ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΟ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟ ΡΟΔΟΠΗΣ
….Ο καταλογισμός που έγινε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αφορούσε στο ποσό των 11.000 ευρώ, αλλά επειδή ο αγρότης από την Κομοτηνή είχε προχωρήσει σε ρύθμιση του ποσού καταθέτοντας αίτηση διακανονισμού στην εφορία το δικαστήριο έλαβε θετική απόφαση
….Το ποσό που θα έπρεπε να επιστρέψει ο αγρότης από τη Ροδόπη στο Δημόσιο καταλογίστηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την αιτιολογία της επιστροφής κοινοτικής ενίσχυσης, που δεν δικαιούνταν. Όταν αυτό δεν τακτοποιήθηκε κινήθηκαν οι νομικές διαδικασίες, με αποτέλεσμα η υπόθεση να φτάσει μέχρι τις δικαστικές αίθουσες και συγκεκριμένα στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ροδόπης. Ο καταλογισμός που έγινε από το υπουργείο αφορούσε στο ποσό των 11.000 ευρώ, αλλά επειδή ο αγρότης από την Κομοτηνή είχε προχωρήσει σε ρύθμιση του ποσού καταθέτοντας αίτηση διακανονισμού στην εφορία το δικαστήριο έλαβε θετική απόφαση.
…..Δε συνέβη όμως το ίδιο και στην περίπτωση του αγρότη από τον Δοκό ο οποίος με χρέος 18.000 ευρώ, για το οποίο δεν έκανε καμία προσπάθεια ρύθμισης και τακτοποίησης, εισέπραξε ποινή 10 μηνών με αναστολή. Υποθέσεις αγροτών από τους οποίους ζητείται η επιστροφή κοινοτικών ενισχύσεων, αλλά λόγω οικονομικής αδυναμίας δε μπορούν να ανταποκριθούν, απασχολούν τις δικαστικές αίθουσες. Με αφορμή τις παραπάνω υποθέσεις τέθηκαν συγκεκριμένα ερωτήματα στον γενικό διευθυντή του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκο Μπαμπασίδη και όπως προέκυψε από τις απαντήσεις του οι έλεγχοι για ενισχύσεις αγροτών διενεργούνταν και στο παρελθόν, αλλά πλέον έχουν ενταθεί, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας. Αποτέλεσμα φυσικά αυτής της δυσπραγίας είναι η μη επιστροφή των ενισχύσεων να οδηγηθούν πολλούς αγρότες κατηγορούμενους στα δικαστήρια.
Οι οφειλές προκύπτουν από τον έλεγχο του ΟΠΕΚΕΠΕ; Αφορούν κοινοτικές ενισχύσεις που πήραν αγρότες που δεν δικαιούνταν και τους ζητείται τώρα να τα ξαναδώσουν πίσω κ. Μπαμπασίδη;
….-Αφορούν τους τακτικούς επανελέγχους που γίνονται μετά τις πληρωμές κατά έτη. Δηλαδή κλείνοντας τα έτη γίνονται και οι τελικοί έλεγχοι, που οφείλουμε να κάνουμε, ειδικά για τις κοινοτικές ενισχύσεις. Άλλωστε για τον έλεγχο αυτό αποδίδουμε λόγο στην ίδια την κοινότητα. Πολλές φορές διαπιστώνονται παραβάσεις, για διάφορους λόγους. Πολλές φορές δεν είναι από δόλο, αλλά γίνονται λάθη στις αιτήσεις. Δηλώνονται περισσότερα στρέμματα τα οποία λόγω κληρονομικών διαφορών δεν θα έπρεπε να δηλωθούν, αποφασίζουν δικαστήρια κτλ. Είναι μια σωρεία πραγμάτων που πρέπει να ελεγχθούν στον τελικό έλεγχο. Πολλές φορές υπάρχει και δόλος. Κάποιος πηγαίνει και δηλώνει ένα χωράφι που δεν του ανήκει, ή γνωρίζει εκ των προτέρων ότι είναι σε δικαστική διένεξη για κληρονομικά θέματα.
Ο τακτικός αυτός έλεγχος γινόταν και παλαιότερα ή έχει ενταθεί λόγω κρίσης;
…..-Γινόταν και παλαιότερα, απλά τώρα έχουμε εντείνει και επιταχύνει τις διαδικασίες, προκειμένου άμεσα να ολοκληρώνονται αυτοί οι επανέλεγχοι και να ολοκληρώνεται η τελική διαδικασία. Έτσι λοιπόν προκύπτουν πολλές φορές οφειλές για κάποιους. Αφού βεβαιώνονται από την οικονομική υπηρεσία του υπουργείου και μετά βεβαιώνονται και από το Δημόσιο. Πολλές φορές εκλείπει ο δόλος. Θα σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα σε σχέση με τα άλογα στην Λάρισα. Κάποιοι άνθρωποι είχαν πέσει, παρά την θέλησή τους, θύματα απάτης και μπήκαν κάποια χρήματα στον λογαριασμό τους χωρίς να γνωρίζουν γιατί έγινε αυτό. Τέτοια γεγονότα συμβαίνουν πολλές φορές, μπορώ να σας πω και άλλα παρόμοια παραδείγματα, με διπλές συντάξεις, άλλος δεν καταλαβαίνει, άλλος δεν θέλει να καταλάβει και υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που από δόλου το έχουν κάνει. Είτε με δόλο είτε χωρίς δόλο, εμείς λειτουργούμε σε διοικητικό επίπεδο. Κάποια στιγμή πρέπει να ξεκαθαριστούν οι κανόνες και να μπει και μια τάξη σε ό,τι αφορά τις κοινοτικές επιδοτήσεις.
