Ζημιές-ΕΛΓΑ

Να πετάξουν τα αεροπλάνα της αντιχαλαζικής ζητούν οι αγρότες

aeroplano3000

Οι έντονες βροχοπτώσεις και το χαλάζι που πέφτει το τελευταίο διάστημα έχουν «σπείρει» ανησυχία μεταξύ των παραγωγών, αφού η συγκεκριμένη χρονική περίοδος είναι αυτή που θα καθορίσει τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς.

Γι αυτό τον λόγο οι παραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας ζητούν την άμεση ενεργοποίηση του εθνικού προγράμματος χαλαζικής προστασίας από το Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) προκειμένου να μην βρεθούν, όπως πέρυσι, αντιμέτωποι με την καταστροφή των καλλιεργειών τους.Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αγρότες της Θεσσαλίας που είδαν τη σοδειά τους να καστρέφεται ιδιαίτερα στον Παλαμά, την Καλαμπάκα και τη Δολίχη Ελασσόνας

Να πετάξουν άμεσα τα αεροπλάνα χαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ ζητά ο παραγωγός Χρήστος Σιδηρόπουλος από την περιοχή της Λάρισας. «Το χαλάζι μας έπιασε πάνω στη συγκομιδή στα στάρια και η παραγωγή για τους… τυχερούς υποβαθμίστηκε, ενώ για άλλους καταστράφηκε» σημειώνει.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Βασίλης Έξαρχος, μιλώντας χθες βράδυ στην εκπομπή «Θεσσαλών Γη» της «Θ.Τ>». παραδέχθηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση στην υπογραφή της σύμβασης για την αεροπορική αντιχαλαζική προστασία, επισημαίνοντας όμως ότι αυτή δεν είναι πανάκεια και δεν καλύπτει από τον κανονισμό τόσο τις αροτραίες καλλιέργειες που υπέστησαν ζημιές στη Θεσσαλία, όσο τις δενδρώδεις. Πάντως και ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Παλαμά κ. Κώστας Τζέλλας, σημείωσε πως παλιότερα μόλις υπήρχε ειδοποίση για έκτακτα καιαρικά φαινόμενα και φαινόταν τα απειλητικά μαύρα σύννεφα, οι αγρότες ακούγαμε τα αεροπλάνα να πετούν. Φέτος αυτό δεν συνέβη. Ωτόσο στην ίδια εκπομπή ο κ. Έξαρχος ανέφερε ότι τελικά υπεγράφη η σ΄ύμβαση, μετά από σύσκεψη που παραγματοποιήθηκε χθες στο γραφείο του υφυπουργού κ. Κουκουλόπουλου.

 

Οι ζημιές

 

Οι άστατες καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με την προϊσταμένη του ΕΛΓΑ Ήρα Σούλιου, έχουν δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στα κεράσια -τόσο στις πρώιμες όσο και στις όψιμες ποικιλίες- ενώ στο στόχαστρο βρίσκονται και τα σιτηρά. Ωστόσο, εκτιμάται πως δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα επάρκειας αγαθών στην αγορά, αφού η χαλαζόπτωση που έχει καταγραφεί από τις αρχές του τρέχοντος μήνα ήταν περιορισμένης έκτασης.

 

….«Χάνουμε ένα 10% από το σύνολο της παραγωγής μας λόγω καιρού» δήλωσε ο ροδακινοπαραγωγός Κώστας Λιολιόπουλος από την Ημαθία. «Ύστερα από την περσινή, ολική καταστροφή, φέτος τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα μέχρι στιγμής, αρκεί βέβαια να σηκωθούν επιτέλους τα αεροπλάνα χαλαζικής προστασίας και να προστατεύσουν τις καλλιέργειές μας» τονίζει.

 

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, επισημαίνει ότι είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με την περσινή χρονιά και κυμαίνονται στα 0,40 λεπτά/κιλό τα νεκταρίνια και 0,30 λεπτά/κιλό τα ροδάκινα. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει, δεν είναι μια εξέλιξη που ξαφνιάζει τους παραγωγούς, αφού πέρυσι η χαμηλή παραγωγή προϊόντων ευνοούσε την πώλησή τους σε υψηλές τιμές.

