κινητοποιησεις

Νέα μέτρα για τους αγρότες

Τήρηση βιβλίων για εισοδήματα άνω των 15.000 ευρώ

9006

..Δέσμη μέτρων για τους αγρότες που βρίσκονται στους δρόμους ενάντια σε μέτρα φορολόγησης και των βιβλίων εσόδων-εξόδων, ανακοίνωσε την Πέμπτη η κυβέρνηση και ενώ το αγροτικό κίνημα από τα μπλόκα είχε δώσει διορία μέχρι το μεσημέρι για μια θετική εξέλιξη στα αιτήματά τους.

..Μετά τη σχετική προαναγγελία του πρωθυπουργού κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ και ακολούθως του αρμόδιου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη αποφασίστηκαν τα παρακάτω, χωρίς πάντως να ικανοποιείται το βασικό αίτημα των αγροτών:

•Οι αγρότες που υποχρεούνται να τηρούν στοιχεία εσόδων-εξόδων είναι όσοι το εισόδημά τους ξεπερνά τις 15.000 ευρώ.

•Όλοι οι αγρότες (ακόμα και όσων το εισόδημα είναι άνω των 15.000 ευρώ) δεν θα έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων παρά μόνο συγκεντρωτικών παραστατικών εσόδων και εξόδων. (Εξαιρούνται όσοι έχουν άλλες δραστηριότητες και για τις οποίες ήδη τηρούν βιβλία).

•Για τα 5 πρώτα χρόνια οι αγρότες που μπαίνουν στο νέο σύστημα απαλλάσσονται του τέλους επιτηδεύματος, όπως και εκείνοι που βρίσκονται 3 χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση.

•Όλοι οι αγρότες θα έχουν υποχρέωση μιας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, που θα υποβάλλεται στο τέλος του έτους. Επίσης, η υποχρέωση για την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων όσον αφορά στα έξοδα γίνεται ετήσια.

•Απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ ως φυσικά πρόσωπα, όσοι αγρότες διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω τρίτων (Ομάδων, Συνεταιρισμών και εμπόρων).

•Οι Ομάδες και Συνεταιρισμοί που εκκαθαρίζουν τις πωλήσεις των αγροτών πραγματοποιούν την εκκαθάριση μια φορά το χρόνο.

•Οι αγρότες που εντάσσονται στο νέο καθεστώς φέτος θα έχουν προκαταβολή φόρου εισοδήματος (με τη δήλωση που θα υποβληθεί το 2015) 27,5% αντί 55%.

..Οι αγρότες λένε «όχι» στην τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων σε όσους έχουν τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ και -μεταξύ άλλων- ζητούν αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5000 ευρώ για κάθε παιδί, «φρένο» στις δικαστικές διώξεις των αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων από το συνολικό ποσό των οφειλών των αγροτών προς τις τράπεζες και κούρεμα 30% των δανείων μέχρι 200.000 ευρώ. Ζητούν, επίσης, μείωση του κόστους παραγωγής (π.χ αφορολόγητο πετρέλαιο και νυχτερινό ρεύμα) και ενίσχυση της κτηνοτροφίας.

πηγή: enet

One thought on “Νέα μέτρα για τους αγρότες

  1. Δηλαδη εγω που εχω 41.000 ευρω πρεπει να παω και να παρω το τρακτερ μου απο τις κοινητοποιησεις..Καλα ειμαστε τοσο αχρηστοι.?? Η κυβερνηση θελει να μας χωρισει στα δυο και να μαλωνουμε μεταξυ μας.. Προταση μου ολοι βιβλια οσοι ειναι ασφαλισμενοι στον ΟΓΑ ακομα και με μηδεν ευρω εισοδημα.. Συνταξιουχοι στα σπιτια σας… Η αλλιως κανενας βιβλια..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s