ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΣΙΤΗΡΑ

Ανακoίνωση ΕΟΑΣΝΛ για την τιμή καλαμποκιού

kalampoki30021

..Ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας αναφορικά με την τιμή του καλαμποκιού:

arrow-black-leftdown..

..Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί καλαμποκιού καθώς βλέπουν οι κόποι τους να πάνε χαμένοι καθώς η τιμή που λαμβάνουν στο καλαμπόκι δεν καλύπτει ούτε το κόστος παραγωγής.

Αυτή την στιγμή η τιμή στο καλαμπόκι καθορίζεται στα 12-14 λεπτά/κιλό πολύ κάτω από την μέση διεθνή τιμή και προκαλούνται ερωτηματικά για αυτή την απόκλιση.

kalampoki

..Σοβαρές ευθύνες έχει η κυβέρνηση η οποία δεν έχει επιστρέψει τον κουτσουρεμένο ΦΠΑ σε χιλιάδες αγρότες όπως και το 50% του ειδικού φόρου καυσίμων. Ενώ το αποτέλεσμα της πώλησης της ΑΤΕ είναι ότι ουσιαστικά σταμάτησε η χορήγηση ανοιχτών δανείων (ΑΔΑ) με πρόσχημα την κρίση παρότι οι τράπεζες έχουν επιδοτηθεί με πάνω από 200 δις ευρώ ως τώρα.  Έτσι οι αγρότες δεν έχουν ρευστότητα να πραγματοποιήσουν τις καλλιεργητικές φροντίδες στα χωράφια τους ούτε να καλύψουν τα τρέχοντα οικογενειακά έξοδα και τα κάθε λογής χαράτσια που καλούνται να πληρώσουν. Αυτό έχει σαν συνέπεια να πουλάνε κοψοχρονιά την παραγωγή τους, να γίνονται έρμαια στα χέρια των εμπόρων ώστε να πάρουν «ζεστό χρήμα» να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

..Με τις «ευλογίες» του υπουργείου και της κυβέρνησης υπάρχει ασυδοσία των εμπόρων, που κερδοσκοπούν με το καλαμπόκι ενάντια σε αγρότες και κτηνοτρόφους.  Αυτή είναι η λογική εξέλιξη και κατάληξη  από την στιγμή που «ευαγγέλιο» για την κυβέρνηση είναι η οικονομία της αγοράς,

kalampoki

..Οι όροι και οι προϋποθέσεις αγοράς και πώλησης θα διαμορφώνονται πάντα από τους εμπόρους και εισαγωγείς με θύματα τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και συνολικά το λαό που είναι οι καταναλωτές των προϊόντων που παράγονται.

..Σοβαρές είναι οι ευθύνες των Κυβερνήσεων και όλων εκείνων που αποδέχονται και έχουν υπογράψει συμφωνίες στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και της ΚΑΠ για την ελεύθερη εισαγωγή αγροτικών προϊόντων στην χώρα μας ακόμη και από τρίτες χώρες με μηδενικό δασμό ώστε να έρχονται σε χαμηλότερες τιμές και να κερδοσκοπούν οι μεγαλοεισαγωγείς. Έτσι αυτή την στιγμή η Ελλάδα έχει κατακλυστεί από εισαγόμενο καλαμπόκι, αμφιβόλου ποιότητας, που οδήγησε το ελληνικό καλαμπόκι είτε στις αποθήκες χωρίς να διασφαλίζεται ότι αργότερα θα έχει καλύτερη τιμή  είτε στις σημερινές εξευτελιστικές τιμές.

..Είναι σαφές πως οι παραγωγοί καλαμποκιού, η τεράστια πλειοψηφία τους, δεν έχει αποθηκευτικούς χώρους να αποθηκεύσει το προϊόν οπότε η πώληση του σε αυτή την τιμή που καθορίζει «η οικονομία της αγοράς» είναι μονόδρομος με αποτέλεσμα να υπάρχει δραστική μείωση του αγροτικού εισοδήματος αλλά και των κτηνοτρόφων που θα το αγοράσουν πανάκριβα.

kala2001

..Απαιτούμε από την κυβέρνηση:

1.    Κατώτερη εγγυημένη τιμή που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες.

2.    Άμεσο σταμάτημα των αθρόων εισαγωγών καλαμποκιού, ένταση των ελέγχων ώστε να απορροφηθεί το ελληνικό καλαμπόκι.

3.    Να παρέμβουν τα αρμόδια υπουργεία για την αισχροκέρδεια που γίνεται ενάντια στους αγρότες και κτηνοτρόφους από τους εισαγωγείς και εμπόρους. Να υπάρχει προστασία των παραγωγών και των καταναλωτών.

4.    Να υπάρξει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών καλαμποκιού αφού είναι τα θύματα του μεγάλου κόστους και των εξευτελιστικών τιμών.

arabositos5011

πηγή : larisanew.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s