κινητοποιησεις

Ενισχύονται καθημερινά τα μπλόκα των αγροτών

9006

Ενισχύονται και δυναμώνουν καθημερινά τα αγωνιστικά μπλόκα των αγροτών όλης της χώρας, ενώ διευρύνεται η αλληλεγγύη στον αγώνα τους από εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και τα λαϊκά στρώματα.

..Στη Θεσσαλία, οι αγρότες συνεχίζουν να ενισχύουν το μπλόκο της Νίκαιας, προχωρώντας ταυτόχρονα σε καθημερινές κινητοποιήσεις με βάση το πρόγραμμα που αποφάσισαν σε πρόσφατη σύσκεψή τους. Συγκεκριμένα:

 • Σήμερα Πέμπτη 6 Φλεβάρη, στις 5 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη φορέων της περιοχής στο χώρο του μπλόκου.

 • Το Σάββατο 8 Φλεβάρη, το μεσημέρι, στο Πνευματικό Κέντρο της Νίκαιας Λάρισας, σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα αγροτικών μπλόκων προκειμένου να καθοριστεί η περαιτέρω στάση τους.

 • Την Κυριακή 9 Φλεβάρη, οι αγρότες του μπλόκου Νίκαιας καλούν το μεσημέρι εργαζόμενους, ΕΒΕ, λαϊκά στρώματα σε συλλαλητήριο στο χώρο του μπλόκου, προκειμένου να εκφραστεί έμπρακτα η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση στον αγώνα τους και η αναγκαιότητα συντονισμού του αγώνα με όσους θίγονται από την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική.

 • Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για τα μέτρα φοροεξόντωσης σε βάρος τους. Επίσης θα συναντηθούν και με πολιτικά κόμματα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης, την Τετάρτη 5 Φλεβάρη, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας συμμετείχαν στο συλλαλητήριο του ΕΚ Λάρισας για την Υγεία. Στο συλλαλητήριο μίλησε και ο Ρίζος Μαρούδας εκ μέρους της ΠΑΣΥ (Δείτε εδώ το βίντεο της ομιλίας του Ρίζου Μαρούδα στο συλλαλητήριο για την Υγεία.)

Ενισχύονται τα μπλόκα – συγκεντρώσεις – συσκέψεις καθημερινά

 • Στη Θεσσαλία: Μπλόκο με τρακτέρ έχουν στήσει κοντά στην Εθνική Οδό, έξω από το Βόλο, στο Αερινό, αγρότες από τη Μαγνησία. Χθες το μεσημέρι έγινε συλλαλητήριο με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στον Τύρναβο. Από τη Δευτέρα, στις επάλξεις  βρίσκονται και οι αγρότες της επαρχίας Ελασσόνας από το δικό τους μετερίζι του αγώνα, το Μπλόκο της Μελούνας. Δεκάδες τρακτέρ βρίσκονται παραταγμένα κατά μήκος της ΕΟ Λάρισας – Κοζάνης στο ύψος της Μελούνας στην Τσαριτσάνη. Το μπλόκο αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά τις προσεχείς ημέρες.

 • Στην Ηλεία: Παραμένει και ενισχύεται καθημερινά το μπλόκο στη Μαραθιά. Σήμερα Πέμπτη 6 Φλεβάρη, προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του υποκαταστήματος της ΔΟΥ Αμαλιάδας, αντιδρώντας στα εξοντωτικά, όπως τα χαρακτηρίζουν, φορολογικά μέτρα σε βάρος τους.

arrow90Δείτε εδώ  πλάνa από το συμβολικό αποκλεισμό στην ΔΟΥ Αμαλιάδας από αγρότες: Στο μεταξύ νέα συγκέντρωση με τη μαζική συμμετοχή εργατικών σωματείων, του Εμπορικού Συλλόγου και φορέων της περιοχής  πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Φλεβάρη το μεσημέρι στον κόμβο της Μαραθιάς, όπου μάλιστα εκλέχτηκε αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα που θα συμμετάσχει στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αγροτικών Μπλόκων, στη Νίκαια Λάρισας, το Σάββατο 8 Φλεβάρη.  Παράλληλα την Κυριακή 9 Φλεβάρη θα βάλουν καζάνια με φαγητό στον κόμβο της Μαραθιάς μαζί με τις οικογένειές τους καλώντας το λαό της περιοχής να δώσει μαζικό «παρών».

