Πως μπορεί ο Γαστροτουρισμός να ωφελήσει τον αγροτικό κλάδο
Τα αγροτικά προϊόντα «μαγνητίζουν» τους τουρίστες
..Έρευνα του Παγκόσμιου Ελληνικού Τουρισμού έχει δείξει ότι τα 44% των ταξιδιωτών ανά τον κόσμο , θεωρούν ότι το φαγητό ως ένα από τα σημαντικά κριτήρια του προορισμού που πρόκειται να επισκεφτούν.
Τα ποιοτικά ελληνικά αγροτικά προϊόντα μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης χιλιάδων ξένων τουριστών που είναι λάτρεις της γαστρονομίας.
..
..Οι βασικές χώρες προέλευσης των γαστροτουριστών είναι οι ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία, που είναι και οι κύριες αγορές του ελληνικού τουρισμού.
Το όφελος από την ανάπτυξη του γαστροτουρισμού θα είναι, σύμφωνα με έρευνες, μισό εκατομμύριο αφίξεις στην Ελλάδα, την επόμενη τριετία.
..
..Αυτή η ανάπτυξη του γαστροτουρισμού έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις στον αγροτικό κλάδο μιας και σε κάθε περιφέρεια της χώρας μας, παράγονται εξαιρετικής ποιότητας αγροδιατροφικά προϊόντα.
..
..Τα παρακάτω είναι ενδεικτικά για την κάθε περιφέρεια:
Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία-Θράκη):
..Ζυμαρικά, Κρόκος Κοζάνης, αρωματικά φυτά, παστέλλι, γλυκά κουταλιού, καβουρμάδες, σησάμελο, σπαράγγια (Κομοτηνή-Καβάλα-Πλατύ), ροδάκινα, ταχίνι, γλώσσα Φλώρινας, φασόλια Πρεσπών & Καστοριάς μεγαλόσπερμα & ελέφαντες.
Θεσσαλία:
…Αμύγδαλα Συκουρίου, κάστανα, καρύδια, λουκάνικα βολιώτικα, γλυκά κουταλιού Πηλίου, καραβίδες, πλιγούρι, ανιβατό, φέτα, άλλα τυροκομικά, βούτυρο, τουρσιά, τραχανάς, τσίπουρο & ρετσίνα Τυρνάβου, χαλβάς Φαρσάλων, μήλα Αγιάς & Καλαμπάκας.
Στερεά Ελλάδα & Αττική:
…Ζυμαρικά με αβγά, κατίκι Δομοκού, αβγοτάραχο Μεσολογγίου, κρασί μοσχάτο & Σαββατιανό, σύκα Κύμης, βασιλικά σύκα, φιστίκια Αιγίνης, βοδινό, γαρδουμπάκια, ελιές Άμφισσας, σκεπαστή & λουκάνικα Ευρυτανίας, κάστανα, κονσερβολιά Ροβιών, τραχανάς, σπαράγγια Αιτωλοακαρνανίας, φορμαέλα Αράχωβας.
Ήπειρος:
…Μετσοβόνε και άλλα τυριά, γαλοτύρι & κεφαλογραβιέρα, ηπειρώτικες παραδοσιακές πίτες όπως η μπαλατσαρίνα, εσπεριδοειδή Άρτας, πρόβειο βούτυρο, μέλι κουμαριάς Άρτας.
Πελοπόννησος:
…Αγκινάρες, ελιές & ελαιόλαδο, σύγκλινο Μάνης, εσπεριδοειδή, αγιωρήτικο Νεμέας, καρύδια Τριπόλεως, κοριανθιακή σταφίδα, μαυροδάφνη Πατρών, μέλι, βανίλια Μαίναλου, μήλα Τριπόλεως, τσακώνικη μελιτζάνα, φορμαέλα Καλαβρύτων.
Κρήτη:
…Ντάκος & κρητικά παξιμάδια, κρέπες με μέλι Σφακίων, απάκι, ανιβατό, διάφορα τυριά όπως ξινομυζήθρα-μαλάκα-ανθότυρο παλαιωμένο, στάκα, ρακί, τσικουδιά, στακοβούτυρο, χόρτα, κρητική σαλάτα, σταμναγκάθι, ελαιόλαδο πολλών περιοχών.
Αιγαίο:
..Δαμάσκηνα Σκοπέλου, τοματάκια & φάβα Σαντορίνης, ρακόμελο Αμοργού, Σαν Μιχάλη κασέρι Σύρου, λούντζα Σύρου, κολοκύθες & πιπεριές, γαλοτύρι, πατάτες Νάξου, λαδοτύρι Λέσβου,κατσίκια.
