ΑΓΟΡΕΣ

Πρέβεζα: Εξελίξεις στην αγορά αγροτών

ΠΡΕΒΕΖΑ: Αποχωρεί η Ε.Ν.Α. από την Κ.Τζαβέλα

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα Κυριακή στις 9 το βράδυ η Ένωση Νέων Αγροτών στα γραφεία της, προκειμένου να ενημερώσει σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά αγροτών .


Μία από τις αποκαλυπτικές δηλώσεις  του πρόεδρου της κ. Ραβανού ήταν ότι η Ε.Ν.Α. αποχωρεί από τον χώρο όπου πραγματοποιούντο η αγορά και θα μεταφερθεί σε νέο χώρο, ξεκινώντας από την αρχή.


Επίσης ο κ.Ραβανός ανέφερε επιστολή την οποία είχαν κοινοποιήσει προς την δημοτική αρχή τις 21/1/2013 η οποία αναφερόταν στην λειτουργία της αγοράς αγροτών καθώς και τις κατευθυντήριες οδηγίες αυτής. 
Η Ε.Ν.Α. Πρέβεζας θλίβεται  ύστερα από τα τελευταία γεγονότα που συμβαίνουν στην αγορά αγροτών. Το δημιούργημα της και των 10 θαρραλέων παραγωγών βρίσκεται  ένα βήμα πριν  την καταστροφή. Για την κατάντια αυτή ευθύνονται πολλοί παράγοντες  αλλά κυριότερο παραγωγοί οι οποίοι με την προτροπή κάποιων  δημιουργούν  τεράστια προβλήματα  σε μία αγορά πρότυπο  στο πανελλήνιο. Η Ε.Ν.Α. Πρέβεζας  προσπάθησε κατά καιρούς  να βάλει κανόνες αλλά πάντα κάποιος θα δημιουργούσε πρόβλημα  μιας και ο χώρος είναι υπό την εποπτεία του δήμου.
….Η Ε.Ν.Α. όταν ξεκίνησε στον ιδιωτικό χώρο  εφάρμοζε ακριβώς  ότι έλεγαν οι κατευθυντήριες προτάσεις του ΥΠΑΑΤ τηρώντας πιστά όλους τους κανόνες  με τα μέλη της αλλά και σε παραγωγούς  που συμμετείχαν  σε αυτήν. Μάλιστα ήταν κάποιοι παραγωγοί που θέλησαν να κάνουν  το δικό τους   αμέσως εκδιώχτηκαν μιας και ο στόχος της Ε.Ν.Α.  δεν είναι η ψηφοθηρία αλλά η οργάνωση  μιας αγοράς πρότυπο  . Με την μεταφορά  στην οδό Κ Τζαβέλα  όλοι οι τοπικοί  άρχοντες  με γλυκά λόγια έλεγαν στους παραγωγούς ότι ελάτε εδώ δεν θα σας πειράξει κανένας  εμείς θέλουμε να λειτουργήσει η αγορά αγροτών  αν και καμία φορά κανένας από αυτούς δεν είχε καταλάβει τι είναι η συγκεκριμένη αγορά η οποία όμως τους βόλευε για τους δικούς τους λόγους.  
….Μάλιστα όλοι την αναφέρουν σαν Λαϊκή αγορά και ο ίδιος ο δήμαρχος  Πρέβεζας με το επιτελείο του  έλεγε ότι εγώ θέλω μια ανοιχτή αγορά  γι ‘ αυτό και ερχόταν και παραγωγοί από ποιο μακρινές περιοχές  (μηλάδες ) γνωρίζοντας όμως ότι από τον Ιανουάριο του 2013  στις κατευθυντήριες προτάσεις του ΥΠΑΑΤ που έστειλε σε όλους τους εμπλεκομένους  φορείς  για την αγορά αγροτών έλεγαν άλλα .Να σας υπενθυμίσουμε ότι ο δήμος Πρέβεζας με απόφαση του δημοτικού συμβούλιου έχει αποφασίσει να κάνει Λαϊκή αγορά  από τον Ιανουάριο του 2013 στην Κ Τζαβέλα  η οποία εκκρεμεί ακόμα χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει την θέση του. Σε όλο αυτό το διάστημα  κανένας δεν ήθελε να πάρει την ευθύνη επάνω του γιατί η αγορά αγροτών  ήταν δύσκολο εγχείρημα το οποίο είχε πολιτικό κόστος  αλλά ταυτόχρονα  με την δημοσιότητα  που έδωσαν   τα ΜΜΕ πανελλήνιας εμβέλειας  στη συγκεκριμένη αγορά  ως πρότυπο    αμέσως όλοι θέλησαν να πουν ότι εγώ είμαι αυτός που την έφτιαξα αν και ουσιαστικά δεν είχαν κάνει το παραμικρό .
