ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διεύθυνση: Καψούρη 4, 412 22 Λάρισα
Τηλ.: 2410-527142. Fax: 2410-627143.
e-mai: geotee¬_l@otenet.gr
Λάρισα 10-05-2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
..Ως γνωστό το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. είναι από τον ιδρυτικό του Νόμο, Ν.Π.Δ.Δ., υπεύθυνο ως σύμβουλος της Πολιτείας , κατ’ επέκταση και του Β΄ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης , για τη χάραξη της πολιτικής στον πρωτογενή, δευτερογενή τομέα και τον τομέα των υπηρεσιών της Αγροτικής Οικονομίας.
Με δεδομένο την απαραίτητη προσαρμογή του πρωτογενή τομέα στις νέες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες :
• Νέα κοινή αγροτική πολιτική
• Αυξημένο κόστος παραγωγής από την απελευθέρωση ενέργειας
• Πάγια διαρθρωτικά πρόβλημα της ελληνικής γεωργίας –μικρός κλήρος –ηλικιακή σύνθεση-μορφωτικό επίπεδο κλπ
• Αλλαγές σε δομές όπως του τραπεζικού συστήματος -κατάργηση ΑΤΕ και διάλυση των συνεταιριστικών οργανώσεων
• Αλλαγές σε υπηρεσιακές δομές.
• Ανεπάρκεια και εξάντληση του αρδευτικού νερού.
Αλλά και παρακολουθώντας από κοντά τις αλλαγές σε επίπεδο κανονισμών και νόμων με στόχο την βοήθεια μας, προς τον Θεσσαλό αγρότη και της ανταπόκρισης μας στο ρόλο του συμβούλου της πολιτείας. Κρίναμε αναγκαίο και χρήσιμο να προσκαλέσουμε τους υποψηφίους περιφερειάρχες της Θεσσαλίας στο χώρο μας σε μία ανοιχτή , για πρώτη φορά εκδήλωση, προκειμένου να δεσμευτούν και να απαντήσουν σε ερωτήματα – ανησυχίες του γεωτεχνικού και του αγροτικού κόσμου.
Στη σημερινή εκδήλωση , είναι αδύνατο φυσικά να τεθούν και να αναλυθούν το σύνολο των θεμάτων που μας απασχολούν.
Είμαστε όμως εδώ για να δηλώσουμε παρών και για μετά από τις εκλογές , όπου επιθυμούμε να προχωρήσουμε σε μία ουσιαστικότερη συνεργασία της Περιφέρειας του ΓΕΩΤΕΕ , των υπολοίπων επιμελητηρίων , των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ( ΑΕΙ-ΑΤΕΙ) , των ερευνητικών ινστιτούτων και λοιπών φορέων.
…Τέλος για την προετοιμασία των ερωτημάτων και του σκεπτικού μέσα από το οποίο προέκυψαν συνεργάστηκε μια ομάδα γεωτεχνικών την οποία και θα ήθελα να ευχαριστήσω , τα ερωτήματα και το σκεπτικό ,όπως δόθηκαν στους ερωτηθέντες για οικονομία του χρόνου άλλα και για πληρέστερη τοποθέτηση τους είναι τα παρακάτω:
…
1. Τα έργα αποθήκευσης νερού με αξιόλογο μέγεθος (όγκου > 10 εκατ. μ3), τα οποία εκτός των άλλων, συνδέονται και με τον πρωτογενή τομέα, στα όρια της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι τα ακόλουθα :
α) Λεκάνη Πηνειού : Ταμιευτήρας Κάρλας & Ταμιευτήρας Αγιονερίου.
β) Λεκάνη Αχελώου : Ταμιευτήρας Συκιάς (με δυνατότητα μεταφοράς μέσω της σήραγγας Πευκοφύτου, 250 εκατ. μ3).
…Επισημαίνουμε ότι τα έργα αυτά αποτελούν βασικούς πυλώνες του σχεδιασμού των εγκεκριμένων, μετά μακρά διαβούλευση, Σχεδίων Διαχείρισης λεκανών Πηνειού και Αχελώου (σχετική απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου το 2013).
Είναι προφανές ότι από αυτές τις προτάσεις, στην σημερινή οικονομική συγκυρία δεν θα ήταν δυνατόν όλες να ικανοποιηθούν. Η ρεαλιστική εκτίμηση των επιστημονικών φορέων (ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ), είναι ότι για την επόμενη δεκαετία θα ήταν εφικτή η ένταξη και ολοκλήρωση μόνο ενός ή δύο σημαντικών περιφερειακών έργων.
