Ζημιές-ΕΛΓΑ

Σταφύλια και ελιές «χτύπησε» το χαλάζι

Μεγάλες ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα στην δημοτική ενότητα Ορφανού

xalazi5

.“Κώστας Παπαμερής: Άμεση ανάγκη δημιουργίας μετεωρολογικού σταθμού„
Μεγάλες ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα με σταφύλια και ελιές προκάλεσε στην δημοτική ενότητα Ορφανού του δήμου Παγγαίου, η έντονη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε νωρίς το βράδυ της Τετάρτης, η οποία συνοδευόταν από ισχυρούς ανέμους και έντονη βροχόπτωση.


Η χαλαζόπτωση έπληξε τα δημοτικά διαμερίσματα Οφρυνίου, Γαληψού, Ποδοχωρίου και Κοκκινοχωρίου, καθώς κι ένα μέρος από το Ορφάνι, την Κάρυανη και τον Ακροπόταμο.

Μάλιστα σε ορισμένα σημεία, όπως σε Ποδοχώρι και Κοκκινοχώρι, η διάρκεια ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, περίπου στα 12 λεπτά!

Το χαλάζι που έπεσε είχε μεγάλο μέγεθος και χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι χθες το πρωί μέσα στα κτήματα υπήρχε ακόμη και μάλιστα το μέγεθός του έφθανε ακόμη και τα 15 εκατοστά!

Όπως υπογράμμισε, με δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου Κώστας Παπαμερής, η καταστροφή αφορά χιλιάδες στρέμματα αμπελώνων, κυρίως όσα ήταν ανοιχτά, ενώ ακόμη και στα υπό κάλυψη, όπου μπορούσε να περάσει το χαλάζι έκανε ζημιές.

..Μεγάλο επίσης είναι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε και στις ελιές.

Άμεση ανάγκη δημιουργίας μετεωρολογικού σταθμού στην ενότητα Ορφανού

«Ζητάμε από τον ΕΛ.Γ.Α. να σκύψει στο πρόβλημά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Παπαμερής, επισημαίνοντας επίσης την ανάγκη δημιουργίας μετεωρολογικού σταθμού στην περιοχή μεταξύ Ποδοχωρίου και Κοκκινοχωρίου (Βίβλια Χώρα), ώστε να υπάρχει άμεση σύνδεση με τα εναέρια μέσα αντιχαλαζικής προστασίας στην Θεσσαλονίκη, τα οποία πλήττουν τις καταιγίδες και αποτρέπουν την χαλαζόπτωση.

….«Δέκα χρόνια τώρα έχουμε πληγεί έξι φορές από το χαλάζι και εκατομμύρια ευρώ χάνονται από την τοπική οικονομία», σημείωσε με έμφαση ο κ. Παπαμερής.

..Να σημειωθεί ότι μετά την αναγγελία της χαλαζόπτωσης στον ΕΛ.Γ.Α. μέσα σε 12 ημέρες οι παραγωγοί θα πρέπει να κάνουν δηλώσεις και να ακολουθήσουν οι εκτιμήσεις.

Μικρές οι ζημιές στην δημοτική ενότητα Ελευθερών

«Ήδη έχουν ενημερωθεί οι τοπικοί βουλευτές, ο νέος δήμαρχος και ο νέος αντιπεριφερειάρχης, όπως και οι νυν, για να σκύψουν στο πρόβλημα μας», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου.

..Παράλληλα ο Κώστας Παπαμερής ανέδειξε και το πρόβλημα της χρήσης μονής παραγωγής, που δεν τους δίνει το δικαίωμα της οινοποίησης και της απόσταξης, το οποίο όπως τόνισε πρέπει οπωσδήποτε να επιλυθεί.

..Να σημειωθεί καταληκτικά ότι από την χαλαζόπτωση της Τετάρτης υπήρξαν μικρές εκτάσεις και στην δημοτική ενότητα Ελευθερών, όπου ωστόσο το πρόβλημα δεν είναι έντονο όπως στην περίπτωση της ενότητας Ορφανού και οι ζημιές θα διορθωθούν από τους ίδιους τους παραγωγούς.

πηγές  –  κείμενο :  enimeros.gr, βίντεο: ENA CHANNEL GREECE

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s