Στη συγκέντρωση της Τετάρτης 5 Φλεβάρη, στο μπλόκο της Μαραθιάς, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Χρήστος Γιαννόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηλείας.

arrow90Δείτε εδώ βίντεο από τη μαζική συγκέντρωση την Τετάρτη 5 Φλεβάρη: Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 4 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε ιδιαίτερα μαζική συγκέντρωση στον κόμβο της Μαραθιάς με τη συμμετοχή αγροτών, αλλά και εργατικών σωματείων και απλών εργαζομένων που εξέφρασαν την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους, καταδικάζοντας την  επίθεση των ΜΑΤ σε βάρος των αγροτών που έγινε τη Δευτέρα. Στο πλευρό τους η  Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, το ΕΚ Αμαλιάδας, πολλά σωματεία, ενώσεις και φορείς της περιοχής. Προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό, ενώ επιτόπου υπήρχαν δυνάμεις της Αστυνομίας και των ΜΑΤ.

arrow90Δείτε εδώ βίντεο με δηλώσεις συμπαράστασης:

  • Στη Μεσσηνία: Έχουν ήδη στηθεί και σταδιακά ενισχύονται σε 4 σημεία του νομού τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Στο Σουληνάρι Δήμου Πύλου, στην Πύλο, στους Γαργαλιάνους και στο Πεταλίδι. Καθημερινές οι περιοδείες και οι συσκέψεις.

  • Στην Αχαΐα: Παραμένουν και ενισχύονται καθημερινά τα μπλόκα των αγροτών στα Φανάρια της Κάτω Αχαγιάς και της Αιγιάλειας στον ποταμό Σεληνούντα, στο ύψος των παλαιών διοδίων Αιγίου. Την Τετάρτη 5 Φλεβάρη, το μεσημέρι, τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα από την Κάτω Αχαγιά συγκεντρώθηκαν στα τοπικά Φανάρια, ενώ στην Αιγιάλεια την ίδια ώρα συγκεντρώθηκαν και παρατάχθηκαν στο ύψος των παλαιών διοδίων Αιγίου, στο Σεληνούντα Ποταμό. Μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης των αγροτών και των δύο περιοχών αποφασίστηκε και έγινε συμβολικός αποκλεισμός των οδών στα συγκεκριμένα σημεία.

  • Στην Αρκαδία: Στην Τρίπολη έχουν παραταχθεί από την Τετάρτη 5 Φλεβάρη το μεσημέρι στα Βούρβουρα, στο δρόμο Τρίπολης – Σπάρτης, τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα. Το συγκεκριμένο σημείο ενισχύεται και από αγρότες από το νομό της Λακωνίας που έχουν παρατάξει τα γεωργικά τους μηχανήματα και τα αγροτικά αυτοκίνητα.

  • Στην Αργολίδα: Σε παράταξη το μπλόκο στο Ανυφί με τους αγρότες της περιοχής να το ενισχύουν σταδιακά. Σήμερα Πέμπτη 6 Φλεβάρη, στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των αγροτών με την συμμετοχή εργατικών σωματείων, φορέων και λαικών επιτροπών. Αύριο Παρασκεύη 7 Φλεβάρη θα συνεχιστούν οι περιοδείες και οι συσκέψεις στα χωριά της περιοχής, ενώ το Σάββατο το πρωί αντιπροσωπεία του αγροτικού μπλόκου θα μεταβεί στην Νίκαια Λάρισας για να συμμετάσχει στην συνεδρίαση της πανελλαδικής συντονιστικής επιτροπής αγώνα αγροτικών μπλόκων. Την Κυριακή 9 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στον χώρο του μπλόκου με την συμμετοχή εργατικών σωματείων, φορεών και λαικών επιτροπών. Σημειώνεται ότι την Τετάρτη 5 Φλεβάρη το μεσημέρι οι αγρότες της περιοχής προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του επαρχιακού δρόμου Μυκηνών – Ναυπλίου στο Ανυφί με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Οι αγρότες έχουν κατέλθει με τα αγροτικά τους μηχανήματα από τα χωριά της περιοχής και τα έχουν παρατάξει στο συγκεκριμένο σημείο. Καθημερινά, εξάλλου, γίνονται συσκέψεις και περιοδείες. 

arrow90Δείτε εδώ βίντεο από τον αποκλεισμό:

 • Στη Φθιώτιδα: Έχουν παραταχθεί τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στην ΕΟ Λαμίας – Καρπενησίου, στη Μακρακώμη. Παραταγμένα τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στο Δομοκό, στη θέση Δρούγος.

 • Στη Βοιωτία: Αγρότες της περιοχής έχουν ήδη παρατάξει τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα στον περιφερειακό δρόμο του Ορχομενού Βοιωτίας, ενώ σταδιακά ενισχύονται.

