Ελιά

Η καλλιέγεια της Αγριελιάς

 
     Ήταν ακριβώς πριν από 2 βδομάδες που επισκέφτηκα προσωπικά το κτήμα του Αλέξανδρου Καρακικέ, που βρίσκεται  λίγη ώρα έξω από την πόλη του Βόλου.
       Ο λόγος της επίσκεψής μου ήταν επαγγελματικός (αίτηση για ένταξη στην επιδότηση της βιολογικής γεωργίας) αλλά και επειδή όπως με είχε ενημερώσει ο ίδιος, παράγει λάδι από Αγριελιά .

 

Ελαιόλαδο απο Αγριελιά ;

 

    Μάλλον όμως και την ικανοποίηση της  περιέργειάς μου σχετικά με την καλλιέργεια της Αγριελιάς (oleasylvestris) δεν μπορούσα να αφήσω ανεκμετάλλευτη.

        Καθώς ανέβαινα τον δρόμο της βουνοπλαγιάς για να πάω στο κτήμα του, σκεφτόμουνα κάποια κτήματα από τα πολλά που είχα επισκεφτεί κατά τις παλιές συμβάσεις στον ΕΛΓΑ ή σε συμβάσεις δακοκτονίας και είχαν μέσα Αγριελιές  : εγκαταλειμμένα αγροτεμάχια γεμάτα θάμνους , Αγριελιές και χόρτα, κοινώς «Ρουμάνια» όπως συνηθίζουν να τα αποκαλούν οι ντόπιοι.

      Προς μεγάλη μου έκπληξη όταν έφτασα εκεί,   το μεγαλύτερο μέρος του  αγροτεμαχίου  (από τα 60 στρέμματα συνολικά) δεν παρουσίαζε την συγκεκριμένη εικόνα που είχα συναντήσει σε αρκετά εγκαταλειμμένα αγροτεμάχια με αγριελιές : ήταν περιποιημένο, κλαδεμένο, με περιποιημένα μονοπάτια ενδιάμεσα, όπως ένα κανονικός ελαιώνας αλλά με μεγάλη κλίση, όπως συμβαίνει άλλωστε σε αρκετά αγροτεμάχια του Ν.Πηλίου.

    Στο συγκεκριμένο κτήμα το 80 % των δένδρων αποτελείται από Αγριελιές και το υπόλοιπο 20 % από ήμερες ελιές ( ποικιλία Πηλίου).

 

Αγριελιά 20 ετών

   

  Τώρα πως αποφάσισε ο συγκεκριμένος παραγωγός να ασχοληθεί με την αγριελιά ;

   Ο παραγωγός έχει ζήσει για περίπου 20 χρόνια στην Γερμανία όπου εργαζόταν στον τομέα της Γαστρονομίας. Εδώ και λίγα χρόνια πλέον επέστρεψε και εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και η πρώτη του σκέψη ήταν πως θα μπορούσε να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο Αγρόκτημα που του είχε αφήσει ο πατέρας του. Ενώ κάποιος άλλος Αγρότης το πρώτο που θα έκανε , θα ήταν να ξεριζώσει ή να εμβολιάσει τις Αγριελιές, ο ίδιος είχε την διαίσθηση ότι το λάδι από την Αγριελιά ίσως θα ήταν κάτι το πρωτοποριακό. Στην συνέχεια εντάχθηκε σε πρόγραμμα Νέων Αγροτών και κατόπιν ένταξε το συγκεκριμένο Αγροτεμάχιο στο σύστημα της βιολογικής γεωργίας.
   Έτσι σιγά σιγά άρχισε να περιποιείται  τα δένδρα , ήμερες και Αγριελιές , έφτιαξε μονοπάτια, κλάδεψε τα δένδρα και έβαλε τον ελαιώνα σε παραγωγική διαδικασία.

    Σήμερα έχει έναν σχετικά καλό περιποιημένο ελαιώνα ( εκτός από μια πλαγιά που δεν έχει “δουλευτεί” ακόμη) και παράγει ελαιόλαδο σε 2 εκδοχές ποιότητας :

  • ελαιόλαδο ανάμικτο ( 30 % Αγριέλαιο, 70 % ελαιόλαδο ποικιλίας Πηλίου)
  • και  καθαρό ( 100 % ) Αγριέλαιο.

