
Είμαι κτηνοτρόφος !Μπορώ να βγάλω το δικό μου τυρί και να το πουλήσω, νόμιμα με άδεια λειτουργίας , κατευθείαν στον καταναλωτή ; |
→ η απάντηση είναι ΝΑΙ |
ΝΑΙ , μπορεί να αδειοδοτηθεί πάρα πολύ εύκολα μια οικογένεια για να τυροκομεί η ίδια ΜΟΝΟ το δικό της γάλα και να το πουλάει κατευθείαν σε καταναλωτές ή καταστήματα λιανικής και να ωφεληθεί όλη την υπεραξία της δικιάς της παραγωγής.

Συγκεκριμένα :
- Μια τυροκομική εγκατάσταση για να είναι μικρής όχλησης αρκεί να μην χρειάζεται περισσότερα από 22KW, να επεξεργάζεται μέχρι 2.000 kg/κύκλο τυροκόμησης και να καταναλώνει μέχρι 50 θερμικές μονάδες.
- Η εγκατάσταση μπορεί να γίνει σε κοντέϊνερ εμπορικό (το οποίο δεν χρειάζεται άδεια πολεοδομίας), ή να γίνει σε ένα παραδοσιακό σπίτι του χωριού, ή να χτιστεί εξ ολοκλήρου.
- Ο συνολικός χώρος τυροκόμησης είναι μόλις 20 τετραγ. μέτρα για 200-450 κιλάγάλα/κύκλο τυροκόμησης & μέχρι 35 τμ για μέχρι2.000 κιλά.
- Η διάθεση του τυρογάλακτος μπορεί να γίνεται σε εκτροφείς γουρουνιών. Κάθε ένας μας μπορεί να έχει μέχρι 5 γουρούνια χωρίς ειδική άδεια. Κάθε γουρούνι μπορεί να τρώει 15 κιλα τυρόγαλα, και αν αφαιρεθεί και η μυζήθρα το διπλάσιο (25 κιλά/ημέρα) με ταυτόχρονη μείωση άλλων τροφών, τόσο διότι τις υποκαθιστά, όσο και λόγω καλύτερης αφομοίωσης τους.
- Ένας κύκλος τυροκόμησης είναι για φέτα περίπου 120 λεπτά (2,5 ώρες περίπου) και για άλλα τυριά με αναθέρμανση 3 ώρες περίπου.