 • Σε Πέλλα – Ημαθία – Κιλκίς: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της περιοχής. Σήμερα Πέμπτη 6 Φλεβάρη το μεσημέρι,  οι αγρότες του Κιλκίς συγκεντρώθηκαν με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα μπροστά από την είσοδο του κτιρίου της πρώην Νομαρχίας Κιλκίς. Ανάλογη συγκέντρωση αγροτών έγινε με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στην είσοδο της πόλης Αριδαία Πέλλας. Υπενθυμίζεται ότι μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Συλλόγων οι αγρότες έχουν παρατάξει τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στον κόμβο Μελισσίου της ΕΟ Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, στον κόμβο Γυψοχωρίου της ΕΟ Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, στον κόμβο Μαυροβουνίου της ΕΟ Θεσσαλονίκης – Έδεσσας – Αριδαίας και στη διασταύρωση Πλευρώματος της ΕΟ Σκύδρας – Νάουσας. Επίσης, αγροτικό μπλόκο έχει στηθεί στον Κοπανό Νάουσας. Αγρότες επίσης έχουν παρατάξει τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στην Κουλούρα Ημαθίας και στο ύψος του σιδηροδρομικού σταθμού της Νάουσας. Σήμερα το μεσημέρι οι αγρότες της περιοχής πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό του ενός ρεύματος της Εγνατίας στο ύψος του Μπλόκου, ενώ πραγματοποίησαν ολιγόλεπτη πορεία επί του κεντρικού οδοστρώματος.

 • Στην Πιερία: Το Σάββατο 8 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι, τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα θα παραταχθούν στην είσοδο της Κατερίνης, ενώ τρακτέρ υπάρχουν και στο χωριό Βροντούς.

 • Στις Σέρρες: Τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα έχουν παραταχθεί, στα χωριά Μητρούσι, Νέος Σκοπός και Νέα Ζίχνη.

 • Στην Ανατολική Θεσσαλονίκη: Αγρότες με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα έχουν συγκεντρωθεί και παραταχθεί στην Επανωμή και τα Βασιλικά Θεσσαλονίκης. Την Παρασκευή 7 Φλεβάρη θα γίνει σύσκεψη στην Επανωμή, για την κάθοδο των αγροτών της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και το στήσιμο μπλόκου στην ΕΟ Μουδανιών – Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 9 Φλεβάρη. Χτες Τρίτη, το απόγευμα, έγινε σύσκεψη στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης.

 • Στον Έβρο: Αγρότες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής, έχουν παρατάξει από την Τρίτη 4 Φλεβάρη τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα στο ύψος της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα. Κατέφθασαν εκεί με πορεία των τρακτέρ και των αγροτικών μηχανημάτων η οποία διέσχισε προηγούμενα τους κεντρικούς δρόμους της Ορεστιάδας. Το μπλόκο ενισχύεται σταδιακά, ενώ καθημερινά η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα περιοδεύει σε χωριά της περιοχής.

 • Στην Κρήτη: Στα Χανιά ενισχύεται καθημερινά από μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους με τα τρακτέρ και τα γεωργικά τους μηχανήματα το πρώτο μπλόκο που στήθηκε, από την Τρίτη 4 Φλεβάρη, στην περιοχή Μεγάλα Χωράφια, πλησίον της ΕΟ την οποία και αποκλείουν συμβολικά. Καθημερινά ανανεώνουν τα αγωνιστικά τους ραντεβού στις 12 το μεσημέρι και στις 6 το απόγευμα. Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής  συγκεντρώθηκαν ύστερα από κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων και του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων. Και την Τρίτη 4 Φλεβάρη, παρά την κακοκαιρία, οι αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής έδωσαν μαζικό «παρών» στο αγωνιστικό μπλόκο. Στο πλευρό τους βρέθηκαν η Γραμματεία Χανίων του ΠΑΜΕ και του ΜΑΣ, συνδικαλιστές αγωνιστές από κάθε χώρο, νεολαίοι και μεγαλύτεροι, καθώς και ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ν. Χανίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Αλέκος Μαρινάκης. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Μανούσος Σταυριανουδάκης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων και ο Σοφοκλής Τσουρουνάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του Νομού. Εξάλλου και την Τρίτη έγιναν συμβολικοί αποκλεισμοί στις εφορίες των Χανίων και του Ηρακλείου.

 • Στην Αιτωλοακαρνανία: Από την Τρίτη 4 Φλεβάρη, το πρωί, μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν παρατάξει τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στην Ερμίτσα, κοντά στο Αγρίνιο, μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων. Και το μπλόκο στο συγκεκριμένο σημείο ενισχύεται και δυναμώνει καθημερινά, ενώ η τοπική Συντονιστική Επιτροπή προχωρά στην οργάνωση του αγώνα των αγροτών. Σήμερα Πέμπτη 6 Φλεβάρη το πρωί πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αγροτών με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στο χωριό Κατούνα, με πρωτοβουλία του τοπικού αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου. Στην συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής και ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου.