Απο την συγκεκριμένη Αγριελιά συγκομίστηκε 1,5 κιλό ελαιόκαρπος

μια σχετικά «δυνατή» Αγριελιά

     

    Μία συσκευασία απο το προϊόν που συσκευάζει ο συγκεκριμένος παραγωγός:

  • 70 % κανονικό ελαιόλαδο
  • 30 % λάδι Αγριελιάς

τιμή πώλησης στην Γερμανία :

  • 1 λίτρο : 49 €
  • 500 ml : 24,5 €

   Τί έβγαλε από την τελευταία καλλιεργητική περίοδο το  συγκεκριμένο αγρόκτημα:

  • περίπου 140 kg ελαιόλαδο ανάμικτο ( 30 % Αγριέλαιο, 70 % ελαιόλαδο ποικιλίας Πηλίου)  
  •  και 80 kg καθαρό Αγριέλαιο.

  Το ανάμικτο ελαιόλαδο με αγριελιά (30%) το  συσκευάζει και το διοχετεύει στην αγορά της Γερμανίας.

 

 Η τελική τιμή στον καταναλωτή φτάνει στα 49 € /λίτρο ή 24,5 € / 500ml

 

 το καθαρό αγριέλαιο

  έχει ξεκινήσει και το στέλνει ως δείγμα σε φαρμακοβιομηχανίες   επίσης έχει ξεκινήσει πρόσφατα προσπάθειες να το πουλήσει σε συσκευασία των 250 ml στην τιμή των 30 € / συσκευασία  (120 € / λίτρο)

      Μικρή η απόδοση σε  κιλά για ένα τόσο μεγάλο αγρόκτημα αλλά για αρχή αρκετή.   Αυτή την στιγμή στο συγκεκριμένο αγροτεμάχιο η μια πλαγιά ακόμη δεν έχει μονοπάτια , ούτε έχει μπει κλαδευτήρι μέσα και βρίσκεται ακόμη  σε πρωτόγονο στάδιο. Στο άμεσο μέλλον έχει σκοπό να περιποιηθεί ανάλογα όλο το αγροτεμάχιο οπότε θα ανεβεί και η παραγωγική ικανότητα του αγροκτήματος.

       Όπως τέλος αφηγήθηκε στον υποφαινόμενο συντάκτη ο παραγωγός, οι γείτονες στην αρχή ήταν  σχετικά επιφυλακτικοί έως περιφρονητικοί  με την απόφαση του να ασχοληθεί με την καλλιέργεια της Αγριελιάς, σιγά σιγά όμως τους κέντρισε η περιέργεια.

      Επίσης για το συγκεκριμένο είδος δεν μπόρεσε να βρει κάποια βιβλιογραφία ή δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες στην ελληνική επικράτεια όσο και να  έψαξε .

Είναι ο πρώτος παραγωγός στην Ελλάδα που έχει παράγει λάδι από Αγριελιά ;

    Όχι , υπάρχει ακόμη ένας άλλος παραγωγός από την Τροιζηνία Αργολίδας, που έχει βγάλει ελαιόλαδο από Αγριελιά , αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσε να το εμπορευτεί.

Ο λόγος : απευθύνθηκε στην εσωτερική αγορά της Ελλάδας, όπου υπάρχει ανύπαρκτη έως μηδενική ζήτηση για το συγκεκριμένο προϊόν.

Στο εξωτερικό ;

    Υπάρχει στην Ιταλία  μια ομάδα παραγωγών που καλλιεργεί και παράγει εδώ και χρόνια αγριέλαιο , σε  περιορισμένη όμως ποσότητα (την τελευταία σεζόν συσκεύασε 1011 μπουκάλια των 250 ml. Η  τιμή του κάθε μπουκαλιού : 120 €) η οποία πουλιέται αμέσως κατόπιν παραγγελίας σε εκλεπτυσμένους πελάτες.

 

Λίγα λόγια σχετικά με την διαδικασία παραγωγής της αγριελιάς, σε σχέση με την κανονική ελιά :

Λίπανση : ελάχιστη και αυτή συνήθως όταν παρουσιάζονται συμπτώματα τροφοπενίας, δεν γίνεται πάντως εφαρμογή λίπανσης σε όλο το κτήμα, ως συνήθως, αλλά σε μεμονωμένα δένδρα.  