…Επιπλέον είναι σε όλους γνωστά – εδώ και πολλά χρόνια – τα προβλήματα στη διαχείριση νερού στην Θεσσαλία και το θεσμικό-διοικητικό «αλλαλούμ» (πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων-πολυνομία), ποια είναι η άποψη σας για την δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης νερού. Προτίθεστε να υποβάλλετε συγκεκριμένη πρόταση η/και να αναλάβετε πρωτοβουλία για νομοθετική ρύθμιση στο αρμόδιο Υπουργείο (ΥΠΕΚΑ), ώστε να καλυφθεί το θεσμικό κενό που υπάρχει ;
Ερώτημα : Σε τι ενέργειες προτίθεστε να προβείτε κατά την θητεία σας για την ολοκλήρωση των έργων αυτών , με ποια κριτήρια θα τα ιεραρχήσετε ; και ποια είναι η θέση σας για την δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης νερού;
…
2. Είναι γνωστό ότι για τη δημιουργία είκοσι πέντε (25) εκατοστών εδάφους με φυσικές διαδικασίες απαιτούνται από χίλια (1.000) έως δέκα χιλιάδες (10.000) χρόνια. Συνεπώς, η γεωργική γη συγκαταλέγεται στους μη ανανεώσιμους φυσικούς πόρους και είναι σε ανεπάρκεια, εάν λάβουμε υπόψη μας τις διατροφικές ανάγκες της χώρας μας ή της παγκόσμιας κοινότητας. Ατυχώς η θέσπιση αντιφατικών και αναβλητικών διατάξεων δεν δίνει την ευκαιρία μιας αποτελεσματικής προστασίας του εδάφους και ειδικά της γης υψηλής παραγωγικότητας.
Ερώτημα :Ποια είναι η άποψη σας για την προστασία της ποιοτικής γεωργικής γης-υψηλής παραγωγικότητας, από διάβρωση- υποβάθμιση της οργανικής ύλης, την αλάτωση, την υποβάθμιση της εδαφικής βιοποικιλότητας και τη ρύπανση;
…
3. Όλες οι παρατάξεις και οι επικεφαλής υποψήφιοι περιφερειάρχες έχουν διατυπώσει απόψεις για τον καθοριστικό ρόλο του πρωτογενή τομέα στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης της χώρας μας και τον σημαντικό ρόλο των γεωτεχνικών επιστημόνων.
…Σήμερα μάλιστα που με την νέα κοινή γεωργική πολιτική θα υπάρξει μείωση των άμεσων ενισχύσεων για αρκετούς γεωργούς .Εκ των πραγμάτων θα απαιτηθεί αποτελεσματική στήριξη-ενημέρωσης και καθοδήγηση τους, στα πλαίσια ενός αναπτυξιακού προγραμματισμού για τον αγροτικό τομέα, με καλά οργανωμένες υπηρεσιακές δομές(προσαρμογή του οργανισμού των γεωργικών υπηρεσιών στις σύγχρονες ανάγκες).
Ερώτημα : Τι πρωτοβουλίες θα πάρετε απέναντι στη κεντρική διοίκηση για το θέμα αυτό , πως σκέπτεστε να τις στελεχώσετε και να τις αξιοποιήσετε προς όφελος του Θεσσαλού αγρότη ;
...
4. Στην αναζήτηση για δουλειά πολλοί νεοεισερχόμενοι στο αγροτικό επάγγελμα ή και παλαιότεροι αγρότες που θέλουν να βελτιώσουν την οικονομικότητα της εκμετάλλευσης τους, αναζητούν νέους κλάδους παραγωγής ή εκτροφές, όπως καλλιέργειες με ιπποφαές , γκότζι μπέρι εκτροφές με στρουθοκάμηλο, κ.λ.π. πλην όμως ξεκινάνε στο άγνωστο και πολλές φορές πέφτουν θύματα καιροσκόπων … Σε αντίθεση με επιτυχημένα ολοκληρωμένα μοντέλα και στον ευρωπαϊκό νότο , παραγωγής –διάθεσης-αγροτικώνν προϊόντων με υψηλό πολλαπλασιαστή για τις τοπικές οικονομίες(εισόδημα –νέες θέσεις εργασίας).
Από την άλλη πλευρά ή η γεωργία μπορεί και πρέπει να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της μεγάλης ανεργίας ,
Ερώτημα :πως σκέφτεστε η περιφέρεια να βοηθήσει τους νέους στην προσπάθεια τους αυτή, ποιες δράσεις προτείνεται , ώστε να καταλήξουμε σε επιτυχημένα αναπτυξιακά μοντέλα
...
5. Είναι γνωστό ότι η ζωική παραγωγή , στη χωρά άλλα και στην περιφέρεια μας υστερεί έναντι της φυτικής παραγωγής . Αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των αναγκών μας σε ζωοκομικά προϊόντα να εισάγετε .
Επιπλέον παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια μείωση της γαλακτοπαραγωγής των αιγοπροβάτων, με κύρια αιτία την μειωμένη σίτιση των ζώων, λόγω της αυξημένης τιμής των ζωοτροφών, δεδομένου ότι οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι μας στερούνται γης και ιδιοπαραγόμενων ζωοτροφών, τα δε πιστωτικά ιδρύματα δεν χορήγησαν πιστώσεις.
Ερώτημα : Ποιες πρωτοβουλίες και ενέργειες θα πάρετε για την άμβλυνση της σχέσης αυτής , των επιπτώσεων της, καθώς και την βελτίωση και διαχείριση των βοσκοτόπων ώστε να καλύπτουν μεγαλύτερο μέρος των διατροφικών αναγκών των ζώων ;
ΓΙΑ ΤΗ Δ.Ε.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