Επιλέξαμε ως Κριτήριο :
| Καινοτοτομία | προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο | Όραμα που να ανοίγει νέους δρόμους στους υπόλοιπους |
Ως Aγρότη της χρονιάς επιλέξαμε τον Βernd Plescher Γερμανό Αγροτή υπεύθυνο Αγροκτήματος όπου απασχολούνται άτομα ΑΜΕΑ.
| Ο λόγος : υποστηρίζει άτομα ΑΜΕΑ, που πάσχουν απο νοητική καθυστέρηση, δίνοντας τους την δυνατότητα να εργάζονται ως Αγρότες. |
λίγο για την Ιστορία : Ήταν πριν απο λίγα χρόνια όταν ο τελείωσε τις σπουδές του αλλά δεν είχε αποφασίσει έαν θα στραφεί επαγγελματικά προς την Γεωργία ή θα ακολουθούσε τον εθελοντισμό . Ο προβληματισμός του ήταν πως θα μπορούσε να »παντρέψει» αυτούς τους 2 τομείς : την εθελοντισμό με την Αγροτιά ! Την συνεισφορά προς το κοινωνικό σύνολο με τον γεωργικό τομέα. Όχι απλώς να γίνει ο ίδιος ένας απλός αγρότης ,να καλλιεργεί και να ροκανίζει τις επιδοτήσεις της ΕΕ.
Ανέλαβε υπεύθυνος Αγροκτηματος σύλλογου ΑΜΕΑ, στο οποίο σήμερα εργάζονται 20 άτομα, τα οποία πάσχουν απο νοητική καθυστέρηση, απο τα οποία τα 16 άτομα ζούνε στο Αγρόκτημα .
Όταν του πρότειναν την θέση δεν χρειάστηκε να το σκεφτεί πολύ : Τί πιο απλό επάγγελμα και χειροπιαστό για ένα άτομο που πάσχει απο νοητική καθυστέρηση να ασκήσει αγροτικές εργασίες !
Οι ομάδα των συγκεκριμένων άνθρωπων, ως αγρότες, είναι οικονομικοί ανεξάρτητοι απο την πώληση των προϊόντων τους στο κιόσκι που έχει το συγκεκριμένο αγρόκτημα δίνοντας τους την δυνατοτητα να διαβιώσουν αξιοπρεπέστατα απολαμβάνοντας τους κόπους της δικιάς τους εργασίας. Το συγκεκριμένο Αγρόκτημα αποτελεί πρότυπο : έκταση 240 στρέμματα , πρόβατα και χοιρινά τα περισσότερα απο τα προϊόντα πωλούνται στο ιδιόκτητο Κιόσκι, τα ζώα σε τοπικά κρεοπωλεία.
Ο συγκεκριμένος Αγρότης είχε κυρηχθεί Αγρότης του μήνα Οκτωμβρίου 2011 απο έγκυρο γερμανικό περιοδικό ( κλίκ εδώ) .