κινητοποιησεις

Αγρότες: Ενισχύονται τα μπλόκα σε όλη τη χώρα – Συλλαλητήριο την Κυριακή 9 Φλεβάρη

kinitopoiiseis

..Σε πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις θα προχωρήσουν τις επόμενες μέρες οι αγρότες όπως αποφάσισαν στη συνέλευσή τους  που έγινε το μεσημέρι της Τρίτης στη Νίκαια.

..Από την αρχή της βδομάδας, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Αγροτικών Μπλόκων, στήνουν μπλόκα σε όλη τη χώρα ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ που τους οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Δείτε εδώ τη δήλωση του Β. Μπούτα μετά τη σύσκεψη των μπλόκων

Ύστερα από τη σύσκεψη στη Νίκαια, οι αγρότες της Θεσσαλίας αποφάσισαν τα εξής:

 • Σήμερα Τετάρτη 5 Φλεβάρη, το απόγευμα συμμετοχή των αγροτών του μπλόκου της Νίκαιας στο συλλαλητήριο του ΕΚ Λάρισας για την Υγεία.
 • Την Πέμπτη 6 Φλεβάρη, το απόγευμα, σύσκεψη φορέων της περιοχής στο χώρο του μπλόκου.

 • Το Σάββατο 8 Φλεβάρη, το μεσημέρι, στο Πνευματικό Κέντρο της Νίκαιας Λάρισας, σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα αγροτικών μπλόκων προκειμένου να καθοριστεί η περαιτέρω στάση τους.

 • Την Κυριακή 9 Φλεβάρη, οι αγρότες του μπλόκου Νίκαιας καλούν το μεσημέρι, εργαζόμενους, ΕΒΕ, λαϊκά στρώματα σε συλλαλητήριο στο χώρο του μπλόκου, προκειμένου να εκφραστεί έμπρακτα η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση στον αγώνα τους και η αναγκαιότητα συντονισμού του αγώνα με όσους θίγονται από την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική.

 • Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για τα μέτρα φοροεξόντωσης σε βάρος τους. Επίσης θα συναντηθούν και με πολιτικά κόμματα.

Στο μεταξύ, από τις 2 το μεσημέρι συνεδριάζει εκ νέου η συντονιστική επιτροπή αγώνα του μπλόκου της Νίκαιας.

Ενισχύονται τα μπλόκα – Συγκεντρώσεις και σήμερα Τετάρτη

 • Στη Θεσσαλία: Μπλόκο με τρακτέρ έχουν στήσει κοντά στην Εθνική Οδό, έξω από το Βόλο, στο Αερινό, αγρότες από τη Μαγνησία. Σήμερα Τετάρτη το μεσημέρι έγινε συλλαλητήριο με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στον Τύρναβο. Από τη Δευτέρα, στις επάλξεις  βρίσκονται και οι αγρότες της επαρχίας Ελασσόνας από το δικό τους μετερίζι του αγώνα, το Μπλόκο της Μελούνας. Δεκάδες τρακτέρ βρίσκονται παραταγμένα κατά μήκος της Ε.Ο. Λάρισας- Κοζάνης στο ύψος της Μελούνας στην Τσαριτσάνη. Το μπλόκο αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά τις προσεχείς ημέρες.
 • Στην Ηλεία: Παραμένει και ενισχύεται καθημερινά το μπλόκο στη Μαραθιά. Νέα συγκέντρωση με την μαζική συμμετοχή εργατικών σωματείων, του εμπορικού συλλόγου και φορέων της περιοχής  πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στον κόμβο της Μαραθιάς, όπου μάλιστα εκλέχτηκε αντιπροσωπεία της επιτροπής αγώνα, που θα συμμετάσχει στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αγροτικών Μπλόκων, στη Νίκαια Λάρισας, το Σάββατο 8 Φλεβάρη. Στην συγκέντρωση απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Χρήστος Γιαννόπουλος, πρόεδρος της ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηλείας. Παράλληλα, όπως αποφάσισαν αύριο Πέμπτη 6 Φλεβάρη το πρωί θα πραγματοποιήσουν συμβολικό αποκλεισμό του υποκαταστήματος της ΔΟΥ Αμαλιάδας.(Δείτε εδώ βίντεο από τη μαζική συγκέντρωση των αγροτών την Τετάρτη 5 Φλεβάρη)