Επτάνησα:
..Κουμκουάτ Κέρκυρας, παστιτσάδα, μέλι, ελαιόλαδο, λαδοτύρι Ζακύνθου, λουκάνικα Λευκάδας, μάντολες, νούμπουλο Κερκυραϊκό, παξιμάδια Κυθήρων, μπιάνκο, μπουρδέτο.
..Για το 2014 ο ελληνικός τουρισμός πάει για μεγάλα ρεκόρ , οι εκτιμήσεις κάνουν αναφορά για 19 εκατομμύρια κόσμο φέτος από 17,5 πέρσι, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων-ΣΕΤΕ με στόχο να φτάσουν τα 24 εκατομμύρια το 2021.
.
..Στην ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο η γαστρονομία της, τα ελληνικά επώνυμα & παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα.
..
…Άλλες μελέτες έδειξαν ως προς την καταναλωτική συμπεριφορά των ταξιδιωτών ότι οι τουρίστες ξοδεύουν το 35% του συνολικού προϋπολογισμού τους για φαγητό και ποτό. Σύμφωνα με αυτές τις έρευνες για τον γαστροτουρισμό μας λένε ότι οι γαστροτουρίστες προέρχονται κυρίως από τις ηλικίες 30-50 και μετά από >50 μέχρι <65, επαγγελματικά καταξιωμένους, οι οποίοι διαθέτουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο & υψηλό διαθέσιμο εισόδημα από τον μέσο τουρίστα που επισκέπτεται την Ελλάδα. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι μιλάμε για πολύ καλό target group τουριστών που έχουν σκοπό να αφήσουν ικανοποιητικό εισόδημα στην τοπική οικονομία του τουριστικού ελληνικού προορισμού τους.
..
…Αυτή η ανάπτυξη του γαστροτουρισμού έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις στον αγροτικό κλάδο. Μάλιστα ήδη έλληνες παραγωγοί έχουν μετατρέψει τις μονάδες τους σε επισκέψιμες, ενώ αυξάνονται τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα & εδέσματα. Κάποιοι έχουν κάνει και μουσεία, ενδεικτικά να αναφέρουμε το μουσείο από το οινοποιείο του κτήματος Γεροβασιλείου στην Επανωμή Θεσσαλονίκης. Ο λεγόμενος και οινοτουρισμός συμπεριλαμβάνει και επισκέψεις σε αρκετά οινοποιεία.
..
…Αρκετοί έλληνες οινοποιοί επένδυσαν στην δημιουργία επισκέψιμων χώρων σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.
Άλλα παραδείγματα είναι ξενοδοχείων από την Κρήτη όπου καθιέρωσαν την Κρητική γωνιά με τοπικά προϊόντα όπως: ντάκο, κρητική σαλάτα, Σφακιανές πίτες, μαγειρευτά φαγητά όπως το αρνάκι με σταμναγκάθι, ή οι κοχλιοί (σαληγκάρια). Επίσης και οι κρητικές ακτοπλοϊκές γραμμές ΑΝΕΚ-Μινωικές έχουν μέσα ξεχωριστά κρητικά προϊόντα & κουζίνα. Φέτος ξεκίνησε το ελληνικό πρωινό με αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα όπου αναμένεται να αυξήσει την αναγνωρισιμότητα αρκετών ελληνικών εύγευστων αγροτικών προϊόντων.
..
…Τέλος αρκετά σεμινάρια έγιναν σε διάφορα μέρη όπως πχ Μεσσηνία, Κρήτη, Χαλκιδική με σκοπό την ενίσχυση τοπικών προϊόντων αλλά και της ελληνικής φιλοξενίας.
..
…Για την ελληνική φιλοξενία να θυμίσουμε την θραύση που είχε κάνει διαφήμιση τουριστική για την Κρήτη, για έναν τουρίστα που έκοβε ένα πορτοκάλι, τον έπιανε επ’ αυτοφώρω ο Κρητικός και η τιμωρία του ήταν ένα κρητικό τραπέζι με λουκούλλειο φαγητό ρακί & τσικουδιά. Γαστροτουρισμός ένα είδος τουρισμό που όλοι μας πρέπει στην Ελλάδα να προσέξουμε, όταν σε άλλες χώρες γίνεται εδώ και πολλά χρόνια με τρομερή οργάνωση σε χώρες όπως η Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία. Ο γαστροτουρισμός ήρθε για να μείνει, δένει την αλυσίδα από τον έλληνα αγρότη μέχρι τον έλληνα ξενοδόχο.
πηγή: Αγροτική Έκφραση 28 ιουνίου 2014