Δεν ξεχνάμε και το κυνηγητό της πρώην δημοτικής αστυνομίας  τα πρώτα Σάββατα που λειτούργησε  η αγορά  στην Κ Τζαβέλα   με αποτέλεσμα  να φτάσουμε στην σημερινή κατάσταση  οπού ύστερα από καταγγελίες να έρχεται η αστυνομία και να κάνει την δουλεία της όπως είναι υποχρεωμένη . Να τελειώσει και αυτό το παραμύθι με το μπαλάκι των ευθηνών γιατί πρέπει  να δούμε πως μας  φτάσανε  όλοι αυτοί που το παίζουν πρωτοπαλίκαρα   της προσπάθειας  αυτής  και  να καταντήσουν την αγορά πρότυπο  ένα βήμα πριν την καταστροφή. Σε προηγούμενα   δελτία  τύπου  κάναμε και την αυτοκριτική μας λέγοντας ότι θα έπρεπε να περιφρουρήσουμε  περισσότερο  την αγορά αγροτών  για να μην φτάσει σε αυτό το σημείο . Όμως αυτό που κάνει αυτήν την αγορά  να μην λειτούργει σωστά είναι  όλοι αυτοί που εμπαίζουν τους αγρότες  χωρίς να δίνουν λύση στο πρόβλημα τους και ειδικότερα  τώρα που την χρειάζονται περισσότερο αν και η συγκεκριμένη εποχή είναι ότι χειρότερο  μιας και οι επερχόμενες εκλογές είναι κοντά και κανένας από αυτούς που διεκδικούν την ψήφο μας δεν θέλει να πάρει το ρίσκο. Από την άλλη  ήρθε και η διάσπαση των αγροτών  που έγινε τεχνητά  από ανθρώπους οι οποίοι μπροστά στο συμφέρον τους δεν σκέπτονται τίποτε άλλο παρά μόνο το προσωπικό τους κέρδος . Αναφερόμαστε στο τερατούργημα  Αμάλθεια  που δημιουργήθηκε  από όλους αυτούς που δημιουργούσαν  πάντα πρόβλημα στην αγορά αγροτών  και απαρτίζεται από(δήθεν  αγρότες , έμπορους , κτλ αλλά και από τίμιους αγρότες οι οποίοι εξαπατήθηκαν και  υπέγραψαν για να παραστούν  στο δημοτικό συμβούλιο . 
Η πραγματική   αλήθεια  είναι ότι   δεν θελαν με τίποτα η Ε.Ν.Α. Πρέβεζας να έχει τον πρώτο  λόγο μιας και δεν τους βόλευε  ο κανονισμός που έχει από την αρχή της συγκεκριμένης  προσπάθειας γιατί αυτόματα δεν θα μπορούν να συμμετέχουν.
….Η προσωπική επίθεση που δέχτηκε ο πρόεδρος της Ε.Ν.Α. Πρέβεζας  από αυτούς που ηγούνται  της Αμάλθειας  ήταν γιατί οι ίδιοι σε αυτήν την αγορά γνωρίζουν  ότι παρανομούν  αλλά με την προτροπή κάποιων θέλησαν  να παραπλανήσουν την  κοινή γνώμη λέγοντας  ψέματα  ότι  ο πρόεδρος της λυμαίνεται την αγορά  για προσωπικό του συμφέρον . Επειδή όμως τους γνωρίζουμε  γιατί ζούμε σε μικρή κοινωνία ξέρουμε και το παρελθόν τους . Τους προειδοποιούμε λοιπόν  ότι η Ε.Ν.Α. Πρέβεζας έχει το πράσινο φως ύστερα από  το Διοικητικό Συμβούλιο του Φεβρουαρίου  να κάνει καταγγελίες σε όλους αυτούς τους απατεώνες που συμμετέχουν στην αγορά αγροτών και  μπαίνουν εμπόδιο στην  προσπάθεια της ώστε να ξεκαθαρίσει  η κατάσταση.
Η Ε.Ν.Α. Πρέβεζας  δεν συμμετείχε  στην τελευταία συνάντηση  που έγινε στην Π.Ε. Πρέβεζας  με τον σύλλογο οπωροπωλών γνωρίζοντας ότι η Αμάλθεια  με τα πρωτοπαλίκαρα της  το μόνο που ήθελε είναι να λειτουργήσει η αγορά  αλλά χωρίς κανόνες μιας και σε όλο αυτό το διάστημα κανένας από τους συμμετέχοντες της  δεν έχει υπογράψει τον κανονισμό  και τα υποτιθέμενα  μέλη της θέλουν να κάνουν ότι τους αρέσει  χωρίς να τους ελέγχει κανένας.
