Νέοι Αγρότες

Οι Ενώσεις Νέων Αγροτών Θέλουν & Μπορούν

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    Ο κ. Απόστολος Κούρτης αποτο Κτήμα Κούρτη-ΟΙΝΟΒΙΟΝ ενημερώνει στο χώροτων βαρελιών για τις διαδικασίες οινοποίησης «οργανικών» κρασιών κατά την πιλοτική Επίσκεψη Μελέτης της Ένωσης Νέων Αγροτών Χαλκιδικής τους κκ Βαγγέλη Μισαηλίδη, Χάρη Βρούτση, Παύλο Γιαλαγκολίδη και Ανδροκλή Γιάτσογλου.

mixailidis

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 26-6-2013

Οι Ενώσεις Νέων Αγροτών Θέλουν & Μπορούν

 

   Οι αυτάρκεις και αυθύπαρκτες, όπως σχεδιάσθηκαν και εξοπλίσθηκαν καταστατικά, Ενώσεις Νέων Αγροτών εάν θέλουν, μπορούν να είναι ένας ουσιαστικός πόλος κοινωνικής ζύμωσης, σημείο συνάντησης, συζητήσεων, ενημέρωσης και ανάληψης τοπικής δράσης.

   Η Ένωση Νέων Αγροτών Χαλκιδικής οργάνωσε σε συνεργασία με τον Συνεταιρισμό Αγ. Μάμα Χαλκιδικής στο χωριό Άγιος Μάμας Δήμου Προποντίδας, ενημέρωση ενδιαφερομένων για τα Ελληνικά Αρωματικά Φυτά στις 24/6/2013, με συντονιστή τον κ. Δημήτριο Μιχαηλίδη και κεντρική εισηγήτρια την Δρ Ελένη Μαλούπα, υπεύθυνη για τα Ινστιτούτα Φυτικής του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Βορείου Ελλάδος.

   Τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Νέων Αγροτών Χαλκιδικής (Παύλος Γιαλαγκολίδης, Βαγγέλης Μισαηλίδης & Χάρης Βρούσης) συμμετείχαν σε τηλεοπτική εκπομπή του ΔΙΟΝ TV στις 25/6/2013, στην Κατερίνη με τον Δημοσιογράφο κ. Γιάννη Τσιμπονίδη, η οποία θα προβληθεί στην ΔΙΟΝ TV το Σάββατο, 29 Ιουν 2013, στις 19.30, στην εκπομπή «Κοντά στους Αγρότες».

  Μέλη του ΔΣ της Ένωσης Νέων Αγροτών Χαλκιδικής και μέλη της Ένωσης Νέων Αγροτών Πιερίας (Αποστόλης Κούρτης & Σάκης Εσκίδης) συναντήθηκαν στην Κατερίνη και με την επιστημονικότητα του κ. Δημητρίου Ρουκά και την τεχνογνωσία του κ. Δημητρίου Μιχαηλίδη έθεσαν μερικά στοιχεία οργάνωσης Επισκέψεων Μελέτης (studyvisit) ανάμεσα σε Νέους Αγρότες από τις ενεργές Ενώσεις Νέων Αγροτών.

   Η κάθε Ένωση Νέων Αγροτών που επιθυμεί να προσφέρει μια ακόμα διαδικασία Δια Βίου Μάθησης στους Νέους Αγρότες-μέλη της, ιδιαίτερα με την μέχρι ανεπαρκή συνεχιζόμενη επαγγελματική αγροτική κατάρτιση, μπορούν να περιγράψουν με όρους ποιότητας αγροτικής επιχειρηματικότητας (που θα κυκλοφορήσουν ανάμεσα στις Ενώσεις Νέων Αγροτών που επιθυμούν) 10-15 Πετυχημένες Πρακτικές στην περιοχή δραστηριοποίησής τους.

   Το ΑΓΡΟΡΑΜΑ (κ. Άκης Γιάτσογλου) ήδη διαθέτει έναν ενδιαφέροντα κατάλογο επιτυχημένων αγροτικών εκμεταλλεύσεων που παράγουν και διαθέτουν στους καταναλωτές τυποποιημένα αγροτικά προϊόντα δικιάς τους παραγωγής, που συμπληρώνεται από το 2003 και σφυρηλατείτε μέσα από συμμετοχές σε εκθέσεις και κοινές προσπάθειες. Το ΑΓΡΟΡΑΜΑ θα μπορούσε να υποστηρίζει ένα σχεδιασμό επισκέψεων μελέτης οργανωμένων ομάδων Νέων Αγροτών από μια Ένωση Νέων Αγροτών σε άλλη Ένωση Νέων Αγροτών. Με την ευκαιρία της συνάντησης έγινε επίσκεψη μελέτης στον Συνεταιρισμό Αγ. Λουκάς και στο οινοποιείο ΟΙΝΟΒΙΟΝ.

