Αθήνα, 19-06-2014
Πληρ. : Χρήστος Γούλας κιν. 6978544125
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
..Εδώ και μήνες άρχισε μια ιστορία που μεταξύ των άλλων θα κατέληγε και σε πτώση των τιμών προς όφελος του καταναλωτή. Αυτή είναι η γνωστή και πολυδιαφημισμένη «μελέτη του ΟΟΣΑ» που στοίχησε στο Δημόσιο το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό του 1 εκατομμυρίου Ευρώ και προβλήθηκε υπέρμετρα τόσο από την πρώην ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και από σειρά πρόθυμων δημοσιογράφων, ως η λύση για την αύξηση του ανταγωνισμού και την πτώση των τιμών προ όφελος φυσικά του καταναλωτή. Το τι προέβλεπε η συγκεκριμένη μελέτη, ειδικά για το γάλα, και ποιες θα ήταν οι καταστροφικές της συνέπειες στην πρωτογενή παραγωγή, έχουν γίνει γνωστά από τις σχετικές ανακοινώσεις τις ομοσπονδίας μας.
..
…Σήμερα έχουν περάσει 2,5 μήνες από τη δημοσίευση του νόμου 4254/2014 με τον οποίο θεσπίσθηκαν οι νέοι κανόνες εμπορίας του γάλακτος σύμφωνα με την περιβόητη «μελέτη του ΟΟΣΑ». Ποιά είναι όμως στην πράξη τα αποτελέσματα από την υλοποίηση αυτής της μελέτης;
1. Όσο αφορά την πορεία των τιμών, η κατάσταση είναι απογοητευτική. Όχι μόνο δεν έπεσαν οι τιμές για τον καταναλωτή αλλά αντίθετα σε κάποιες περιπτώσεις σημειώθηκαν και αυξήσεις. Οι μόνες μειώσεις που παρατηρήθηκαν ήταν σε επίπεδο παραγωγού με αποτέλεσμα τη μεγιστοποίηση των κερδών των γαλακτοβιομηχανιών, ενώ πολλές κτηνοτροφικές μονάδες αδυνατούν να επιβιώσουν και οδηγούνται στο κλείσιμο με αποτέλεσμα την περεταίρω συρρίκνωση της ελληνικής κτηνοτροφίας. Κάτι που φυσικά είναι απόλυτα θεμιτό για τις βόρειες ανταγωνιστικές μας ως προς την κτηνοτροφία χώρες που «κατά σύμπτωση» είναι και οι δανειστές μας. Επομένως αν ο στόχος για την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης ήταν η πτώση των τιμών και η ανάπτυξη της χώρας, μπορούμε να πούμε ότι απέτυχαν παταγωδώς, γιατί η πολιτική κρίνεται εκ του αποτελέσματος και όχι από επιστολές που στέλνονται στους βουλευτές ως αποτίμηση του κυβερνητικού τους έργου.
..
2. Η εφαρμογή των διατάξεων της πρόσφατής νομοθεσίας γίνεται επιλεκτικά και ανάλογα με το τι συμφέρει τις βιομηχανίες. Έτσι αν και ο όρος «φρέσκο γάλα» έχει καταργηθεί με τον τελευταίο νόμο, αυτός συνεχίζεται να αναγράφεται ενώ παράλληλα έχει αυξηθεί η διάρκεια ζωής από 5 σε 7 και σε κάποιες περιπτώσεις 8 ημέρες. Όμως αυτό δεν επεδίωκαν οι γαλακτοβιομηχανίες και το υπουργείο ανάπτυξης και πριν έλθει στη δημοσιότητα η περιβόητη μελέτη του ΟΟΣΑ; Όχι την κατάργηση του φρέσκου γάλακτος αλλά η επέκταση της διάρκειας ζωής του.
..
3. Το πολυδιαφημισμένο «γάλα ημέρας» δεν έχει κάνει ακόμη την εμφάνισή του στην αγορά και ούτε φυσικά πρόκειται να τη κάνει ποτέ για λόγους που έχουν αναλυθεί διεξοδικά σε σχετικές ανακοινώσεις της ομοσπονδία μας. Έχουν να δώσουν κάποια εξήγηση γι’ αυτό οι θιασώτες της ιδέας και ειδικά ο περιφερειάρχης Ηπείρου; Ή μήπως γνώριζαν από την αρχή ότι δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει και απλά το χρησιμοποίησαν ως «πυροτέχνημα» για να κάμψουν τις αντιδράσεις αυτών που διαφωνούσαν;.
..
4. Αν και ο νόμος 4254/2014 προβλέπει αντί για την ένδειξη γάλα υψηλής παστερίωσης να αναγράφεται η ένδειξη «υψηλής θερμικής επεξεργασίας», και αυτά τα γάλατα να τοποθετούνται σε ευδιάκριτα ξεχωριστό σημείο από το παστεριωμένο γάλα, ούτε αυτή η διάταξη έχει εφαρμοσθεί ακόμη. Το γεγονός ότι ο όρος «υψηλής θερμικής επεξεργασίας» δεν είναι τόσο ελκυστικός για τους καταναλωτές είναι τυχαίο;
…
5. Επειδή σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία προβλέπεται η διενέργεια ελέγχων σχετικά με τη διάρκεια ζωής του γάλακτος από τις αρμόδιες αρχές προκύπτει το ερώτημα εάν έχουν πραγματοποιηθεί σχετικοί έλεγχοι; και αν ναι έχουν διαπιστωθεί οι μη συμμορφώσεις που αναφέρουμε παραπάνω;
..
..Επιπλέον λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι οι γεωτεχνικοί του ΕΦΕΤ δεν συμφωνούν με τις νέες διατάξεις σχετικά με το γάλα, τίθεται το ερώτημα: κατά πόσον αληθεύουν οι πληροφορίες που είδαν το φώς της δημοσιότητας ότι ο ΕΦΕΤ είχε αποστείλει έγγραφο στον πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και με το οποίο υιοθετούσε τις απόψεις των βιομηχανιών ως προς τη δυνατότητα να εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τον όρο «φρέσκο γάλα», στην επιμήκυνση της διάρκεια της ζωή του γάλακτος σε 8 ημέρες, και να δοθεί παράταση στην έναρξη εφαρμογής των αρνητικών διατάξεων της νέας σήμανσης όπως η ένδειξη «γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας»;
..
..Επίσης επισημαίνουμε ότι τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων αλλά και των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας δεν μπορούν να καταστρατηγούνται διαρκώς προκειμένου να ικανοποιούνται τα συμφέροντα μικρής μερίδας επιχειρηματιών και επειδή αυτή η κατάσταση ασυδοσίας δεν μπορεί να συνεχισθεί άλλο, θα πρέπει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Καρασμάνη να δώσει άμεσα εντολές για την διεξαγωγή εντατικών ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές και να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις σε όσες περιπτώσεις διαπιστωθούν παραβάσεις.
..
..Τέλος παραμένοντας σταθεροί στην πάγια θέση μας ότι οι νέες ρυθμίσεις είναι καταστροφικές για την κτηνοτροφία, ζητάμε από τον νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επαναφορά των προηγούμενων διατάξεων.