 

Στην Πιερία, μέχρι στιγμής η χρονιά εξελίσσεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα για τους παραγωγούς. Όπως χαρακτηριστικά λέει ο κερασοπαραγωγός Δημήτρης Δαλαμήτρας, το χαλάζι που πέφτει στην περιοχή, «ευτυχώς επιλέγει χωριά και περιοχές, όπου οι καλλιέργειες είναι πάρα πολύ μικρές».

 

Στον αντίποδα, μεγάλες είναι οι ζημιές σε Κοζάνη και Βέροια, με τον παραγωγό Λεωνίδα Αρνίδη να μιλά για καταστροφή του 50% της παραγωγής σιτηρών στις δύο περιοχές.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι άσχημες καιρικές συνθήκες έχουν επιτρέψει να εμφανιστεί σκωρίαση στα σιτάρια, ενώ κριθάρια, καλαμπόκια και πατάτες έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. «Τα προϊόντα, όσα δεν καταστράφηκαν ολοσχερώς λόγω καιρού, έχουν υποβαθμιστεί σημαντικά» επισημαίνει ο κ. Αρνίδης.

 

Προβλήματα, «ευτυχώς μικρής έντασης μέχρι στιγμής», με την παραγωγή σιτηρών αντιμετωπίζουν λόγω καιρού και οι παραγωγοί στη Δράμα, σύμφωνα με τον παραγωγό Χρήστο Γκόντια. «Μπορεί ο καιρός να μην συμμαχεί μαζί μας, αλλά ευτυχώς το χαλάζι που πέφτει είναι περιορισμένης έκτασης και έτσι δεν έχουμε μεγάλα προβλήματα» λέει χαρακτηριστικά.

 

Ο κ. Γκόντιας συμφωνεί με τους συναδέλφους του ότι «είναι αναγκαίο τα αεροσκάφη χαλαζικής προστασίας να βρεθούν επιτέλους στους αιθέρες» αλλά τονίζει πως «και οι ίδιοι οι παραγωγοί της χώρας πρέπει να επενδύουν για την προστασία τους».

 

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει ότι ο ΕΛΓΑ χρηματοδοτεί σε ποσοστό 60% το δίχτυ προστασίας που μπορεί να βάλει κάθε παραγωγός πάνω από τις καλλιέργειές του για να προστατευθεί από τον καιρό. Το κόστος για το δίχτυ ανέρχεται στα 2000 ευρώ/στρέμμα και, όπως λέει, «πλέον, μέσω ειδικού προγράμματος της Τράπεζας Πειραιώς, κάποιος που δεν έχει να καλύψει το υπόλοιπο 40% από μόνος του, μπορεί να το δανειστεί».

 

Με την ιδιότητα δε του μέλους του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου Αγροτών, καλεί τους παραγωγούς να κάνουν «πραγματικές δηλώσεις ζημιών για αποζημίωση» υπογραμμίζοντας ότι «όσοι κάνουν μαϊμού δηλώσεις , αφενός μεν κάποια στιγμή θα πιαστούν, αφετέρου δε δημιουργούν πρόβλημα σε όσους έχουν υποστεί πραγματική ζημιά, στερώντας τους την πραγματική αποζημίωση που δικαιούνται».

 

Υπεγράφη η σύμβαση

 

Στο μεταξύ, αισιόδοξος ότι πολύ σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή το εθνικό πρόγραμμα χαλαζικής προστασίας από το Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), εμφανίστηκε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο επικεφαλής του προγράμματος  Βαγγέλης Τσαγκαλίδης, γνωστοποιώντας ότι η σύμβαση υπογράφηκε και τώρα μένει η εταιρεία να φέρει τον εξοπλισμό για να ξεκινήσει άμεσα η προστασία των αγροτών.

 

Υπενθυμίζεται ότι η νέα σύμβαση προβλέπει επέκταση κατά 200.000 στρέμματα της έκτασης που θα καλύπτεται (δηλαδή συνολικά 5,2 εκατ. στρέμματα), και παράταση του χρονικού διαστήματος προστασίας από 20 Μαρτίου μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου και όχι από 10 Απριλίου, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

πηγή: thessaliatv.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s