχουν θέα στον εθνικό δρόμο.

arrow200Παράδειγμα 3°

Αν ένας αγρότης έχει οικία στο αγροτεμάχιό του, στο οποίο είναι φυτεμένα και οπωροφόρα δέντρα, θα πληρώσει περισσότερο απ’ ό,τι αν είχε ελαιόδεντρα κι ακόμη λιγότερο αν έχει μονοετείς καλλιέργειες.

arrow200Παράδειγμα 4° 

Οποιος έχει αγροικία, ακόμη κι αν είναι στάνη, με σκέπαστρο και βλέπει σε εθνικό δρόμο θα πληρώσει περισσότερο από κάποιον που έχει στάνη σε αγροτικό δρόμο.

arrow200 Παράδειγμα 5°

Σε δεινότατη θέση απ’ όλους είναι οι κτηνοτρόφοι, εφ’ όσον έχουν στάνες, σιλό, διότι πιάνονται ως κτίσματα στα αγροτεμάχια, ενώ εδώ επικρατούν μια σειρά από ασάφειες – αν τα ζώα τους είναι σε δημόσιο βοσκότοπο, ενοικιαζόμενο, ιδιόκτητο κ.ά.

πηγή : enet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s