Κλάδεμα: σταθερά σχεδόν καθ΄όλο το έτος, εφόσον το επιτρέπεουν οι συνθήκες.

Δακοκτονία : συνήθως ο δάκος δεν προτιμάει τον καρπό της Αγριελιάς αλλά την ήμερη ελιά

Ασθένειες : συνήθως η Αγριελιά είναι περισσότερο ανθεκτική σε ασθένειες από ότι η ήρεμη ελιά.

      

   Τρόπος συγκομιδής :

 χρειάζεται πολύ λεπτά χτένια για να πιάσουν τον λεπτό καρπό της Αγριελιάς , εναλλακτικά μπορεί να γίνει η συγκομιδή και με τα χέρια

Vodpod videos no longer available.

Η αναλογία λαδιού-ελαιοκάρπου κυμαίνεται  περίπου 1 : 4,5

Απόδοση : επειδή η συγκεκριμένη καλλιέργεια που μελετήσαμε είναι ακόμη στην αρχή, δεν μπορεί να υπολογιστεί επακριβώς η απόδοση /στρέμμα ,το κάθε δένδρο αγριελιάς μπορεί να παράγει από 1 έως 15 κιλά ελαιοκάρπου

 Εν συντομία τα βασικά σημεία της καλλιέργειας :
 ένας εργάτης μπορεί να μαζέψει έως 20 kg ελιές την ημέρα
 αναλογία λαδιού-ελαιοκάρπου : περίπου 1 : 4,5
 οξύτητα ( αποτέλεσμα αναλύσεων) : ~ 0,3 %

Μειονεκτήματα σε σχέση με την ήμερη ελιά :

        Ένα μεγάλο μειονέκτημα της Αγριελιάς είναι ότι θα πρέπει να περάσει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα έως που να αναπτυχθεί ο κορμός και να  αποκτήσουν σχήμα τα δένδρα μετά από τα ανάλογα κλαδέματα. Μπορεί να περάσουν και 6- 7 χρόνια έως που να δώσει καρπό, αναπτύσσεται πάρα πολύ αργά και  η υπομονή και η επιμονή του παραγωγού θα πρέπει να είναι η βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της συγκεκριμένης καλλιέργειας

      Ένα άλλο μειονέκτημα της συγκεκριμένης καλλιέργειας είναι ότι θα πρέπει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να υπάρχουν αρκετά χέρια διαθέσιμα, ώστε να μαζευτεί μια αξιοπρεπείς ποσότητα καρπού , ώστε να πάει στο ελαιοτριβείο.

       Επίσης εάν δεν μαζευτούν οι καρποί της Αγριελιάς από το δένδρο ( δεν πέφτουν από μόνοι τους όπως συμβαίνει με την ήμερη ελιά) , την άλλη χρονιά μειώνεται η παραγωγή.

        Ένα άλλο θέμα είναι το κόστος συγκομιδής :  δεν μπορούν να μαζευτούν πολλά κιλά ελαιοκάρπου όπως στην ήρεμη ελιά : ένας εργάτης στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να μαζέψει περίπου 20 κιλά ελαιοκάρπου/ ημέρα

   Ας πάμε γενικά στο κόστος της  καλλιέργειας :

  • Κλάδεμα
  • Λίπανση
  • Συγκομιδή : απαιτεί πολλά χέρια δεδομένου ότι χρειάζεται να μαζευτεί κάποια ικανοποιητική ποσότητα ώστε να πάει άμεσα στο ελαιοτριβείο, συλλογή ~ 20 κιλά καρπό/ άτομο/ ημέρα
  • Κόστος συγκομιδής : εάν υποθετικά ένας εργάτης αμείβεται με 45 € /ημέρα και συλλέξει 20κιλά από τα οποία θα βγουν περίπου 4 – 5 κιλά λαδιού, τότε το κόστος συγκομιδής κυμαίνεται  45 €/ 4,5 κιλά λάδι ~ 10 € κόστος συγκομιδής / κιλό λαδιού
  • Το κόστος του ελαιοτριβείου – εκτός ότι θα πρέπει να υπάρχει μια αξιοπρεπείς ποσότητα για να γίνει έκθλιψη-  υπολογίζεται γύρω στα 4 € / λίτρο