….Ο πρόεδρος της Ε.Ν.Α.  μίλησε όμως τηλεφωνικά με τον Αντιπεριφερειάρχη κύριο Ιωάννου και τον πρόεδρο των οπωροπωλών  κύριο Ανωγίατη  επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις τις για τους κανόνες τις αγοράς .  Σας υπενθυμίζουμε ότι η  Ε.Ν.Α αυτό το έχει κάνει από την αρχή  δηλαδή από 16/6/2012 με τα  μέλη της και τηρεί τους κανόνες κατά γράμμα . Επίσης επειδή ακούστηκαν και άλλες ανακρίβειες σας αναφέρουμε  ότι συμμετέχουν 6 μέλη της Ε.Ν.Α.  στην Αγορά αγροτών που είναι όλοι τους νέοι αγρότες  και έχουν και το απαιτούμενο ΟΣΔΕ.Η παροιμία λέει  : (κάθε εμπόδιο  σε καλό ) οπότε ανασυντασσόμαστε  και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια  μέχρι να τελειοποιηθεί  χωρίς κανένα συμφέρον   τηρώντας το καταστατικό μας  .
….Δεν θα τα παρατήσουμε τώρα που φάγαμε το άλογο και έμεινε η ουρά όπως λέει και ο σοφός λαός μας και ήδη έχουμε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες  που θα ολοκληρώσουν  αυτήν την δύσκολη προσπάθεια. Αναρωτιόμαστε  επίσης εάν το πρόβλημα της κατάληψης χώρου είναι το κύριο  η ο κανονισμός λειτουργίας όταν γίνονται οι καταγγελίες. Εάν είναι αυτό το κύριο πρόβλημα  πρέπει να ελέγχουν όλοι κυρίως τα καταστήματα της Πρέβεζας   στο συγκεκριμένο παράπτωμα  και όχι μόνο οι  αγρότες μας .
Αναρωτιόμαστε επίσης πως η Πρέβεζα έχει πάντα πρόβλημα με αυτήν την αγορά όταν γνωρίζουμε ότι στην Γλυκή υπάρχει υπαίθρια αγορά χωρίς κανόνες καθώς και άλλες αγορές  που λειτουργούσαν τόσα χρόνια χωρίς κανονισμούς στην Ήπειρο και μόλις πρόσφατα ιδρύθηκαν Λαϊκές Αγορές οι οποίες λειτουργούν νόμιμα. Γιατί άραγε  τότε  δεν μίλαγε κανένας;;;  Δεν υπήρχαν νόμοι;;;;
Όλοι έλεγαν πριν ότι δεν υπάρχει η νομοθεσία για την αγορά αγροτών   τώρα που υπάρχει όμως  νόμος 4235/2014 και   μας λείπει η ΚΥΑ. Άραγε θα λειτουργήσει σωστά  εάν έρθει η ΚΥΑ ;;; ή  πρέπει να τηρήσουμε μόνοι μας αυτούς τους κανόνες ;;; Αυτό που γνωρίζουμε εμείς οι νέοι αγρότες της Πρέβεζας  είναι ότι σε άλλες πόλεις  λειτούργει  αγορά αγροτών αλλά το πώς δεν το γνωρίζουμε .Μάλλον θα έχουν άλλους νόμους εκεί και ίσως  εφαρμόζουν κανόνες. 
Στενοχωριόμαστε παράλληλα  όμως για τους αγρότες οι οποίοι χάνουν το μεροκάματο τους μιας και  δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο. Είμαστε  όμως υποχρεωμένοι να  τους προστατέψουμε  και γι’ αυτό   θα κάνουμε τα πάντα  .
Υπάρχουν  λοιπόν τίμιοι και σωστοί αγρότες που θέλουν να δουλέψουν αλλά  δεν μπορούν  φοβούμενοι τα διοικητικά πρόστιμα .Εμείς από την μεριά μας  έχουμε αναλάβει τις ευθύνες μας περιμένουμε  να το δούμε από όλους.
Για την Ε.Ν.Α. Πρέβεζας
       Ο Πρόεδρος                                                                  Ο Γραμματέας
  ΛΕΩΝΙΔΑΣ Ι ΡΑΒΑΝΟΣ                                          ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΠΡΟΥΒΑΣ                            
                                                                                                