   Ο κ. Δημήτριος Ντούρος, πρόεδρος του Συνεταιρισμού ενημέρωσε ότι ο Συνεταιρισμός Αγ. Λουκά διαχειρίζεται αποτελεσματικά και ποιοτικά 1.500.000 κιλά εξαιρετικά κεράσια, ξεκίνησε με βερίκοκα και έχει σχέδια για μήλα. Το 97% της παραγωγής του εξάγεται στην Ρωσία και Γερμανία-Ολλανδία, ενώ κατά την ξενάγηση επιδείχθηκαν τα υψηλά στανταρ της διαδικασίας και η ηλεκτρονική καρδιά παρακολούθησης-διακίνησης κερασιών Ράχης Πιερίας.

Ο κ. Αποστόλη Κούρτης είναι αντιπρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Πιερίας, μέλος του Συνεταιρισμού Αγ. Λουκάς, βιοκαλλιεργητής, αμπελουργός (μετά την καπνοκαλλιέργεια), οινοποιός με βραβευμένα κρασιά, διαθέτων επισκέψιμο οινοποιείο και χώρο γευσιγνωσίας, με οπωρώνα (κεράσια κλπ) και μέλος του Δασικού Συνεταιρισμού. Οι Νέοι Αγρότες και ο δημοσιογράφος κ. Γ. Τσιμπονίδης μετά την ενημέρωση και την γευσιγνωσία στο Κτήμα Κούρτη, γεύθηκαν και το δικής του παραγωγής γλυκόπιοτο.

Οι ενεργές Ενώσεις Νέων Αγροτών ΘΕΛΟΥΝ & ΜΠΟΡΟΥΝ να προσφέρουν πάρα πολλά στον τόπο και στους Νέους Αγρότες, ιδιαίτερα όταν δεν συμμετέχουν σε «παιχνίδια» με την κεντρική εξουσία, υπεξαιρώντας την θέληση για τοπική δράση και για οριζόντια πανελλήνια συνεννόηση. Η κάθε Ένωση Νέων Αγροτών μπορεί να οργανώνει εκδηλώσεις στις οποίες θα συμμετέχουν ενεργά όλοι οι Νέοι Αγρότες, όπως ΦΕΣΤΙΒΑΛ, εργαστήρια κλπ. Οι τοπικές κοινωνίες έχουν διαφανή κριτήρια και αντιλαμβάνονται γρηγορότερα φαύλες και ανήθικες προθέσεις, ή προσωπικά «παιχνίδια» εξουσίας και «κεντρικών» ελέγχων.

Εργαστήριο αγροτικής επιχειρηματικότητας με εστίαση στην «Τυποποίηση, μάρκετινγκ και προώθηση αγροτικών προϊόντων» οργανώνει η Ένωση Νέων Αγροτών Λακωνίας στις 5 Ιουλ 2013, στις 11.00, στην Σκάλα Λακωνίας, με συντονιστή τον κ. Δ. Μιχαηλίδη αξιοποιώντας το έργο farmsUP! που υλοποιεί η ΜΙΛΗΤΟΣ (georgakopoulos@militos.gr, 210 6772129)

Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου οργανώνει η Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας, στις 6-8 Σεπ 2013, στο Κανάλι Πρέβεζας, για όλους τους νέους και νέες που ζουν στην ύπαιθρο και άλλους νέους & νέες που θέλουν αν γνωρίσουν από τους πραγματικούς πρωταγωνιστές της ζωής τις πραγματικές συνθήκες στην ύπαιθρο (enaprevezas@yahoo.gr, 2682023045).

Συνέδριο με θέμα «Αυτό το χωράφι είναι η επιχείρησή σου» οργανώνεται για όλους τους νέους και τις νέες στις 15 Οκτ 2013, στο Ναύπλιο Αργολίδας (ξενοδοχείο Αμαλία).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

   Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγ. Λουκάς κ. Δημήτριος Ντούρος ενημερώνει για τις πετυχημένες δραστηριότητες του Συνεταιρισμού κατά την πιλοτική Επίσκεψη Μελέτης της Ένωσης Νέων Αγροτών Χαλκιδικής τους κκ Παύλο Γιαλαγκολίδη, Ι. Τσιμπονίδη, Α. Κούρτη, Χάρη Βρούτση, Βαγγέλη Μισαηλίδη & Δ. Ρουκά.

 

2 thoughts on “Οι Ενώσεις Νέων Αγροτών Θέλουν & Μπορούν

  1. Παράθεμα: Οι Ενώσεις Νέων Αγροτών Θέλουν & Μπορούν | Επιστροφή στη φύση

  2. Παράθεμα: Οι Ενώσεις Νέων Αγροτών Θέλουν & Μπορούν ~ Επιστροφή στη φύση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s