      Οπότε έχουμε χονδρικά : 14 € / κιλό λαδιού + έξοδα λίπανσης + έξοδα κλαδέματος +έξοδα περιποίησης , απομάκρυνσης ζιζανίων , διάνοιξη μονοπατιών  + κόστος επίβλεψης

Τα πλεονεκτήματα του λαδιού από Αγριελιά :

  Όπως εξήγησε ο παραγωγός  και μετά από αναλύσεις που έκανε ο ίδιος, το Αγριέλαιο, εκτός από την χαμηλή οξύτητα,  είναι πιο πλούσιο σε ω-3 και ω-6 λιπαρά. Επίσης περιέχει υψηλότερο ποσοστό σε ελαιοευρωπεΐνη, χημική ένωση που υπάρχει στον καρπό της ελιάς και προσδίδει πολύτιμεςαντιοξειδωτικές ιδιότητες στο λάδι.

   Λόγω των μοναδικών οργανοληπτικών στοιχείων του αλλά και λόγω της μοναδικότητάς και της σπανιότητάς του, ο παραγωγός ευελπιστεί ότι κάποια μέρα το συγκεκριμένο προϊόν θα μπορέσει να πουληθεί  ως φάρμακο  ή ως συμπλήρωμα διατροφής στην παγκόσμια αγορά.

     Ως προς την γεύση , το συγκεκριμένο προϊόν είναι κορυφαίο σε γεύση, σύμφωνα με γευσιγνώστες στην Γερμανία που δοκίμασαν το συγκεκριμένο ελαιόλαδο από  αγριελιά.

 Όνομα Παραγωγού :

Αλέξανδρος Καρακικές

Τόπος παραγωγής: Λοζίνικο Βόλος, 38500 Πήλιο

e-mail: alexkarakikes@gmail.com  

τηλ.6944072075

 

 

Ιστοσελίδα

για περισσότερες πληροφορίες :

 

45 thoughts on “Η καλλιέγεια της Αγριελιάς

  1. Μπορείτε παρακαλώ να με πληροφορήσετε μιας και είστε ειδικός, αν οι ήμερες ελιές μείνουν ακαλλιέργητες για πάρα πολλά χρόνια, μετατρέπονται σε αγριελιές? Πολλοί αγρότες το ισχυρίζονται αυτό, όταν θέλουν να αποδείξουν οτι παλιά καλλιεργούσαν το χώρο με ελιές και κατ΄έπέκταση να αποδείξουν την κυριότητά τους στην έκταση. Μέχρι τώρα πίστευα οτι συμβαίνει μόνο το αντίθετο, δηλαδή εμβολιασμός άγριων με ήμερες ελιές. Ευελπιστώ σε μια επιστημονική απάντηση!

  2. otidipote den to prosehis agrievi….

    omos an ta dentra itan kapote imera ke kalliergimena fenete.
    katarhin o kormos tou imerou fa ine terastios se sigrisi me to agrio dentro
    pou isos ke na min ehi kan kentriko kormo an den ehi kladefti pote.

    O kormos ta filla ke i karpi tis Agrias Elaias ine esthita mikrotera,
    ta teleftea hronia ginonte gnosta ke san elia Bonsai giati mporis na tin kratisis oso mikri thelis.

    ta palia emboliasmena dentra ke egatelimena «agrievoun» apo to simio emvoliasmou ke kato, ginonte terastia se ipsos ke fountota sti vasi tous me diaforetiko filloma ke pio mikro karpo

    akoma ke sta kamena dentra an kapios ehi ebiria mpori na katalavi an itan imero to dentro, apo ton rizokormo,

    sto ktima mas ehoume apola ta paradigmata

    Alexandros

  3. Ευχαριστώ πάρα πολύ για τις πολύτιμες πληροφορίες σας.Επιβεβαιώσατε αυτά που πίστευα (και κάποια ήξερα) και η αποψή σας έχει ιδιαίτερη βαρύτητα γιατί ζείτε την αγριελιά απο κοντά. Θέλω να σας συγχαρώ για την προσπάθεια που κάνετε για την προώθηση των ελληνικών προιόντων στο εξωτερικό. Μακάρι να σας μιμηθούν κι άλλοι.Ο Βόλος είναι ένας πολύ αγαπημένος τόπος για μένα και την οικογένειά μου, η οποία παρεπιπτόντως αποτελεί οικογένεια δασολόγων και ενός εκκολαπτόμενου γεωπόνου και με την πρώτη ευκαιρία θα σας επισκεφθούμε από κοντά .