                                               Πρέβεζα  21/ 1 /2013
Προς τον : Δήμο  και το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας
Θέμα : Λειτουργία της πιλοτικής  αγοράς αγροτών  Π.Ε. Πρέβεζας
Κύριε δήμαρχε και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι  η Ένωση  Νέων Αγροτών  (Ε.Ν.Α.)  Περιφερειακής Ενότητας  Πρέβεζας   ξεκίνησε Πανελλαδικά πριν 7 μήνες περίπου  την δημιουργία Αγροτικής Αγοράς σε μισθωμένο ιδιωτικό χώρο. Από την αρχή την προσπάθεια αυτή την αγκάλιασαν και τη στήριξαν οι καταναλωτές της Πρέβεζας. Η ΕΝΑ επέλεξε συνειδητά αυτή την επιλογή προκειμένου να αποκλειστούν οι έμποροι και η αγορά να λειτουργήσει μόνο με τοπικούς  παραγωγούς  και ένα ποσοστό 20%  ξένων  παραγωγών και τα παραγόμενα από αυτούς προϊόντα.
 
Αρχικός και αδιαπραγμάτευτος στόχος της ΕΝΑ Πρέβεζας ήταν πάντα η Αγορά να λειτουργεί υπό καθεστώς πλήρους Νομιμότητας σεβόμενη τον καταναλωτή αλλά και τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου Οπωροκηπευτικών της Πρέβεζας. Η αγορά αγροτών όσο ήταν υπό την εποπτεία μας λειτουργούσε με συγκεκριμένους ορούς και κανόνες ώστε να διασφαλίζονται   όλα τα προαναφερόμενα .
 
Με την μεταφορά  της αγροτικής αγοράς  στην οδό Κ Τζαβέλα  δίπλα  στο δημοτικό στάδιο  Πρέβεζας και ύστερα από την υπ΄ αριθμόν  303 / 2012 απόφαση  του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας  με αριθμό πρωτοκόλλου (26036/4-9-2012)και την επικύρωση της από την Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας στις  6-9-2012   με αριθμό πρωτοκόλλου (50522/1758) η  συγκεκριμένη αγορά περιήλθε στην δικαιοδοσία του δήμου αφού η ως άνω  απόφαση  εγκρίνει   άδεια , προσωρινή παραχώρηση (κατάληψη ) δημοτικού χώρου, επί της οδού Κ. Τζαβέλα  στα μέλη της Ε.Ν.Α Πρέβεζας  καθώς και μεμονωμένων παραγωγών  για την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους  κάθε Σάββατο από τις 7:00 έως της 14:00  μέχρι την ημερομηνία έναρξης  της λαϊκής αγοράς στις αρχές  του 2013 .  Η παραχώρηση (κατάληψη)  του δημοτικού χώρου είναι δωρεάν   και   ο δήμος  αναλαμβάνει την καθαριότητα και την εποπτεία του.
 
Μάλιστα  ξέραμε ότι από τις αρχές του 2013 θα ξεκινήσει η λειτουργία  της λαϊκής αγοράς Πρέβεζας  με  απόφαση του δημοτικού συμβούλιου .
 