 • Δείτε εδώ δήλωση του Σπ. Κοτοπούλη, προέδρου της Ομοσπονδίας:


  Ταυτόχρονα αύριο Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, στο μπλόκο της Ερμίτσας θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο με την συμμετοχή εργατικών σωματείων και μαθητών, όπου θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου. Το Σάββατο αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας και του μπλόκου της Ερμίτσας θα μεταβεί στο μπλόκο της Νίκαιας, ενώ την Κυριακή 9 Φλεβάρη καθορίστηκε νεό συλλαλητήριο στο μπλόκο της Ερμίτσας.

Υπενθυμίζουμε ότι την Τρίτη 4 Φλεβάρη το μπλόκο επισκέφτηκε αντιπροσωπεία του ΕΚ Αγρινίου, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του στον αγώνα τους.

 • Στην Ήπειρο: Έχει στηθεί ήδη ένα μπλόκο στην περιοχή Φανάρι στο Καναλάκι Πρέβεζας με αποφάσεις των 4 αγροτικών συλλόγων της περιοχής και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα. Το μπλόκο ενισχύεται σταδιακά, καθώς καθημερινές είναι οι περιοδείες και οι συσκέψεις σε χωριά της περιοχής. Καθόρισαν νέα κάθοδο τρακτέρ και αγροτικών μηχανημάτων το ερχόμενο Σάββατο στην πλατεία της Ζίτσας. Να σημειωθεί ότι τα μπλόκα που έχουν στηθεί στα 2 σημεία της Ηπείρου – Αιτωλοακαρνανίας συντονίζονται με τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αγροτικών Μπλόκων.

 • Στη Λέσβο, η Τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΥ διοργανώνει παλλεσβιακό παναγροτικό συλλαλητήριο την Τρίτη 11 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί, στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη. Την Τετάρτη 5 Φλεβάρη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο παλιό Εργατικό Κέντρο.

Στήριξη των αγροτικών κινητοποιήσεων 

Την αγωνιστική τους αλληλεγγύη και συμπαράταξη στις κινητοποιήσεις των αγροτών που βγαίνουν με τα τρακτέρ και τα μηχανήματά τους στους δρόμους και στις πλατείες των χωριών, δίνοντας μια ακόμα σκληρή μάχη ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, των ελληνικών κυβερνήσεων και των μονοπωλίων, εκφράζουν με κοινή ανακοίνωσή τους το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ. Καλούν τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τις γυναίκες, τους αυτοαπασχολούμενους να πάρουν μαζικά μέρος στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων. (Διαβάστε εδώ την κοινή ανακοίνωση) 

«Ενισχύουμε τις επόμενες μέρες τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, βγάζουμε τρακτέρ σε νέα χωριά, σε περισσότερες περιοχές. Ενημερώνουμε τους αγρότες για τα μέτρα που έρχονται. Δυναμώνουμε την κοινή δράση με τους εργαζόμενους, τους εμπόρους και βιοτέχνες, όλο το λαό, αφού έχουμε κοινό αντίπαλο, κοινά συμφέροντα και αιτήματα», τονίζει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Αγροτικών Μπλόκων. (Διαβάστε εδώ την ανακοίνωσή της).

Τη συμπαράστασή τους στους αγρότες και την καταδίκη της επίθεσης των ΜΑΤ εκφράζουν μεταξύ άλλων: Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Λάρισας και το Συνδικάτο ΟΤΑ Νομού Λάρισας, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, το Σωματείο Εργαζομένων «Coca – Cola – 3Ε» Βόλου, το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Ν. Μαγνησίας, ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Μαγνησίας, το Κλαδικό Συνδικάτο ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας, η Ένωση Τύπου – Χάρτου, η ΔΑΣ 304 ΠΕΒ, το Σωματείο Καθαριστριών – Καθαριστών Ν. Μαγνησίας, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών – Ιματισμού – Δέρματος Νομού Λάρισας. Τη συμπαράστασή τους στους αγρότες εκφράζουν τα εξής σωματεία από τα Χανιά: Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Σωματείο Τροφίμων Ποτών, Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Χανίων, Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Κισσάμου, Σωματείο Ιατρικών Επισκεπτών, Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, Σωματείο Εργαζομένων στους Μύλους «Κρήτη». Επίσης, το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού Ν. Λάρισας, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Τύπου – Χάρτου.

πηγή: 902.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s