Γαλακτοκομικά

«Φρέσκο» γάλα 7 ημερών η πρόταση της κυβέρνησης

 agelada100

….Παστεριωμένο γάλα, το σημερινό «φρέσκο», μέγιστης διάρκειας ζωής 7 ημερών προβλέπει η συμβιβαστική πρόταση της κυβέρνησης που ήρθε ως… απάντηση στις αντιδράσεις πολλών βουλευτών τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑΣΟΚ και η οποία αναμένεται να κατατεθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα στη Βουλή.

Η πρόταση για το παστεριωμένο γάλα «7 ημερών», που πάντως δεν έχει μέχρι τώρα τύχει και της αποδοχής εκ μέρους της Τρόικας, συνιστά μονομερή ουσιαστικά κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης υπό το βάρος των αντιδράσεων υπουργών και βουλευτών της συμπολίτευσης. Είναι, δε, το αποτέλεσμα των διαδοχικών διαβουλεύσεων που είχαν, ήδη από το πρωί του Σαββάτου, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, τόσο σε επίπεδο στελεχών όσο και σε επίπεδο κορυφής. Άλλωστε, το ζήτημα του γάλακτος είχε ήδη ως συνέπεια την παραίτηση του αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμου Χαρακόπουλου από την κυβέρνηση αλλά και την, επί δίωρο, άρνηση – το βράδυ της Παρασκευής – του Υπουργού Αθανάσιου Τσαυτάρη να υπογράψει το νομοσχέδιο που σήμερα συζητείται στη βουλή.gala10

Η υιοθέτηση ανώτατου ορίου 7 ημερών (σ.σ. που πάντως δεν φαίνεται ότι θα συνοδεύεται και με την ικανοποίηση του έτερου αιτήματος των «διαφωνούντων», να υπάρχει δηλαδή προληπτική έγκριση των κρατικών υπηρεσιών σχετικά με τη διάρκεια που προτείνει κάθε εταιρεία) εκτιμάται ότι μπορεί να κάμψει τις αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ (μεταξύ άλλων οι Ιορδ. Τζαμτζής, Γ. Βλάχος, Αλ. Κοντός) αλλά και του ΠΑΣΟΚ (σ.σ. ο κ. Μ. Κασσής είχε προαναγγείλει ότι θα καταψηφίσει) και θα επιτρέψει την ψήφιση του νομοσχεδίου χωρίς απώλειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η τρόικα έχει επιφυλαχθεί να απαντήσει στην θέση που προέκρινε η ελληνική πλευρά και αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα, και μέχρι τις 10 Απριλίου, να υπάρξει κύκλος διαβουλεύσεων με τις Βρυξέλλες, οι οποίες άλλωστε είναι αυτές που επέμειναν κατά κύριο λόγο στο ζήτημα του γάλακτος. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί – χωρίς αυτό να είναι και πρόκριμα για το επίμαχο θέμα του γάλακτος – ότι και κατά το παρελθόν η κυβέρνηση επανήλθε με διορθώσεις νομοθετημάτων, όπως για παράδειγμα στο ζήτημα της κινητικότητας, όταν διαπιστώθηκε ότι δεν πληρούσαν τα συμφωνηθέντα με την τρόικα. Αντιθέτως, οι πληροφορίες επέμεναν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν ουσιώδεις αλλαγές στις διατάξεις για τα φαρμακεία, την ώρα που ο κλάδος βρίσκεται σε απεργιακή αναταραχή.

Σε καθεστώς διαθεσιμότητας τίθεται το σύνολο του ιατρικού και οδοντιατρικού προσωπικού που μετατάχθηκε/μεταφέρθηκε από τις πρώην υπηρεσίες Νοσοκομειακής Υποστήριξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και ταυτόχρονα καταργούνται οι θέσεις που κατέχει!

..Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία βουλευτών της ΝΔ που έγινε πριν από λίγο δεκτή από τον υπουργό Οικονομικών, στο πλαίσιο της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου. Η σχετική ανακοίνωση έγινε από τον ίδιο τον κ. Στουρνάρα, παράλληλα με την κατάθεση «βροχής» αλλαγών που, ελάχιστα πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας στη Βουλή, ανακοινώθηκαν τόσο από τον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, όσο και από άλλους υπουργούς. Αλλαγές και τροποποιήσεις το εύρος των οποίων είναι αδύνατον αυτή την ώρα να αποτιμηθεί.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα με τη διαθεσιμότητα των ιατρών και οδοντιάτρων, η τροπολογία που φέρει τις υπογραφές των βουλευτών Μ. Βορίδη και Γ. Καράμπελα, προβλέπει πως η διάρκεια της διαθεσιμότητας θα διαρκέσει ένα μήνα. «Στη συνέχεια, μετατάσσεται, όταν πρόκειται για μόνιμο προσωπικό, και μεταφέρεται όταν πρόκειται για προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, σε οργανικές θέσεις μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης που συστήνονται για το σκοπό αυτό στους φορείς όπου το προσωπικό αυτό υπηρετεί». Οπως σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, η πρόβλεψη της τροπολογίας θα ισχύσει από τις 8 Απριλίου.

πηγή: kathimerini

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s