«Οίνος ευφραίνει καρδίαν» αυτό όμως δεν ισχύει για τους Οινοπαραγωγούς οι οποίοι παράγουν κρασί απο βιολογικά σταφύλια και βλέπουν οι
προσπάθειές τους για καταχόρυση του ονόματος ‘ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΡΑΣΙ » να πέφτουν στο κενό
«Στην πλειονότητα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν επιτευχθεί ακόμα οι συνθήκες για τη θέσπιση νέων κοινοτικών κανόνων όσον αφορά στην παραγωγή βιολογικού » δήλωσε ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ , ονόματι κ. Ντάτσιαν Τσιόλος, θέτοντας ουσιαστικά «στο συρτάρι» την πρόταση κοινοτικού κανονισμού για το βιολογικό κρασί.
Θα αργήσουμε για πολύ χρόνο εως που να δουμε στην Ευρώπη την ονομασία » ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΡΑΣΙ » και όχι Κρασί παραγόμενο απο σταφύλια βιολογικής παραγωγής σε κάποια φιάλη ευγενούς περιεχομένου . Μέχρι και σήμερα σε όλα τα στα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα κρασιά που κυκλοφορούν έχουν την Ονομασία «παραχθέντα από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας» .
Στις ΗΠΑ αντίθετα υπάρχει η ονομασία » Βιολογικό Κρασί » αλλά γίνετε προσθήκη τεχνιτών χρωστικών & αρωματικών ουσιών , κατι που παραπλανεί τους καταναλωτές τονίζει ο Διευθυντής της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊοντων κ. Παρασκευάς Κορδοπάτης .
Με το σχέδιο πάνω στον κοινοτικού κανονισμό επιχειρείθηκε να μπει ένα σύνολο προδιαγραφών πάνω στην παραγωγή κρασιών με τον όρο & την ονομασία «βιολογικό κρασί».
Η πρόταση βασιζόταν σε μελέτη ανεξάρτητου φορέα (Οrwine), ο οποίος για την κατοχύρωση σχετικά με τον του όρο «
βιολογικό κρασί», είχε εισηγηθεί διάφορα μέτρα:
- χαμηλότερο όριο περιεκτικότητας σε θειώδη, σε σχέση με τα συμβατικά κρασιά
- πιο περιορισμένος κατάλογος επιτρεπόμενων πρόσθετων ουσιών και μεθόδων επεξεργασίας
Πολλές, όμως, ευρωπαϊκές οινοβιομηχανίες αντέδρασαν στους εν λόγω ορισμούς, με αποτέλεσμα το θέμα της κατοχύρωσης του «βιολογικού κρασιού» να μετατίθεται στις ευρωπαικές καλένδες.
Άρθρα & απόψεις :
agrotypos.gr
agronews.gr
ΠΑΣΕΓΕΣ
Copa & Cogeca