άρθρο του Γ. Αποστολίδη – Έθνος
Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη σχετικά με τις εξαγωγές και τις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων ο καθηγητής Στάθης Κλωνάρης απο το Γεωπονικού Πανεπιστήμιο αναλύει τους λόγος για τους οποίους η Ελλάδα δυσκολεύεται να εξάγει τα προϊόντα της στο εξωτερικό , αντιθέτως είμαστε ελλειμματική όσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο των γεωργικών προϊόντων .
οι λόγοι είναι :
- Παρά τα 3-4 ΚΠΣ η παραγωγή μας έχει το ίδιο μέγεθος όπως πριν από 30 χρόνια.
- Ο μέσος κλήρος έμεινε σχεδόν ίδιος (42,6 στρέμματα), ενώ δεν φτιάξαμε μεγάλες μονάδες
- οι αγρότες μας είναι μεγάλης ηλικίας χωρίςκάποιο εξαγωγικό προσανατολισμό.
- άλλαξαν ριζικά οι διατροφικές συνήθειες του Έλληνα καταναλωτή
επίσης όσον αφορά τον κάθε κλάδο ξεχωριστά :
- γαλακτοκομικά : υπάρχει περιορισμός στην παραγωγή λόγω της ποσόστοσης
- κρέας : δεν υπάρχουν στην Ελλάδα επαρκείς βοσκότοποι ( Η Ελλάδα ξόδεξε το 2009 σχεδόν 1 δις Ευρώ για εισαγωγές κρέατος)
- στα γεωργικά προϊόντα δεν δόθηκαν απο την Πολιτεία τα κίνητρα για ώθηση προς τις εξαγωγές, αλλά πάντα οι όποιες πολιτικές ευνοούσαν πάντα μεγάλες καλλιέργεις με επιδοτήσεις όπως π.χ. βαμβάκι