Ο κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης στις φτωχές χώρες είναι πάντα ένα πιόνι στη σκακιέρα Ρωσίας και Δύσης
Ποιούς ευνοεί και με ποιόν τρόπο η άμεση άνοδος των τιμών στα προϊόντα
…Πίσω από την κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, περνά ο οικονομικός πόλεμος που εκφράστηκε ήδη τη Δευτέρα στις αγορές, με άνοδο της τιμής στα σιτηρά, τη σόγια (τρόφιμα), την ενέργεια (πετρέλαιο και αέριο), τα νομίσματα και το χρυσό. Πως επιδρούν οι τιμές στην κλιμάκωση της κρίσης;
…Ταυτόχρονα με τη γεωπολιτική ένταση έχει ξεσπάσει και ο οικονομικός πόλεμος, με επίκεντρο την κρίση στην Ουκρανία. Οι εξελίξεις στις αγορές, δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι προειδοποιήσεις των δύο πλευρών η μία προς την άλλη. Παράλληλα οι εξελίξεις των τιμών στις αγορές, είναι και μία προετοιμασία και μία κλιμάκωση, για το ενδεχόμενο ενός πολέμου, στον οποίο και οι δύο πλευρές έχουν ισχυρούς και λιγότερο ισχυρούς μοχλούς πίεσης.
…Και μόνον το ενδεχόμενο ενός οικονομικού αποκλεισμού της Ρωσίας, με το οποίο απείλησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, έχει προκαλέσει την άνοδο των τιμών σε ένα πλήθος προϊόντων, με αρχή την άνοδο της τιμής στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Ανοδικά όμως, λειτούργησε στις αγορές και η νύξη της Ρωσίας, να ανεβάσει την τιμή του φυσικού αερίου στην Ουκρανία.
…Έτσι η τιμή του ευρωπαϊκού πετρελαίου brent έχει ανέβει τη Δευτέρα κατά 2,12% στα 111,38 δολάρια το βαρέλι. Αντίστοιχα η τιμή αμερικανικού αργού πετρελαίου wti crude, έχει ανέβει 1,59% στα 104,22 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του φυσικού αερίου στις δυτικές αγορές (Λονδίνο), ανέβηκε κατά 0,76% μετά από παρέμβαση στις τιμές του συμβολαίου, προκειμένου να περιοριστεί η αρχική πολύ μεγαλύτερη άνοδος.
…Η Ρωσία είναι εξαγωγική χώρα και η άνοδος της τιμής των καυσίμων την ευνοεί, αλλά θα πρέπει να μπορεί να διαθέτει τα προϊόντα της. Επίσης η άνοδος στις τιμές ισοφαρίζει τουλάχιστον μερικώς, την πτώση στο ρούβλι, (-1,20%- 1,40% έναντι ευρώ και δολαρίου), αλλά από την άνοδο αυτή διπλά κερδισμένοι, τουλάχιστον σε μία σειρά από προϊόντα, είναι οι ΗΠΑ και χαμένοι είναι γενικά, οι εισαγωγείς πετρελαίου, αερίου και σιτηρών…
….Εισαγωγείς, είναι οι Ευρωπαίοι, ενώ σιτηρά από τη Ρωσία αγοράζουν χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής και από τη Δύση αγοράζουν χώρες της Άπω Ανατολής και η Κίνα, που έχει κάνει όμως ήδη άνοιγμα προς τη Ρωσία. Ο κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης σε φτωχές χώρες καραδοκεί πάντα σε κάθε γεωπολιτική κρίση τα τελευταία χρόνια και αποτελεί και μοχλό για περαιτέρω γεωπολιτικές εξελίξεις (π.χ. Αραβική άνοιξη)
….Σημειώνεται, πως οι ΗΠΑ έχουν γίνει μεγάλη παραγωγός και εξαγωγική χώρα στην ενέργεια, με την υπερεκμετάλλευση του φυσικού αερίου από σχιστολιθικά κοιτάσματα shale gas, με το οποίο διατηρούν χαμηλές τιμές στο εσωτερικό τους και επηρεάζουν αρκετά τις αγορές, μέσω των συμβολαίων και των χρηματιστηρίων.
Εκτόξευση της τιμής σε σιτηρά και σόγια
….Το ενδεχόμενο ενός αποκλεισμού, πάντως εκμεταλλεύτηκαν οι κερδοσκόποι των αγορών. Δεδομένου ότι η Ρωσία είναι από τις μεγάλες εξαγωγικές δυνάμεις στα σιτηρά, επέδρασε ήδη στις χρηματιστηριακές τιμές. Οι μεγαλύτεροι κερδοσκόποι στα συμβόλαια σιτηρών στα χρηματιστήρια, είναι παραδοσιακά οι αμερικανοί μεγαλοπαραγωγοί.
….Έτσι, την ώρα που όλοι κοιτούν τις τιμές στην ενέργεια, επίφοβο είναι το γεγονός της αντιστροφής στην πτωτική τάση που είχαν οι τιμές των πρώτων υλών στα βασικά τρόφιμα. Οι τιμές στα σιτηρά εκτοξεύθηκαν τη Δευτέρα με άνοδο 5,59% στο σιτάρι και άνοδο 1,37% στο καλαμπόκι, ενώ ανέβηκε 0,72% μέσα στη μέρα η τιμή της σόγιας.
Σημειώνεται πως, σταθερά μεγάλη παραγωγός και εξαγωγική χώρα στα σιτηρά είναι οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.
Χρυσός και αντιπληθωριστικά καταφύγια
….Η τιμή του χρυσού ανεβαίνει ως αντιπληθωριστικό καταφύγιο σε περιόδους γεωπολιτικών εντάσεων και κρίσεων. Οι εκστρατείες από την εποχή των ευρωπαϊκών βασιλικών δυναστειών, σημαίνουν κοπή νέων νομισμάτων για να χρηματοδοτηθούν τα έξοδα των πολέμων, υποτίμηση, φαλκίδευση χρυσών νομισμάτων (τύπωμα χρήματος) και παραδοσιακά, ανεβάζουν την τιμή του χρυσού και των «βαριών και καθαρών» νομισμάτων.
….Το ίδιο συμβαίνει και με τα άλλα μέταλλα που θεωρούνται πολύτιμα, όπως το ασήμι και η πλατίνα. Συνέβη και τη Δευτέρα, όταν η τιμή του χρυσού ανέβηκε μέσα στη μέρα κατά 1,96% στα 1.347,30 δολάρια η ουγκιά.
..Στο ασήμι η τιμή ανέβηκε κατά 1,80% στα 21,59 δολάρια η ουγκιά, ενώ στην πλατίνα η τιμή ανέβηκε κατά 0,68% στα 1.456,70 δολάρια. Τέλος ανέβηκε και η τιμή στο παλλάδιο κατά 0,38% στα 747, 25 δολάρια.