Η Ε.Ν.Α.  Πρέβεζας  όμως με ενέργειες της  και με διαβουλεύσεις με το ΥΠΑΑΤ   κατά την διάρκεια  της συγκεκριμένης αγοράς   κατάφερε να  εξασφαλίσει ύστερα από αναγγελία στην Βουλή των Ελλήνων στις 6/11/2012   του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κυρίου Αθανάσιου Τσαυτάρη  την δημιουργία  της Πρώτης Πιλοτικής Αγοράς Αγροτών  (Farmersmarket) που θα λειτουργήσει  Πανελλαδικά στην πόλη της Πρέβεζας με συγκεκριμένους ορούς και έναν προσωρινό κανονισμό τον οποίο αποδέχονται  οι παραγωγοί .  Μάλιστα ύστερα από αίτημα της Ε.Ν.Α. Πρέβεζας προς το ΥΠΑΑΤ  και ύστερα από την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων  εναντίον μας   του υπό σύσταση συλλόγου των επαγγελματιών  οπωροπωλών  Πρέβεζας εξασφαλίσαμε  και έγγραφο του ΥΠΑΑΤ  το οποίο σας έχουμε κοινοποιήσει και διαβεβαιώνει την πιλοτική λειτουργία της αγοράς αγροτών Πρέβεζας .
 
Κατά την διάρκεια λειτουργίας της αγορά  υπό την εποπτεία σας κατηγορηθήκαμε από το υπό σύσταση σωματείο οπωροπωλών Πρέβεζας ότι η αγορά δεν είναι αγροτική με τον προσωρινό κανονισμό  της  Ε.Ν.Α. το οποίο απορρίψατε ύστερα από αίτημα μας  καθώς μπορούν να συμμετέχουν μεμονωμένοι παραγωγοί και μας  έχουν καταγγελθεί  και σε εμάς   κρούσματα  εμπορίας καθώς   υπάρχει   συμμετοχή  ξένων παραγώγων  χωρίς  να τηρείτε το ποσοστό  του 20% επί του συνόλου των τοπικών παραγώγων   και  οι τιμές των αγροτικών προϊόντων  έχουν ανέβει σημαντικά  καθώς και μικρή  μειοψηφία παραγωγών δεν έχει ταμιακή μηχανή .
 
Επειδή όμως  η Ε.Ν.Α. Πρέβεζας έχει δεσμευτεί στο ΥΠΑΑΤ  να  συμβάλει  με κάθε τρόπο να λειτουργήσει  την Πρώτη πιλοτική  αγορά αγροτών  Πανελλαδικά  θέλουμε να μας διευκρινίσετε εγγράφως  :
 
1) εάν συμφωνείτε στην λειτουργία  της Πιλοτικής Αγοράς Αγροτών  με συγκεκριμένο προσωρινό κανονισμό και όρους  της Ε.Ν.Α. Πρέβεζας  τον οποίο έχει καταθέσει στο ΥΠΑΑΤ και έχει αποδεχτεί ως προσωρινό  , δίνοντας μας έγγραφο   από  την 29 / 11 / 2012  με αριθμό πρωτοκόλλου  951 και   την έγκριση του να λειτουργήσουμε το πιλοτικό πρόγραμμα της αγοράς αγροτών  Πρέβεζας το οποίο σας έχουμε κοινοποιήσει  .
 
2)εάν συμφωνείτε με έγγραφο που   έχει  στείλει  το ΥΠΑΑΤ με  κατευθυντήριες προτάσεις για την λειτουργία της πιλοτικής αγοράς αγροτών Πρέβεζας   τις οποίες σας έχουμε κοινοποιήσει άτυπα  προς διαβούλευση  κάνοντας προτάσεις ως φορέας  ώστε να θεσμοθετηθεί με νόμο του Ελληνικού κράτους  .
 
3) εάν θα ξεκινήσει την λειτουργία της η Λαϊκή αγορά στον συγκεκριμένο χώρο  ώστε οι παραγωγοί αλλά και η πιλοτική   αγορά αγροτών Πρέβεζας  να μεταφερθεί σε άλλο χώρο τον οποίο θα ορίσετε.
Κλείνοντας θέλαμε να τονίσουμε ότι η ΕΝΑ Πρέβεζας άνοιξε ΕΜΠΡΑΚΤΑ το δρόμο στην πραγματοποίηση  ενός αιτήματος δεκαετιών ,του κοινού και των παραγωγών της Πρέβεζας. Παρέκαμψε τη γραφειοκρατία που βασανίζει μόνιμα τους πολίτες , αποκλείοντας τους εμπόρους από τη συμμετοχή τους  σε μια τοπική αγορά , βοηθώντας τους παραγωγούς να δώσουν φρέσκα προϊόντα σε καλές τιμές και έχοντας συμμάχους τους πολίτες της Πρέβεζας  .
 