  4. Καλησπέρα.
    Σας συγχαίρω για το θέμα και εύχομαι τα καλύτερα για το μέλλον.
    – Θέλω να καταθέσω τη δική μου εμπειρία και τα δικά μου ερωτήματα.
    1. Το 1998 αγόρασα ένα οικόπεδο 4 στρέματα, σε ημιορεινή, ελαιόφυτη κυρίως, περιοχή του Ν. φωκίδας, σε απόσταση περίπου 1000 μ. από τη θάλασσα κ υψόμετρο περίπου 30 μ., στο οποίο κατασκεύασα εξοχική κατοικία.
    Στο οικόπεδο υπήρχαν πολλοί θάμνοι κ μεταξύ αυτών μία μεγάλη ντόπια ελιά και αρκετές αγριελιές σε θαμνώδη κατάσταση.
    Προκειμένου να υπάρχουν δένδρα στο οικόπεδο, το έτος 2004, φύτεψα αρκετά καρποροφόρα δένδρα και παράλληλα κλάδεψα 11 αγριελιές αφήνοντας μόνο έναν κεντρικό κορμό.
    Όλοι με προέτρεπαν να τις ¨κεντρώσω¨σε ήμερες, αλλά εγώ δεν ήθελα προκειμένου να υπάρχουν δένδρα με ικανοποιητικό φύλωμα στο οικόπεδο, μέχρι να μεγαλώσουν τα καρποφόρα.
    Συνέχισα το κλάδεμα στις αγριελιές μέχρι κ σήμερα και παρατήρησα ότι οι αγριελιές έμοιαζαν όλο κ πιό πολύ με τις κανονικές. Τα φύλλα έγιναν αρκετά μεγάλα σε μήκος (όπως σχεδόν της κανονικής ελιάς), τα κλαδιά σχεδόν δεν είχαν αγκάθια, ο κορμός έγινε αρκετά μεγάλος (περίπου 15 εκ. διάμετρο) και ο καρπός πλούσιος και μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους (σχεδόν όπως η Κωρονέϊκη).
    2. Φέτος αποφάσισα να συλλέξω όλες τις ελιές (πρώτη μου φορά κ με βοήθεια άλλων γνωστικών), άν κ είχα έντονα αρνητικές κριτικές κ σχόλια του τύπου: «Δέν τρώγεται το λάδι απο την αγριελιά…., είναι πολύ πικρό…, δεν στο βγάζει το Λιοτίβι… κλπ).
    Σε πείσμα όλων αυτών και επειδή πάντα πιστεύω στο αυθεντικό που δημιούργησε η ίδια η φύση, αποφάσισα τελικά ότι θα τις μαζεψω και άν είναι έτσι άσχημα τα πράγματα, τότε θα τις εμβολιάσω σε ήμερες.
    Συνέλλεξα (περί τα τέλη Νοεμβρίου 2012) τελικά 14 τσουβάλια (άλλες μαύρες, άλλες σχεδόν μαύρες και οι κανονικές πράσινες) εκ των οποίων τα 10 τσουβάλια από αγριελιές.
    Παράλληλα σκεφτόμουν πώς να αντιμετωπίσω τον υπεύθυνο του ελαιοτριβείου άν μου πεί οτι είναι αγριελιές και δεν τις βγάζει (Θα του πώ ότι έτσι τις βρήκα κ δεν ξέρω την ποικιλία τους, κλπ και άν είναι πρόβλήμα η μικρή απόδοση και χάνει κέρδος το λιοτρίβι να πληρώσω όσα επιπλέον χρειάζονται, κλπ).
    Με αγωνία και αμφιβολία πήγα αυθημερόν στο λιοτρίβι (χωρίς να ξέρει ο υπεύθυνος οτι πρόκειται κυρίως για αγριελιές), μου τις έβγαλε κανονικά και τελικά είχα απόδοση 1κιλό λάδι:8κιλά ελιές περίπου (Αποτέλεσμα: 62 κιλά λάδι).
    Με τη δοκιμή του λαδιού ηρθε και το τέλος στην αγωνία μου.
    Το λάδι φανταστικό!!! άριστο στη γεύση και στο άρωμα!!!! Ούτε πίκριζε ούτε μύριζε άσχημα.
    Η χαρά μου απερίγραπτη !!!!!!!!!. Φώναζα: «Δέν είναι λάδι, είναι Φάρμακο, είναι Αντιβίωση !!!!»
    3. Άρχισα να ψάχνω στο διαδύκτιο κ έτσι έπεσα πάνω στο site σας.
    Πληροφορήθηκα ότι μάλλον έχω ¨θυσαυρό¨κ δέν το ήξερα…

