
Καθοδική πορεία τόσο για τις τιμές που καρπώνεται ο παραγωγός όσο και τη συνολικά παραχθείσα ποσότητας καταγράφουν τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ) για το αγελαδινό γάλα.
Τα στοιχεία αποτυπώνουν αν μη τι άλλο, την τάση εγκατάλειψης του επαγγέλματος από αρκετούς κτηνοτρόφους που δεν μπορούν ν” αντεπεξέλθουν, καθώς επίσης και τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η ακρίβεια των ζωοτροφών, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες –ειδικά φέτος- και φυσικά η έλλειψη ρευστότητας. Όσον αφορά στην τιμή το αγελαδινό χάνει έως και 3 λεπτά το κιλό, ενώ σημαντική μείωση καταγράφεται και στην ποσότητα, που ειδικά το Φεβρουάριο μειώνεται κατά 6.000 τόνους περίπου.
Φαίνεται λοιπόν καθαρά πως το 2013 η κρίση στην κτηνοτροφία και συνεπώς στον κλάδο των γαλακτοκομικών «θ” απλώσει τα δίχτυα» της ακόμη περισσότερο. Και να σκεφτεί κανείς πως σχεδόν αμετάβλητη παρέμεινε η κατάσταση στην εγχώρια αγορά γάλακτος το 2012, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, κάτι που αποτυπώνεται στα επίσημα, συγκεντρωτικά στοιχεία του ΕΛΟ- ΓΑΚ. Η κρίση και η ακρίβεια στις ζωο- τροφές όπως ήταν φυσικό έφεραν μείωση στην παραγόμενη ποσότητα, σε συνδυασμό βέβαια με τις καιρικές συνθήκες, οι οποίες μόνο ευνοϊκές δεν ήταν για τους κτηνοτρόφους, αφού έπεσαν πολλές βροχές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα ζώα να παραμένουν σταυλισμένα για πολλές μέρες, τους παραγωγούς να επιβαρύνονται δαπανώντας χρήματα για αγορά ζωοτροφών και φυσικά τις αποδόσεις να πέφτουν, αφού τα ζώα δεν έτρωγαν σωστά. Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ) που δημοσιεύει η ΠΑΣΕΓΕΣ «η συνολικά παραχθείσα ποσότητα αγελαδινού γάλακτος μειώθηκε κατά 4 χιλιάδες τόνους περίπου σε σχέση με το 2011. Ωστόσο, αυτή η κάμψη δεν παρατηρήθηκε ως φαινόμενο και στις τιμές. Γιατί όπως φαίνεται από τα ίδια στοιχεία, οι κτηνοτρόφοι πούλησαν κατά μέσο όρο, το 2012, σε τιμές υψηλότερες, από το 2011, κατά 2 λεπτά του ευρώ περίπου.
ΨΑΛΙΔΑ ΤΙΜΩΝ
Βάσει των επίσημων στοιχείων του ΕΛΟΓΑΚ, που διαθέτει ο «Αγροτικός Συνεργατισμός», οι τιμές παραγωγού μέσα στο 2012 άγγιξαν τα 45 λεπτά κατά μέσο όρο, τους 11 μήνες κατά τους οποίους γίνονται παραδόσεις. Βέβαια το πρόβλημα της «ψαλίδας» τιμών για τα γεωργικά προϊόν- τα, συναντάται και στην περίπτωση του αγελαδινού γάλακτος, το οποίο στη διαδρομή από τον στάβλο και την κτηνοτροφική μονάδα μέχρι το… ψυγείο του σούπερ μάρκετ, ακριβαίνει και μάλιστα αρκετά. Κάτι που αποδεικνύουν τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, το ένα λίτρο γάλα πλήρες αγελαδινό φτάνει να το αγοράζει ο καταναλωτής ακόμη και προς 1,59 ευρώ, γεγονός που αποδεικνύει ότι το πρόβλημα της ψαλίδας τιμών ισχύει και σε αυτήν την περίπτωση και μάλιστα έντονο.
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ
Σύμφωνα με όσα δηλώνουν κατά καιρούς οι κτηνοτρόφοι του νομού Λάρισας «για να μεγαλώσει κανείς 300 αρνιά (από τη γέννα μέχρι το σφαγείο) χρειάζεται να ταΐσει τα πρόβατά του, 30 περίπου τόνους καλαμπόκι (ή κριθάρι), το οποίο με 30 λεπτά του ευρώ κοστίζει περίπου 9000 ευρώ. Την εποχή αναφοράς (τέλη Ιανουαρίου 2013) τα 300 αρνιά με 8 περίπου κιλά το καθένα θα δώσουν 2.400 κιλά κρέας. Με εξαίρεση την περίοδο του Πάσχα, οπότε πουλήθηκαν στα 5,5, ευρώ, όλο το προηγούμενο διάστημα οι συμφωνίες κλείστηκαν στα 4 ευρώ/κιλό, δηλαδή θα δώσουν 9.600 ευρώ. Αυτή είναι η πραγματικότητα με αριθμούς και το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι: Με 600 ευρώ κέρδος τι μπορεί να πληρώσει ένας κτηνοτρόφος, όταν ο ίδιος αλλά και η οικογένεια δουλεύουν νυχθημερόν κοντά στο κοπάδι, οι φόροι αυξάνονται συνεχώς, η τιμή πώλησης είναι τόσο χαμηλή και μας πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω, κι αντίθετα η τιμή αγοράς των ζωοτροφών αυξάνεται γεωμετρικά κάθε χρόνο. Να ση- μειωθεί ότι οι υπολογισμοί έχουν να κάνουν με μια περίοδο 60 περίπου ημερών. Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς πόσο δύσκολα τα βγάζει πέρα ένας κτηνοτρόφος-αγελαδοτρόφος».
πηγή : thessalianews.gr 