Ειδήσεις

Σχεδιασμένη προγραμματισμένη απαξίωση ηλεκτρικών συσκευών

de400

Έχετε έναν εκτυπωτή ο οποίος δουλεύει άψογα χωρίς προβλήματα.

..Κάποια μέρα χαλάει . Κοιτάζεται εάν υπάρχει ακόμη η εγγύηση αλλά δυστηχώς. . . αυτή έχει λήξει πριν απο λίγες μέρες.

  Ατυχία ; ; ;

de4544

..Ίσως όχι  και  ο εκτυπωτής να έχει σχεδιαστεί απο τον κατασκευαστή έτσι, ώστε να χαλάσει σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα , αναγκάζοντάς μας να αγοράσουμε νέο μηχάνημα.

..Αυτό έδειξε μια έρευνα των Πρασίνων στην Γερμανία σύμφωνα με την εφημερίδα «Saarbrücker Zeitung» στην οποία δοκιμάστηκαν αρκετές ηλεκτρονικές συσκευές, όπως εκτυπωτές, ακουστικά, πλυντήρια ή ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες  οι οποίες έχουν όλο και περισσότερα τρωτά εξαρτήματα, που τα οδηγούν στην απόσυρση.

..«Προγραμματισμένη απαξίωση» είναι η τεχνητή διαδικασία γήρανσης, όπως έχει καταγγείλει η  Ομοσπονδία των Οργανώσεων Καταναλωτών  Γερμανίας πριν από λίγες εβδομάδες. Για παράδειγμα, οι κατασκευαστές  χρησιμοποιούν συστατικά και εξαρτήματα που προκαλούν πρόωρη βλάβη. Επίσης διάφορες τεχνικές εφαρμόστηκαν , προκειμένου να συντομεύσουν η διάρκεια ζωής της συσκευής,  όπως π.χ. η εγκατάσταση εξαρτημάτων που είναι ευαίσθητα στην θερμότητα στα πλυντήρια πιάτων.

..Μια παρόμοια μέθοδος είναι η εγκατάσταση  μιας μπαταρίας που δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τον καταναλωτή, για παράδειγμα, σε συσκευές όπως τα smartphones, φορητούς υπολογιστές ή ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, η οποία προμηθεύει με θερμότητα διάφορα ευαίσθητα εξαρτήματα, τα οποία με τον καιρό φθείρονται.

..Η μελέτη δείχνει ότι οι εκτυπωτές inkjet μπορεί ακόμη και να έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε μετά από ένα ορισμένο αριθμό των αντιγράφων να αδυνατούν να εργαστούν, αν και τεχνικά δεν υπήρχε εμφανές πρόβλημα που να τους εμποδίζει να συνεχίσουν να κάνουν την εργασία τους.

..Επίσης η ελεύθερη οικονομία θέλει οι πελάτες τους να εναλλάσουν τα προϊόντα τους , όπως την μόδα , αποσύροντας τις παλιές αλλά λειτουργικές ηλεκτρικές συσκευές.

..Αυτό πως επιτυγχάνεται :  Συνήθως συμβαίνει όταν υπάρχουν τεχνικές καινοτομίες όπως τα έξυπνα τηλέφωνα ή υπολογιστές tablet. Συχνά οι καινοτομίες εδώ τοποθετούνται μόνο μία μία  αποσπασματικά  σε συσκευές, αν και τεχνικά θα μπορούσαν να ενσωματωθούν πολλές περισσότερες καινοτομίες , εντούτοις βγαίνουν σε κάθε μοντέλο μόνο μια καινοτομία, δίνοντας  έτσι το κίνητρο στον υποψήφιο πελάτη για να αγοράσει το επόμενο μοντέλο που θα περιέχει μια επιπλέον καινοτομία.
………Ολόκληρη η Μελέτη :

Βασιλακάκης με πληροφορίες της Saarbrücker ZeitungDie Welt,   Πράσινοι Γερμανίας,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s