Ειδήσεις

Νυχτερινό ρεύμα για 207.000 αγρότες

dei000

...Προχωρεί η ταυτοποίηση του παραγωγού, μέσω των δηλώσεων ΟΣΔΕ (δηλώσεις για επιδοτήσεις), ανάλογα με την καλλιέργεια, αν είναι ποτιστικό ή όχι το χωράφι, ώστε να υπάρχουν «δικαιώματα πετρελαίου»

 

topio4200

Για το αγροτικό ρεύμα, που αφορά κυρίως όσους έχουν θερμοκήπια, εντατικές εκτροφές ζώων, αλλά και χρήση των ΤΟΕΒ, για γεωτρήσεις, ο κ. Τσαυτάρης υποσχέθηκε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2015 Τυράκι ή πραγματικότητα; Το φθηνό αγροτικό ρεύμα, που είχαν ζητήσει από πέρυσι οι αγρότες και είχε συναινέσει ο τρίτος πόλος, βλέπε ΔΗΜΑΡ, αλλά έμεινε κενό γράμμα, φαίνεται ότι τελικά δρομολογείται, έστω και με ρυθμούς χελώνας.

 

Η συνάντηση αγροτοσυνδικαλιστών Στερεάς και Βορειοανατολικής Ελλάδας του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου με τον Φώτη Κουβέλη, πριν από περίπου 3 εβδομάδες, φαίνεται ότι είχε τουλάχιστον ένα θετικό αποτέλεσμα.

 

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Θανάσης Τσαυτάρης, απαντώντας χθες σε επίκαιρη ερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ, στον απόηχο των αγροτικών κινητοποιήσεων, ανέφερε ότι υπάρχει ρύθμιση του νυχτερινού ρεύματος για τους αγρότες. Επανέλαβε πως προχωρεί η ταυτοποίηση του παραγωγού, μέσω των δηλώσεων ΟΣΔΕ (δηλώσεις για επιδοτήσεις), ανάλογα με την καλλιέργεια, αν είναι ποτιστικό ή όχι το χωράφι, ώστε να υπάρχουν «δικαιώματα πετρελαίου», όχι μέσω κάρτας, η οποία χάνεται ή κακοποιείται, ενώ επισήμανε ότι εξετάζονται ζητήματα που αφορούν τη γεωργική ασφάλιση σε σχέση με την κλιματική αλλαγή.

 

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Μάξιμο Χαρακόπουλο, το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν ανακοινώσεις από το υπουργείο Οικονομικών, όσον αφορά το νέο τρόπο επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου.

 

Για το αγροτικό ρεύμα, που αφορά κυρίως όσους έχουν θερμοκήπια, εντατικές εκτροφές ζώων, αλλά και χρήση των ΤΟΕΒ, για γεωτρήσεις, ο κ. Τσαυτάρης ανέφερε ότι οι πελάτες της ΔΕΗ είναι 207.000.

 

Υποστήριξε ότι η αρχή θα γίνει ήδη από τους πρώτους 500 που είναι της «μέσης τάσης», οι οποίοι έχουν βάλει ήδη τηλεμετρούμενο μετρητή και μπορούν να καταναλώσουν νυχτερινό τιμολόγιο. Περίπου 18.000, είπε, είναι επίσης χαμηλής τάσης, αλλά μεγάλης ισχύος. Εξήγησε πως οι δύο αυτές κατηγορίες καταναλώνουν περίπου το 43% του ρεύματος στη γεωργία.

 

…Για τους υπόλοιπους 120.000 ανέφερε ότι ήδη από το αρμόδιο ΥΠΕΚΑ έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα αναθέσει στον ΔΕΔΔΗΕ την αγορά άλλων 100.000 κατ’ αρχήν τριφασικών πολυζωνικών μετρητών.

 

Τον Απρίλιο του 2014, τόνισε, θ’ αρχίσει η υποβολή αιτήσεων αγροτών γι’ αλλαγή στους μετρητές, διότι για να κάνουν χρήση χρειάζεται ν’ αλλάξουν τα ρολόγια τους. Υποσχέθηκε πως οι πρώτοι μετρητές θ’ αρχίσουν να εγκαθίστανται τον Ιούνιο του 2014 και ενδεχομένως τον Οκτώβριο θα έχουν ήδη μπει πάνω από 20.000. «Μέσα στο 2015 ευελπιστούμε ότι θα ολοκληρωθεί κι αυτή η διαδικασία», ανέφερε ο υπουργός.

 

Πάντως, αυτή τη στιγμή στο πότισμα με γεωτρήσεις αγροτοσυνδικαλιστής μας ανέφερε ότι υπάρχει επιβάρυνση του τιμολογίου, μέσω ΤΟΕΒ, περίπου 30% σε σχέση με πέρυσι.

 

Την Τρίτη 18 Μαρτίου ξεκινά το πρόγραμμα Νέων Γεωργών, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, ώς την επόμενη εβδομάδα θα δοθούν 7 εκατομμύρια ευρώ από τον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις.

 

Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου, υποστήριξε πως μειώθηκε περίπου 2 δισ. ευρώ. Από 3 δισ. που ήταν το 2008, μειώθηκε σε 1,134 δισεκατομμύριο το 2012, λόγω της μείωσης εισαγωγών και της αύξησης εξαγωγών.

 

..Για το «γάλα δύο ημερών» ο Μ. Χαρακόπουλος τόνισε ότι «η πρόταση αυτή προδίδει μάλλον άγνοια τόσο των επιστημονικών δεδομένων του τρόπου και της διαδικασίας παστερίωσης του φρέσκου γάλακτος όσο και των αναγκών της αγοράς γάλακτος, αλλά και του κλάδου της κτηνοτροφίας».

 

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς επιχείρησε ρελάνς, τονίζοντας ότι η Ελλάδα κατέχει την 4η υψηλότερη τιμή παραγωγού αγελαδινού γάλακτος μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Η μέση τιμή (Δεκέμβριος 2013) ήταν 45,2 λεπτά το λίτρο, ενώ τον Δεκέμβρη 2010 βρισκόταν στα 39,1 λεπτά το λίτρο και υποστήριξε πως «υπάρχει μόνο παστεριωμένο και όχι φρέσκο γάλα».

πηγή: enet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s