Νέοι Αγρότες

Πάνω από 10.000 αιτήσεις από νέους αγρότες

programma-neoi-agrotes

Πάνω από 10.000 αιτήσεις από νέους αγρότες

 

Επιστρέφουν στην ύπαιθρο χιλιάδες νέοι προκειμένου να απασχοληθούν στον πρωτογενή τομέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ξεπέρασαν τις 8.500 οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής για την νέα προκήρυξη του Μέτρου 112 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», ύψους 140 εκ. ευρώ, ενώ οι αιτήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τις 10.000. Οι περισσότεροι είναι νέοι άνθρωποι και μάλιστα διαθέτουν υψηλό επίπεδο μόρφωσης και θέλουν να αλλάξουν τρόπο ζωής επιδιδόμενοι στην αγροτική επιχειρηματικότητα, όπου υπάρχουν εξαιρετικά μεγάλες προοπτικές.

Οπως τονίζει το υπουργείο, η Ελλάδα πέτυχε να δοθεί το 2% του συνολικού προϋπολογισμού της ΚΑΠ στην ενίσχυση της εισόδου νέων ανθρώπων στη γεωργία. Το ποσοστό αυτό υπολογίζεται σε περίπου 43 εκατ. ευρώ το χρόνο για την επταετία της νέας ΚΑΠ. Οπως δήλωσε ο υπουργός, Αθ. Τσαυτάρης: «Μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία αιτήσεων ένταξης στην προκήρυξη ύψους 140 εκ. ευρώ για την ένταξη νέων γεωργών και χαίρομαι που υπήρξε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον και υπερκαλύφθηκε ο προϋπολογισμός. Αυτή η θερμή ανταπόκριση στο πρόγραμμα μας, όπως και σε κάθε άλλη δράση που εξαγγέλουμε, καταδεικνύει τη στροφή που κάνουν πλέον οι νέοι άνθρωποι στον πρωτογενή τομέα, όχι μόνο σαν λύση ανάγκης, αλλά και σαν συνειδητή επιλογή. Εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες υποστήριξης του κλάδου και τις προσπάθειες να υποστηρίξουμε την είσοδο νέων ανθρώπων στον τομέα».

neoi8020Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα μοιράζεται στις περιφέρειες με τα περισσότερα χρήματα να δίνονται στην Κ. Μακεδονία (32,4 εκατ. ευρώ), στην Κρήτη (22,8 εκατ. ευρώ), στην Δυτ. Ελλάδα (15,5 εκατ. ευρώ) και στην Πελοπόννησο (14,7 εκατ. ευρώ). Το ελάχιστο ποσό της ενίσχυσης είναι 10.000 ευρώ και το μέγιστο 20.000 ευρώ. Το ύψος της χρηματοδότησης κυμαίνεται ανάλογα με τη βάση των παρακάτω κριτηρίων: Σε ορεινές περιοχές μόνιμης κατοικίας η ενίσχυση είναι 7.500 ευρώ, σε μειονεκτική περιοχή 5.000 ευρώ, σε λοιπές περιοχές 2.500 ευρώ. Για κτηνοτροφία δίνονται 7.500 ευρώ, για φυτική παραγωγή 7.500 ευρώ, για μικτή – μελισσοκομεία 5.000 ευρώ. Δικαίωμα υποβολής αίτησης ενίσχυσης είχαν φυσικά πρόσωπα, μόνιμοι κάτοικοι της Ελληνικής Επικράτειας, εγγεγραμμένοι στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (Ο.Σ.Δ.Ε.), που εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά ως αρχηγοί γεωργικής εκμετάλλευσης, κατά το 14μηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης ενίσχυσης, εφόσον στο πρόσωπό τους, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ενίσχυσης, πληρούνται αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α. Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, έχουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα και φερεγγυότητα και δεν έχουν συμπληρώσει το 40ο έτος της ηλικίας τους.

β. Είναι μόνιμοι κάτοικοι περιοχής εφαρμογής του Μέτρου.

πηγή: imerisia.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s