Τρόφιμα

Με το κιάλι τα ελληνικά Αγροτικά προϊόντα

 Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Νέων η  ύφεση χτυπά απειλητικά την πόρτα της χώρας  και οι αναμνήσεις προηγούμενων δεκαετιών επιστρέφουν δυναμικά: ο Λαλάκης ο εισαγόμενος με τα παντελόνια ΑΒC και τα τσιγάρα «παφ και τάλιρο», καμπάνιες τύπου ο «επιμένων ελληνικά» και προτροπές «αγοράζετε μόνο δικά μας προϊόντα» έχουν αρχίσει να ακούγονται ως λύσεις για την ενίσχυση της οικονομίας. Όμως, για να μπορεί να αγοράζει κανείς και ακόμα περισσότερο να εξάγει ελληνικά, θα πρέπει και κάποιοι να παράγουν ελληνικά.

     Τρανταχτό παράδειγμα η παραδοσιακή ελληνική φασολάδα, που σήμερα αποτελείται κατά το ήμισυ σχεδόν από εισαγόμενα φασόλια: σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 46% των αναγκών καλύπτεται από εισαγωγές. Μάλιστα, η εξάρτησή μας αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο αφού μέσα σε μία διετία, από το 2007 στο 2009, η παραγωγή των ελληνικών ξηρών φασολιών μειώθηκε κατά 27% όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Αν πάλι θέλουμε να φάμε φακές ή ρεβίθια, τότε οι ελπίδες μας να βρούμε ελληνικό προϊόν είναι ελάχιστες: Εισάγουμε το 92% και το 69% της κατανάλωσης αντίστοιχα. Βέβαια, έλλειψη παραγωγής δεν εντοπίζεται μονάχα στα όσπρια: επεκτείνεται σε μια παλέτα αγαθών, από τους τομείς της διατροφής, τα τσιγάρα και τα ποτά έως την ένδυση, την τεχνολογία, τα ορυκτά και τα βιομηχανικά προϊόντα.

                                                      διάβασε την συνέχεια

Σχολιάστε