Η  δημιουργία της  πιλοτικής αγοράς αγροτών  Πρέβεζας είναι αδιαπραγμάτευτα η  συλλογική προσπάθεια της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α.)  αλλά κυρίως της  Ε.Ν.Α. Πρέβεζας και των παραγωγών της , έχοντας πάρει τεράστια δημοσιότητα μιας και είναι πρώτη στην Ελλάδα με  κύριο στόχο  την στήριξη του πρωτογενούς τομέα  αλλά και των παραγωγών της περιοχής μας . Κατάφερε να διαφημίσει την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας  αλλά και συνέβαλε στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας .
 
Η ΕΝΑ Πρέβεζας  ως Αγροτική Συνδικαλιστική Οργάνωση (Α.Σ.Ο.) θα είναι πάντα κοντά  στους  πραγματικούς Παραγωγούς ανεξαρτήτου ηλικίας, σύμμαχος στις ενέργειες που προωθούν την εξάλειψη από την αγορά των μεσαζόντων ενισχύοντας έτσι το εισόδημα των παραγωγών και των καταναλωτών στις ιδιαίτερα δύσκολες και απαιτητικές σημερινές συνθήκες. 
Για την Ε.Ν.Α. Πρέβεζας
Πρόεδρος…..
ΛΕΩΝΙΔΑΣ Ι ΡΑΒΑΝΟΣ
Ο Γραμματέας…..
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΠΡΟΥΒΑΣ
Προσωρινές Κατευθυντήριες Οδηγίες Λειτουργίας Πιλοτικών Αγροτικών Αγορών
Χώρος
Κατά προτίμηση
       Να βρίσκεται στις παρυφές της πόλης
       Να υπάρχει αρκετός χώρος για πάρκινγκ
       Να είναι εύκολα προσβάσιμος από τους καταναλωτές. Σε περίπτωση που δεν είναι, μπορεί ο δήμος να βάλει αστική συγκοινωνία ή αν δεν υπάρχουν δημοτικά αστικά, να αυξηθούν τα δρομολόγια των Κ.Τ.Ε.Λ. προς την αγροτική αγορά την ημέρα λειτουργίας της.
       Να είναι κλειστός χώρος. Εναλλακτικά να είναι υπάρχουν σκέπαστρα.
Ημέρα και ώρες λειτουργίας
       Να μη γίνεται μέρα που λειτουργεί η λαϊκή αγορά. Η ακριβής μέρα θα συμφωνηθεί μεταξύ των παραγωγών και του δήμου.
       Πρωινές ώρες μέχρι το μεσημέρι
Συμμετέχοντες
       Αποκλειστικά παραγωγοί του νομού που γίνεται η αγροτική αγορά
       Μόνο αν υπάρχει έλλειψη κάποιου προϊόντος που όμως αυτό παράγεται σε όμορο νομό, μπορεί ένα ~10-20%[c1]  των συμμετεχόντων παραγωγών στις αγροτικές αγορές να είναι από τον εν λόγω όμορο νομό.
       Οι παραγωγοί που διαθέτουν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές δε θα μπορούν να συμμετέχουν στις αγροτικές αγορές. Κάποιος που έχει κάρτα για λαϊκές αγορές, δε θα μπορεί να έρχεται ο ίδιος. Μπορεί  όμως να έρχεται ο,-η σύζυγός του ή τα παιδιά του.
       Επιτρέπονται παραγωγοί που έχουν εισόδημα και από άλλη δραστηριότητα (της τάξεως του ~50%[c2] ).
Εμπόρευμα
       Επιτρέπεται να εμπορεύονται μόνο προϊόντα που είναι δικής τους παραγωγής.
       Τα προϊόντα που θα πωλούνται θα είναι αποκλειστικά εποχής.
       Θα επιτρέπονται και προϊόντα οικοτεχνίας[c3] , με την προϋπόθεση ότι η πρώτη τους ύλη είναι προϊόν του νομού, είναι συσκευασμένα και ασφαλή για δημόσια κατανάλωση.
Κάρτα
       Στην παρούσα φάση θα δίνεται μία βεβαίωση από το δήμο στους παραγωγούς που θα συμμετέχουν στις αγροτικές αγορές, βάσει της οποίας θα τους δίνεται η άδεια να συμμετέχουν σ’ αυτές. Προκειμένου να δοθεί αυτή η βεβαίωση, ο παραγωγός θα πρέπει να προσκομίζει τη δήλωση ΟΣΔΕ. Η βεβαίωση θα έχει ισχύ για ένα χρόνο[c4] . Στη βεβαίωση θα αναγράφεται και η εκτιμώμενη ποσότητα που θα επιτρέπεται να εμπορεύεται ο παραγωγός, βάσει των καλλιεργούμενων εκτάσεών του. Η εκτίμηση θα γίνεται από γεωπόνο του δήμου ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας και τη μέση απόδοσή της ανά στρέμμα και μετά από επίσκεψή του στο χωράφι του καλλιεργητή.
        
