πλέον Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης αποτελεί η Φάβα της Σαντορίνης και με Ευρωπαϊκή Βούλα , αφού δημοσιεύτηκε στο «φύλλο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Η Ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου προϊόντος: διαφορετικό είδους φυτού [ Lathyrus clymenum] το οποίο καλλιεργείται αποκλειστικά στην συγκεκριμένη περιοχή & ευθύνεται για τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου προϊόντος.
Κοινά χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων νήσων : το ηφαιστειογενές έδαφος & ιδιαίτερο μικροκλίμα τους -ξηροθερμικό, υψηλή ηλιοφάνεια, συνοδευόμενη με ισχυρούς βόρειους άνεμους (μελτέμια)
Οριοθέτιση περιοχής παραγωγής : τόπος παραγωγής είναι τα παρακάτω νησιά – περιοχές :
| Θήρα | Παλαιά Καμένη | Άσπρο | Χριστιανή |
| Θηρασία | Νέα Καμένη | Ασκανιά |
στα Χημικά χαρακτηριστικά: έλεω εδαφοκλιματικών συνθηκών, η Φάβα Σαντορίνης :
-
περιέχει ποσοστό υδατανθράκων γύρω στο 63 %
-
έχει ποσοστό πρωτεϊνών γύρω στο 20 %
Βαθμός ευκολίας Μαγειρέματος: το σχετικά μικρό μέγεθος σε συνδυασμό με το υψηλό ποσοστό υδατανθράκων καθιστούν την Φάβα Σαντορίνης σχετικά «ευκολομαγείρευτη» & σε σύντομο χρονικό διάστημα σε σχέση με άλλα ομοειδή όσπρια
Συντήριση του προϊόντος: έχει υψηλό βαθμό αφυδάτωσης & φυσικής απολύμανσης των σπερμάτων οπότε η συντήρηση της Φάβας Σαντορίνης μπορεί να συντελεστεί για μακρό χρονικό διάστημα χωρίς προσθήκη χημικών ή άλλων τεχνιτών διαδιακασιών
