Κάθετη μονάδα παραγωγής βιολογικού γιαουρτιού δημιούργησε στο Αμάρι Ρεθύμνου ένας νεαρός κτηνοτρόφος.
Ο Μανώλης Πατεράκης τόλμησε, δεν περιορίστηκε στη βιολογική εκτροφή, αλλά δημιούργησε μία κάθετη μονάδα παραγωγής βιολογικού γιαουρτιού από το γάλα των δικών του ζώων. Από το άρωμα και τη γεύση το γιαούρτι του «Μπαχρή» φαίνεται ξεκάθαρα ότι είναι φρέσκο και υγιεινό. Έτσι οι μανάδες το προτιμούν για τα παιδιά τους.

Είναι ένας νέος άνθρωπος από το Αμάρι Ρεθύμνου, το οποίο φημίζεται για το φυσικό κάλλος και τον πολιτισμό του. Γόνος κτηνοτροφικής οικογένειας, πάππου προς πάππου, ο Μανώλης Πατεράκης μεγάλωσε μέσα στη φύση και τα ζώα που αγάπησε από μικρός. Τα βιώματα του στην κρητική γη, τις πεδιάδες και τα όρη της, είναι απίστευτα.
Μαζί με τον αδερφό του έχουν τώρα 600 ζώα βιολογικής εκτροφής, τα οποία εκτρέφουν σε 1500 στρέμματα ιδιόκτητου βοσκότοπου και σταβλίζουν σε σύγχρονη κτηνοτροφική μονάδα μέσα σε άριστες συνθήκες υγιεινής. 
Ο Μανώλης Πατεράκης αποφάσισε επίσης να ασχοληθεί με την τυροκομία. Μετά από ένα κυκεώνα γραφειοκρατικών διαδικασιών ενέταξε την επένδυση του στα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ) με την προκήρυξη του 2004, μέσω της αναπτυξιακής εταιρείας ΑΚΟΜ Ψηλορείτης. «Ήταν μια ψυχοφθόρα διαδικασία» λέει στην εφημερίδα Πατρίς. Παρόλα αυτά, νιώθει τυχερός που η εκταμίευση του ποσού δεν καθυστέρησε πολύ αλλά και επειδή το ποσοστό επιδότησης ήταν υψηλό, δηλαδή 60% επί συνόλου προϋπολογισμού 222.000 ευρώ. Η τυροκομική μονάδα κόστισε τελικά 300.000 ευρώ, είναι στεγασμένου χώρου 150 τμ και πιστοποιημένη κατά ISO 22000. «Πάντα το κόστος είναι υψηλότερο από τον προϋπολογισμό, επειδή την περίοδο των καθυστερήσεων έγκρισης του φακέλου υποψηφιότητας και εκταμίευσης των χρημάτων γίνονται στο μεταξύ ανατιμήσεις» εξηγεί ο ίδιος και αναφέρεται σε άλλους συναδέλφους του νέους αγρότες των οποίων οι εκταμιεύσεις καθυστερούν τόσο πολύ, ώστε οι επιδοτήσεις να απορροφούνται σε μεγάλο βαθμό από τους τόκους των τραπεζικών δανείων.
Στο μεταξύ ο Μανώλης Πατεράκης είχε ασχοληθεί και με τα συνδικαλιστικά των κτηνοτρόφων ως πρόεδρος για μία περίοδο του τοπικού κτηνοτροφικού συλλόγου.
Αυτό που κάνει τη μονάδα του Μανώλη Πατεράκη να διαφέρει είναι η καθετοποίηση. Δηλαδή ο ίδιος με τον αδερφό του, εκτρέφουν βιολογικά 600 ζώα, από τα οποία καθημερινά παίρνουν το γάλα και παράγουν το βιολογικό γιαούρτι που διανέμουν στα σημεία λιανικής πώλησης.
Ο Μανώλης Πατεράκης έχει έρθει σε επικοινωνία με ξενοδοχεία της Κρήτης, 4 και 5 αστέρων αλλά και επιλεγμένους χώρους εστίασης για την προμήθεια βιολογικού γιαουρτιού.
πηγή :
,