    Θέλω να ρωτήσω:
    – Υπάρχει περίπτωση οι αγριελιές να μεταβολίστηκαν σε ήμερες;
    – Έχω θυσαυρό πράγματι ή να τις εμβολιάσω σε ήμερες;
    – Ποιά είναι τα σχόλιά σας για όσα προανέφερα;

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων…
    * Συγνώμη αν σας κούρασα….

  5. απαντω απλα στις ερωτησεις σου φιλε γιατι το υπολοιπο κειμενο ειναι η ιδια ιστορια σχεδον με τη δικια μου…!
    -δεν μεταβολιζοντε οι ελιες σε ημερες και δεν επηρεαζοντε απο τις ημερες ως προς τη γονιμοποιηση σαν φυτα, απλα βρηκαν ‘χωρο’ και ανασαινουν απο τα υπολοιπα αγρια κλαδια που αφαιρεσες και εδωσαν τα στοιχεια στα φυλλα και τον καρπο να μεγαλωσουν…!απλη βιολογικη εξελιξη της απλης αυτης φροντιδας…!
    -το οτι εχεις θησαυρο ξαναπεστο, ξαναφατο και δωσε και σε αυτους που ελεγαν οτι το λαδι αυτο δεν τρωγετε να δοκιμασουν για ‘ξεστραβωθουν’! το λιοτριβι το βγαζει αρκει να περναει ο μικρος καρπος απο τις ‘σιτες’ του και να μην χανετε.
    -και ριξε μια ματια στο http://oleasylvestris.blogspot.com για να δεις τι ακριβως ειναι το λαδι απο την αγριελια
    καλη συνεχεια!

  6. Ευχαριστώ για την απάντηση κ τις πληροφορίες.
    – Ήδη είχα βρεί το blog που μου έστειλες καθώς κ το ανάλογο site όπου είναι καταχωρημένο στα Ελληνικά το «πιστοποιητικό» του ελέγχου εργαστηριακών μετρήσεων.

    – Δύο ερωτήσεις ακόμα:
    1. Οι αγριελιές, έχουν κάθε χρόνο την ίδια περίπου παραγωγή, ή είναι όπως κ οι ήμερες (χρονιά παρά χρονιά);
    2. Κατά τη συγκομιδή έκανα, στις περισσότερες, κ κανονικό κλάδεμα στις αγριελιές (ομπρέλα ανάποδη). Έκανα κακό ή καλό;
    Εύχομαι καλή συνέχεια….

    • Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση
      Οι αγριελιές δεν δίνουν σταθερά ελιές.Μπορεί να κάνουν κάθε χρόνο ή παρά χρονιά ή και ανα δυο χρόνια.Δεν υπάρχει σταθερότητα γενικώς.
      Αν είναι μεγάλα δέντρα μπορείς να τα κλαδεύεις κανονικά αλλά συνήθως είναι μικρά και θέλουν απλό αραίωμα και καθάρισμα απο κάτω για να φύγουν τα πολλά ‘παραμπούλια’ που λέμε και να μείνει ένα στέλεχος που θα γίνει δεντράκι.
      Αν μπορείς στείλε μου το τηλεφωνό σου στο alexkarakikes@gmail.com για να συζητήσουμε πιθανή εξέλιξη παραγωγής ελαιολάδου απο αγριελιά, βάση και του νέου κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το λάδι.
      Ευχαριστώ
      Καλή συνέχεια και σε σένα

  7. Συγχαρητηρια για τον τροπο σκεψης και την υπομονη σου.Θα ηθελα τη γνωμη σου στο εξης, σκεφτομαι να κοψω και να εμβολιασω 40 περιπου ελαιοδενδρα θα μπορουσα να το κανω με αγριελια;; Ευχαριστω εκ των προτερων.