Οι έλεγχοι διενεργούνται για την κάθε χρονιά ή οι έλεγχοι που γίνονται, για παράδειγμα, φέτος, αφορούν παρελθόντα έτη;
…-Γίνονται για την κάθε χρονιά, αλλά μπορεί να μην έχουμε ελέγξει, για παράδειγμα, το 2009 ή το 2010. Να σας πω ένα ακόμα παράδειγμα. Ακόμα δεν έχουμε ολοκληρώσει τις τελικές πληρωμές, τις εκκρεμότητες του 2010 και 2011, τις οποίες θα ολοκληρώσουμε τις επόμενες μέρες. Αυτό τι σημαίνει; Με το που θα ολοκληρωθεί η πληρωμή μέσα στο σύστημα μπορεί να προκύψουν και κάποια προβλήματα. Να αποδειχθεί ότι κάποιοι πήραν προκαταβολές λάθος, ότι κάποιοι έπρεπε να πάρουν λιγότερα και κάποιοι περισσότερα. Άρα με αυτή τη λογική από κάποιους θα ζητηθούν επιστροφές και από κάποιους όχι. Πολλές φορές στην χώρα μας το αυτονόητο μπορεί να αποτελεί είδηση και μάλιστα ύποπτη. Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης γενικότερα δεν υπάρχει Τρόικα, υπάρχει όμως πιστοποίηση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας εδώ και πολλά χρόνια. Άρα, αυτό το σύστημα συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια, απλώς μπαίνει μια τάξη και με βάση την κρίση επιταχύνονται κάποιες διαδικασίες, προκειμένου να είμαστε και εμείς εντάξει έναντι της Ευρωπαϊκής επιτροπής που δίνει αυτές τις επιδοτήσεις. Για να μπορούμε να διεκδικούμε και τις επόμενες χρονιές.
Με πιο τρόπο γίνονται οι έλεγχοι;
….-Οι έλεγχοι γίνονται μέσα από το ηλεκτρονικό μας σύστημα και το σύστημα πληροφοριών. Σε ό,τι αφορά τα ευρήματα επιτόπιων ελέγχων μπορεί να είναι και μέσα από εξελιγμένη τεχνολογία, από δορυφόρους κτλ και μέσα από την ψηφιοποίηση που γίνεται από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ. Όλη η φασαρία που γίνεται για τις δηλώσεις της ενιαίας ενίσχυσης, στοχεύουν ακριβώς σε αυτό. Όσο καλύτερη δήλωση και ψηφιοποίηση των κτημάτων γίνεται τόσο αποφεύγονται οι περιπτώσεις λαθών. Άρα λοιπόν αυτός που ήταν εντάξει δεν έχει να φοβηθεί για τίποτα. Ακόμα και αυτοί που για κάποιους λόγους παρά την θέλησή τους εισέπραξαν κάποια χρήματα που δεν θα έπρεπε, αυτά ζητούνται, άλλα συμψηφίζονται με την επόμενη χρονιά. Βεβαίως όλοι έχουν το δικαίωμα αν διαφωνούν να προσφύγουν στην δικαιοσύνη.
ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ
….Ο γενικός διευθυντής του ΟΠΕΚΕΠΕ ρωτήθηκε τέλος και για το χρόνο καταβολής που αφορά στις πληρωμές βαμβακιού, ένα ερώτημα που έθεσαν αναγώστες του «Χ» και αποκρίθηκε ως εξής «Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ολοκληρωθεί η πληρωμή. Αλλά είναι ζήτημα λίγων ημερών να ολοκληρωθεί το σύστημα και παράλληλα θα ολοκληρώσουμε και την τακτική πληρωμή της ενιαίας του 2013, τα υπολείμματα που είχαμε. Αφορά ένα ποσοστό 6% με 7% του συνόλου που δεν πληρώθηκαν για διάφορους λόγους. Είναι το παράδειγμα που ανέφερα. Δηλαδή κάποιος που δεν πληρώθηκε το 2013 για κάποιο λόγο, δεν ψηφιοποιήθηκε, δεν πληρώθηκε και υπάρχει έτσι μια μόνιμη εκκρεμότητα. Μπορεί να του ζητηθούν χρήματα ή μπορεί να του οφείλουμε και χρήματα», διευκρίνισε ο Κυριάκος Μπαμπασίδης.
πηγή: xronos.gr