Η ΕΕ θέτει νέα δεδομένα στις προδιαγραφές στην παραγωγή & διακίνηση των βιοκαυσίμων με περισσότερο περιβαλοντική συνείδηση.
Εκρίθηκαν 7 νέα συστήματα πιστοποίησης – ανίχνευσης σχετικά με την παραγωγή & διακίνηση των βιοκαυσίμων τα οποία αποσκοπούν ότι σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα , απο την παραγωγή έως την τελική κατανάλωση, δεν θα επιβαρυνθεί σε καμιά περίπτωση το περιβάλλον.
Όπως δήλωσε ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Günther Oettinger: «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το σύνολο της παραγωγής και της εφοδιαστικής αλυσίδας των βιοκαυσίμων είναι περιβαλλοντικά βιώσιμο για το οποίο έχουμε θέσει τα υψηλότερα πρότυπα στον κόσμο της αειφορίας . Για την αποφυγή, για παράδειγμα, ότι τα τροπικά δάση δεν θα κατασταφούν και θα μετατραπούν σε φυτείες με φοινικέλαιο για την ενέργεια. Δεν έχει σημασία αν τα βιοκαύσιμα που παράγονται στην ΕΕ ή εισάγονται. Οι εταιρείες παραγωγής & διακίνησης βιοκαυσίμων θα μπορούν να επιλέξουν αν θέλουν να αποδείξουν τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις αειφορίας της ΕΕ μέσω των εθνικών συστημάτων που υπάρχουν στα κράτη μέλη της ΕΕ , ή μέσω ενός προαιρετικού συστήματος, που αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ποιά είναι τα 7 συγκεκριμένα συστήματα ανίχνευσης – πιστοποίησης :
- ISCC (Γερμανικό σύστημα (κρατική χρηματοδότηση) για όλους τους τύπους των βιοκαυσίμων)
- Bonsucro EU ( πρωτοβουλία για τα βιοκαύσιμα με βάση τη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, σημείο βαρύτητας : Βραζιλία)
- RTRS EU RED (πρωτοβουλία για τα βιοκαύσιμα με βάση τη σόγια, εστίαση: Αργεντινή και Βραζιλία)
- RSB EU RED ( (πρωτοβουλία για όλους τους τύπους των βιοκαυσίμων)
- 2BSvs ( (το γαλλικό βιομηχανικό σύστημα για όλους τους τύπους των βιοκαυσίμων)
- RSBA (Σύστημα διακίνησης της εταιρείαςAbengoa )
- Greenergy (επιχείρηση Greenergy για το σύστημα αιθανόλης από ζαχαροκάλαμο στη Βραζιλία).
Επίσης στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι έως το 2020 το 10 % της ενέργειας που καταναλώνεται στην κίνηση των αυτοκινήτων να προέρχεται απο ανανεώσιμες – φιλικές πηγές ενέργειας .