  8. σημερα διαβασα αυτο το αρθρο και πραγματι εντυπωσιαστικα εχω και γω ενα ελαιωνα κανονικο και ενδιαφερομαι για περισσοτερες πληροφοριες..

  9. Τοις άγριες ελιές μπορούμε να τις αλατίσουμε και να τις φάμε? θα ξεπικρίσουν κάποια στιγμή? Είναι λίγες για να γίνουν λάδι. Παρακαλώ αν ξέρετε απαντήστε μου.

    • kalispera sas,
      signomi pou emfanizome toso spania i agrielia me kerdise 100 % !
      i exelixis trehoun me tahitita fotos, den fantazomoun pote tin dinami pou ekrive afto to parexijimeno ke xehasmeno dentro.

      elate mazi mas, elate se mia prototipi epanastasi,
      min distasete na me parete tilefono na mou stilete email i otidipote alo

      thelo na efharistiso ton athanasio vasilakaki ton idioktiti aftis tis selidas
      gia oti ehi kani gia mena ke tin agrielia….

    • o karpos tis agrielias trogete me tin idia epexergasia opos tis imeris, ta fila tis agrielias pinonte tsai se analogia 10 gr ana 200 gr nerou, periehoun eos ke 20 % eleoevropaini ! ( analoga me tin pikilia ) psaxte sto diadiktio jia tis evergitikes idiotites ( i ekdikisi tis frapelias etc. )

  10. ειμαι συνταξιουχος τρια χρονια τωρα και βρηκα απο τον πατερα μου μεταξυ των αλλων ενα σπαρτοχωραφο αφου το καθαρισα βρηκα 130 ριζες αγριλιες ενθουσιαστικα και την ανοιξη τισ κεντροσα ημερες και αφησα μια γιατι μου α ρεσε αγρια να την μαζεβω μετα διαβασα γυρω απο την αγριελια και το λαδι της γιατι οι φιλοι με δουλεβαν γιατι ημουν beginner .Aλλα οφιλος που τις μπολιασε ειπε νατις κοψομε φετοσ το μαρτι ζητω την γνωμη αναγνωστων (ειδικων) εγω θελω να τις εχω ως αγριελιες τι κανω?

  11. Εχω αγριελαιο και θα ηθελα να το πουλησω. Οποιος ενδιαφερεται ας απαντησει σε αυτο το μηνυμα.

    • EΙΜΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΚΑΙ ΕΧΩ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΑΠΟ ΚΟΡΟΝΕΙΚΗ ΕΛΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ- ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ,ΣΕ ΚΑΛΗ ΤΙΜΗ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟ ΤΗΛ.ΕΙΝΑΙ 6979987946 ΜΑΝΩΛΗΣ.

  12. Καλημερα, εχω παρατηρησει εδω στο χωριο μου πολλα ειδη αγριελιας με διαφορετικο μεγεθος καρπου και διαφορετικη αποδωση σε λαδι, ενα δυο ειδη εχουν σχεδον την ιδια αποδοση με την ποικιλια ΜΑΝΑΚΙ.
    Τωρα αν κανεις ξερει μου λεει αν η ποιοτητα του λαδιου ειναι ιδια με το λαδι που εχει ο καρπος των πολυ ψυλων διοτι η αποδοση σε λαδι ειναι 3 με 4 φορες λιγοτερο απο τις χοντρες.
    Ευχαριστω

    • Ο ΒΑΘΜΟΣ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΡΟΛΟ & Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΛΑΔΙΟΥ & ΟΧΙ ΤΟΣΟ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ
      ΤΟΥ ΚΑΡΠΟΥ….

  13. Καλημέρα σε όλους τούς φίλους. Έχω την τύχη να κατέχω έκταση σχεδον 100 στρ. με πάνω από 2.000 δένδρα αγριλιές. Ήταν όλες ελιές πού κάηκαν πρίν 30 χρόνια καί επειδή αδυνατούσα να τις μπολιάσω καί να τις φροντίζω,έγιναν τεράστιες αγριελιές. Μόλις τώρα άκουσα γιά την χρησιμότητα τού λαδιού καί την πιθανή οικονομική του αξία΄ Δεν γνωρίζω ,όμως, πού να απευθυνθώ γιά την κατανάλωση, πού είναι το σπουδαιότερο. Αν κάποιος μπορεί να με βοηθήσει θα τού ήμουν υπόχρεος.