Οικονομικές συναλλαγές
       Όλοι οι παραγωγοί θα κόβουν απόδειξη. Όποιες αγροτικές αγορές το επιθυμούν, μετά από απόφασή των μελών της, μπορούν να μην κόβουν αποδείξεις οι παραγωγοί, αλλά να δίνουν ένα διπλότυπο χαρτάκι στον καταναλωτή, όπου θα αναγράφονται το είδος του προϊόντος που πωλείται, η ποσότητά του, η τιμή μονάδας/ βάρους, το συνολικό ποσό που χρεώνεται στον καταναλωτή και ένας μοναδικός κωδικός που θα αντιστοιχεί σε κάθε πώληση. Ο καταναλωτής με το χαρτάκι αυτό θα πηγαίνει στην έξοδο της αγροτικής αγοράς, όπου θα υπάρχουν 2-3 ταμειακές μηχανές και θα πληρώνει εκεί. Ο παραγωγός θα λαμβάνει στο τέλος της μέρας το ποσό που του αναλογεί, βάσει πάντα των διπλότυπων χαρτιών. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίζεται ο έλεγχος των ποσοτήτων που εμπορεύεται ο κάθε παραγωγός, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνονται και οι ίδιοι με το να μη χρειάζεται να έχουν ταμειακές[c6] .
Πρόστιμα
       Σ’ αυτή τη φάση για τα πρόστιμα θα ισχύει ό,τι και στις λαϊκές για τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα οικοτεχνίας.
Οργάνωση – Φορέας λειτουργίας
       Φορέας διαχείρισης θα είναι ο δήμος μαζί με δύο [c7] εκπροσώπους των παραγωγών που θα συμμετέχουν στην αγροτική αγορά.
       Προτείνεται οι πάγκοι να είναι ομοιόμορφοι.
       Το κόστος συμμετοχής του κάθε παραγωγού στην αγροτική αγορά θα ανέρχεται στα 5€ τη φορά[c8] . Το χρηματικό αυτό ποσό θα διατίθεται για τις λειτουργικές ανάγκες της αγροτικής αγοράς (π.χ. καθαριότητα, νερό, ρεύμα) και θα το διαχειρίζεται ο φορέας διαχείρισης. Ο Δήμος θα αναλάβει την καθαριότητα του χώρου μετά τη λήξη της.
Έλεγχος
       Ο ελεγκτικός μηχανισμός θα λειτουργήσει προς το παρόν όπως ισχύει και στις λαϊκές αγορές, τόσο για θέματα αποδείξεων όσο και για την ποιότητα και ασφάλεια των προϊόντων.

       Οι αποδείξεις που θα κόβονται θα χρησιμοποιούνται για την καταγραφή της ποσότητας ανά προϊόν που εμπορεύεται κάθε φορά ο παραγωγός και θα καταχωρείται σε αρχείο του φορέα διαχείρισης, προκειμένου να υπάρχει έλεγχος των προϊόντων που πωλούνται. Όταν υπολογιστεί η πωλούμενη ποσότητα μέσω των αποδείξεων και αυτή φτάσει τη συνολική ποσότητα που αναλογεί σε κάθε παραγωγό όπως αυτή εκτιμήθηκε από το γεωπόνο του δήμου, ο εν λόγω παραγωγός δε θα μπορεί να πουλά πλέον ποσότητες από το συγκεκριμένο προϊόν στην αγροτική αγορά.

πηγή: prevezabest.blogspot

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s