Ειδήσεις

Σύνταξη στα 62 για τους αγρότες με 40 χρόνια ασφάλισης

agrotis2011

..Τη δυνατότητα να βγαίνουν στη σύνταξη με την συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης και της ηλικίας των 62 ετών – όπως ισχύει σε όλα τα Ταμεία – δίνει σε ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, τροπολογία που κατατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γ. Βρούτσης.

agrotissa 7

Πρόκειται για ρύθμιση που είχε επανακατατεθεί – αλλά αποσυρθεί στο παρελθόν – και η οποία αίρει τελικώς την άνιση μεταχείριση σε βάρος των ασφαλισμένων του ΟΓΑ που είχαν ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 67ο έτος. Σε περίπτωση, ωστόσο, που ο ΟΓΑ είναι τελευταίος ασφαλιστικός φορέας για διαδοχικά ασφαλισμένους που δεν συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από τον ΟΓΑ ή αν ο ΟΓΑ δεν είναι αρμόδιος για την κρίση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, η αίτηση συνταξιοδότησης δεν θα διαβιβάζεται σε προηγούμενο ασφαλιστικό φορέα, πριν από τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας. Το κόστος για τον ΟΓΑ προβλέπεται να είναι 10.500.000 ευρώ από το 2017 και μετά. Για το 2014 η δαπάνη εκτιμάται σε μόλις 225.000 ευρώ, για το 2015 σε 4.390.000 ευρώ και για το 2016 σε 7.560.000 ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της υπουργικής τροπολογίας που έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις θεμάτων εφοδιαστικής και άλλες διατάξεις», το καθεστώς αυτό «δημιουργεί άνιση μεταχείριση σε βάρος των ασφαλισμένων των λοιπών ασφαλιστικών οργανισμών».

Συνεπώς, από τη δημοσίευση του νόμου πλέον οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ θα έχουν τη δυνατότητα να συνταξιοδητηθούν με 40 χρόνια ασφάλισης και σε ηλικία 62 ετών. Σε περίπτωση που ο ΟΓΑ είναι τελευταίος ασφαλιστικός φορέας, αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από τον ΟΓΑ ή αν ο ΟΓΑ δεν είναι αρμόδιος για την κρίση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, η αίτηση συνταξιοδότησης δεν διαβιβάζεται σε προηγούμενο ασφαλιστικό φορέα πριν από τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η ετήσια δαπάνη από την πρόωρη καταβολή σύνταξης σε πρόσωπα ασφαλισμένους στον ΟΓΑ που συμπληρώνουν το 62ο έτος ηλικίας και 40 χρόνια ασφάλισης, εκτιμάται (βάσει στοιχείων του υπουργείου Εργασίας) σε 10.500.000 ευρώ από το 2017 και μετά. Για το 2014 η δαπάνη εκτιμάται σε μόλις 225.000 ευρώ, για το 2015 σε 4.390.000 ευρώ και για το 2016 σε 7.560.000 ευρώ.

..Με την ίδια τροπολογία η χορήγηση ΑΜΚΑ από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε σε κάθε νεογέννητο θα αποδίδεται ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης για τη χορήγηση της ληξιαρχικής πράξης γέννησης (και όχι με το πιστοποιητικό, όπως ισχύει σήμερα με βάση το Ν. 4225/14), δίνεται η δυνατότητα εξυπηρέτησης των ανέργων ηλεκτρονικά από τον ΟΑΕΔ (εγγραφή, ανανέωση κάρτας ανεργίας, αίτηση επιδότησης κ.α) χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία και διευρύνεται ο αριθμός των μελών του Δ. Σ της ΗΔΙΚΑ με τη συμμετοχή εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας.

.
πηγή : ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s