    • ΓΕΡΑΣΙΜΕ ΘΑ ΣΟΥ ΕΛΕΓΑ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙΣ ΖΕΣΤΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ …ΟΣΟ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΕΣ ΟΙ ΟΥΣΙΕΣ ΤΟΣΟ
      ΚΑΙ Η ΤΙΜΗ …ΘΑ ΧΑΡΩ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ…

  14. PROS OLOUS TOUS PARAGOGOUS AGRIELAIOU :
    AYTH THN HRONIA 2016-17 THA YPARXEI MEGALH ZHTHSH
    TO PROION PREPEI NA EINAI AGRIELAIO & AGOURELAIO
    MEGALYTERH AXIA THA EXOUN TA AGRIELAIA POU EHOUN ANALYSH TOU
    PANEPISTIMIOU ATHINON ( PROKOPIS MAGIATIS)
    KALI EPITYHIA SE OLOUS MAS

    KARAKIKES ALEXANDROS

  15. Καλησπέρα εχω 60 κιλά καθαρό ( 100 % ) Αγριέλαιο.
    ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟ ΤΗΛ.ΕΙΝΑΙ 6946243131 ΚΩΣΤΑΣ

  16. Καλησπέρα! Παρακαλώ για πληροφορίες σχετικά με το πότισμα της αγριελιάς (απαιτούμενα λίτρα κλπ.) και αν ευδοκιμεί σε περιοχές με έντονη υγρασία. Η ερώτηση μου αφορά στη διπλωματική μου που είναι αφενός συλλεκτήρας νερού αφ’ετερου σχεδιασμός αγροτεμαχίων για καλλιέργεια αγριελιάς.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    • ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
      ΙΣΧΥΕΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ. ΟΤΑΝ ΜΕΓΑΛΩΣΗ ΕΧΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ.

  17. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕ ΑΠ ΚΟΡΙΝΘΟ ΘΑ ΒΓΑΛΟ ΛΑΔΙ ΑΓΡΙΕΛΙΑΣ ΑΓΟΥΡΕΛΕΟ ΘΕΛΟ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ´

  18. Η σελιδα αυτη εχει σταματησει τις ανανεωσεις, η συγκομιδη της αγριελιας και η παραγωγη ελαιου συνεχιζει οπως και η ζητηση / διαθεση του προ’ι’οντος αυξανεται συνεχως….για οσους επιθυμουν συνεργασια τα στοιχεια / τηλ. και τα mail μας ισχυουν.

  19. ……
    ……

    Αξιότιμε κύριε / κυρία γεια σας…

    Έχετε προϊόντα, τα οποία θέλετε να τα προωθήσετε στο εξωτερικό ???

    Έχετε κάνει προωθητικές ενέργειες μέχρι σήμερα ???

    Έχετε διαπιστώσει ότι χρειάζονται αρκετά χρήματα, για να πάρετε μέρος σε μια έκθεση ???

    Έχετε δαπανήσει αρκετά χρήματα, για την παραγωγή προωθητικού υλικού ???

    Έχετε περιορισμένο χρηματικό κεφάλαιο, το οποίο θα μπορούσατε να δαπανήσετε ???

    Μην αγχώνεστε, είμαστε εδώ για να κάνουμε γνωστά τα προϊόντα σας, σε όποια χώρα του κόσμου επιθυμείτε…

    Σας προσφέρουμε την καλύτερη προώθηση στην καλύτερη τιμή… και επιπλέον… Σούπερ Προσφορά γνωριμίας …

    Ενημερωθείτε αναλυτικά πηγαίνοντας στο site μας: https://proothiseis.com

    Με εκτίμηση
    Η ομάδα του Proothiseis.Com

    * Αν ενοχλήσαμε συμπληρώνοντας την φόρμα στο site σας, ζητάμε συγνώμη. Σας ενημερώνουμε ότι αυτό θα είναι το μοναδικό μήνυμα που παίρνετε από εμάς…

Αφήστε απάντηση στον/στην alexandros karakikes Ακύρωση απάντησης