Ειδήσεις

Κύπρος: Μεγάλες ζημιές απο την ανομβρία

 

traktorΠληρώνουν βαρύτατο τίμημα εξαιτίας της ανομβρίας
..Το ποσό της αποζημίωσής τους θα στηριχθεί στα στοιχεία που θα παρουσιάσουν κατά την υποβολή των αιτήσεών τους στον ΚΟΑΠ

Καταστροφική ήταν η χειμερινή περίοδος για τους Κύπριους αγρότες, ως αποτέλεσμα των ελάχιστων βροχοπτώσεων που καταγράφηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2013 και τη χαμηλή πληρότητα των φραγμάτων. Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή οδήγησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης (ΟΓΑ), ύστερα από την υποβολή σχετικών εισηγητικών εκθέσεων από τις αρμόδιες Επαρχιακές Επιτροπές, να κηρύξει ως ανομβριόπληκτες, όσον αφορά τις καλλιέργειες Σιτηρών και Ξηρικών Κτηνοτροφικών Φυτών, τις ακόλουθες περιοχές:

*Επαρχία Λευκωσίας-ολόκληρη.
*Επαρχία Αμμοχώστου-ολόκληρη.
*Επαρχία Λάρνακας-ολόκληρη
*Επαρχία Λεμεσού-Ανατολική Περιοχή (περίπου 80%).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού, ως Δήλωση Ζημιάς θα θεωρηθεί η Αίτηση Εκταρικών Επιδοτήσεων που γίνεται στον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ). Εκτός από τους ελέγχους που προβαίνει ο ΚΟΑΠ, προστίθεται, ο Οργανισμός θα προβεί σε δικούς του ελέγχους διαπίστωσης της ορθότητας των στοιχείων που αναφέρονται στις αιτήσεις.

Στενή παρακολούθηση
Με αφορμή την πιο πάνω εξέλιξη, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του ΟΓΑ Βασίλης Χατζηχάρος ανέφερε, στη «Σ», πως ο Οργανισμός παρακολουθούσε την κατάσταση, όπως αυτή έτεινε να εξελιχθεί από τα αρχικά της στάδια και ειδικότερα από το σημείο όπου οι βροχοπτώσεις ήταν ελάχιστες. «Μάλιστα, δημιουργήσαμε Επιτροπές και κλιμάκια, και πραγματοποιήσαμε επιτόπιες επισκέψεις σε όλες τις περιοχές, όπου διαπιστώσαμε το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση και κρίναμε πως οι αγρότες χρήζουν οπωσδήποτε οικονομικής στήριξης για να καλύψουν τη χασούρα της χρονιάς», σημείωσε περαιτέρω ο κ. Χατζηχάρος, επαναλαμβάνοντας πως το ποσό της αποζημίωσής τους θα στηριχθεί στα στοιχεία που θα παρουσιάσουν οι αγρότες κατά την υποβολή των αιτήσεών τους στον ΚΟΑΠ.

Πώς υπολογίζονται οι αποζημιώσεις
….Ερωτηθείς πώς θα υπολογιστεί το ποσό αποζημίωσης που θα δοθεί στους αγρότες-καλλιεργητές, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του ΟΓΑ ανέφερε τα εξής: «Από κάθε εκτιμημένο ποσοστό ζημιάς, αφαιρείται το μη αποζημιώσιμο ποσοστό ζημιάς, ανάλογα με τον κίνδυνο, και το υπόλοιπο πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή αποζημίωσης. Το γινόμενο τούτο πολλαπλασιάζεται με την εκτιμημένη/ασφαλισμένη συνολική παραγωγή και τη μέση τιμή αποζημίωσης, και το αποτέλεσμα δίδει το ποσόν της αποζημίωσης».

Επισήμανε, επίσης, πως για κάθε κίνδυνο ισχύουν διαφορετικά μη αποζημιώσιμα ποσοστά ζημιάς και συντελεστές αποζημίωσης. Όσον αφορά την περυσινή χρονιά, κάτι που αναμένεται πως θα ισχύσει και για τις φετινές αποζημιώσεις, υπολογίστηκε πως η μέση παραγωγή έπρεπε να ήταν 210 κιλά το δεκάριο επί της τιμής που καθορίστηκε ως αποζημίωση και ανερχόταν στα 230 ευρώ τον τόνο.

Τι θα απαιτηθεί
….Απαντώντας σε σχετικό μας ερώτημα, ο κ. Χατζηχάρος υπέδειξε πως ο ΟΓΑ υπολογίζει πως θα απαιτηθούν δεκαπέντε εκατομμύρια ευρώ, εκτός κι αν προκύψουν κι άλλες ανάγκες. Σε άλλο ερώτημά μας, ο κ. Χατζηχάρος είπε πως «έχουμε τη δυνατότητα, αλλά αν χρειαστεί θα ζητήσουμε τη συμβολή του κράτους μέσω δανεισμού, όπως έγινε και άλλες φορές. Θα προσπαθήσουμε, σίγουρα όμως να καλύψουμε τις ζημιές τους 100%, γιατί όντως το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και οι αγρότες μας χρήζουν στήριξης για να αντεπεξέλθουν των δυσκολιών», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως απαιτήθηκε στο παρελθόν άλλες τρεις φορές να αποζημιώσει ο ΟΓΑ τους αγρότες-καλλιεργητές σε τέτοιο μέγεθος.

Μεγάλο πρόβλημα
Σε μιαν άλλη εξέλιξη, η Νέα Αγροτική Κίνηση αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως αντιπροσωπία της Κίνησης επισκέφθηκε τις χαλαζόπληκτες περιοχές Πλατρών, Τριμίκλινης, Μανδριών. «Το χαλάζι έχει καταστρέψει εξ ολοκλήρου όλη την παραγωγή φρούτων και οι φρουτοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση. Η ανομβρία, οι κακές καιρικές συνθήκες και τώρα το χαλάζι, μας επέφεραν ολοκληρωτική καταστροφή. Η Νέα Αγροτική Κίνηση, με επιστολή μας στον Πρόεδρο του ΟΓΑ, ζήτησε την άμεση επίσκεψή μας στις πληγείσες περιοχές, καταγραφή των ζημιών και γρήγορη αποζημίωση των φρουτοπαραγωγών μας, για να μπορέσουν να επιβιώσουν», καταλήγει η Νέα Αγροτική Κίνηση.

Η χειρότερη χρονιά
ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ πως η φετινή χειμερινή περίοδος (Οκτώβριος ’13-Σεπτέμβριος ’14) εξελίσσεται στη χειρότερη περίοδο όλων των εποχών, αφού από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους μέχρι και χθες εισέρρευσαν στα φράγματα μόλις 11,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (ε.κ.μ.) νερού. Σύμφωνα, εξάλλου, με στοιχεία του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, οι πληρότητες στα φράγματα βρίσκονται κάτω από τη μέση (45%) και οι αποθηκευμένες ποσότητες νερού σήμερα ανέρχονται στα 131 ε.κ.μ. νερού, σε σχέση με 248 ε.κ.μ. νερού την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Δηλαδή, οι αποθηκευμένες ποσότητες νερού είναι μειωμένες κατά 117 ε.κ.μ. νερού, που αντιστοιχεί σε ποσοστό περί το 45%.

πηγή: sigmalive.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s