Υπενθυμίζεται ότι χτες Τρίτη, πραγματοποιήθηκε ιδιαίτερα μαζική συγκέντρωση στον κόμβο της Μαραθιάς με τη συμμετοχή αγροτών αλλά και εργατικών σωματείων και απλών εργαζομένων που εξέφρασαν την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους, καταδικάζοντας την  επίθεση των ΜΑΤ σε βάρος των αγροτών που έγινε τη Δευτέρα. Στο πλευρό τους η  Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, το ΕΚ Αμαλιάδας, πολλά σωματεία, ενώσεις και φορείς της περιοχής. Προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό, ενώ επιτόπου υπήρχαν δυνάμεις της Αστυνομίας και των ΜΑΤ. (Δείτε εδώ βίντεο με δηλώσεις συμπαράστασης)

  • Στη Μεσσηνία: Έχουν ήδη στηθεί και σταδιακά ενισχύονται σε 4 σημεία του νομού τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Στο Σουληνάρι Δήμου Πύλου, στην Πύλο, στους Γαργαλιάνους και στο Πεταλίδι.

  • Στην Αχαΐα: Σήμερα Τετάρτη, το μεσημέρι, τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα από την Κάτω Αχαγιά συγκεντρώθηκαν στα τοπικά Φανάρια, ενώ στην Αιγιάλεια την ίδια ώρα συγκεντρώθηκαν και παρατάχθηκαν στο ύψος των παλαιών διοδίων Αιγίου, στο Σεληνούντα Ποταμό. Μετα από απόφαση της γενικής συνέλευσης των αγροτών και των δύο περιοχών αποφασίστηκε και έγινε συμβολικός αποκλεισμός των οδών στα συγκεκριμένα σημεία.

  • Στην Αρκαδία: Στην Τρίπολη, έχουν παραταχθεί από το μεσημέρι στα Βούρβουρα, στο δρόμο Τρίπολης – Σπάρτης, τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα. Το συγκεκριμένο σημείο ενισχύεται και από αγρότες από το νομό της Σπάρτης που κατέφθασαν με τα γεωργικά τους μηχανήματα και τα αγροτικά αυτοκίνητα.

  • Στην Αργολίδα: Συμβολικό αποκλεισμό του επαρχιακού δρόμου Μυκηνών – Ναυπλίου στο Ανυφί πραγματοποίησαν σήμερα το μεσημέρι αγρότες της περιοχής που έχουν συγκεντρωθεί έχοντας παρατάξει τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα παραμένουν σε χωριά της περιοχής. Οι αγρότες έχουν κατέλθει με τα αγροτικά τους μηχανήματα από τα χωριά της περιοχής και τα έχουν παρατάξει στο συγκεκριμένο σημείο. Καθημερινά, εξάλλου, γίνονται συσκέψεις και περιοδείες.

arrow90Δείτε εδώ βίντεο από τον αποκλεισμό:

 • Στη Φθιώτιδα: Έχουν παραταχθεί τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στην ΕΟ Λαμίας – Καρπενησίου, στη Μακρακώμη. Σήμερα παρατάχθηκαν τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στο Δομοκό, στη θέση Δρούγος.

 • Στη Βοιωτία: Αγρότες της περιοχής έχουν ήδη παρατάξει τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα στον περιφερειακό δρόμο του Ορχομενού Βοιωτίας, ενώ σταδιακά ενισχύονται.

 • Σε Πέλλα – Ημαθία -Κιλκίς: Κιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της περιοχής. Αύριο το μεσημέρι,  οι αγρότες του Κιλκίς θα συγκεντρωθούν με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα μπροστά από την είσοδο του κτιρίου της πρώην Νομαρχίας Κιλκίς. Ανάλογη συγκέντρωση αγροτών θα γίνει επίσης αύριο το πρωί, με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στην Αριδαία Πέλλας. Υπενθυμίζεται ότι μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Συλλόγων οι αγρότες έχουν παρατάξει τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στον κόμβο Μελισσίου της ΕΟ Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, στον κόμβο Γυψοχωρίου της ΕΟ Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, στον κόμβο Μαυροβουνίου της ΕΟ Θεσσαλονίκης – Έδεσσας – Αριδαίας και στη διασταύρωση Πλευρώματος της ΕΟ Σκύδρας – Νάουσας. Επίσης, αγροτικό μπλόκο έχει στηθεί στον Κοπανό Νάουσας. Αγρότες επίσης έχουν παρατάξει τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στην Κουλούρα Ημαθίας και στο ύψος του σιδηροδρομικού σταθμού της Νάουσας.

 • Στην Πιερία: Τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα συγκεντρώνονται στο χωριό Βροντούς.

 • Στις Σέρρες: Σε αγωνιστική κινητικότητα βρίσκονται και οι αγρότες της περιοχής, ειδικότερα στα χωριά Μητρούσι, Νέος Σκοπός και Νέα Ζίχνη.

 • Στην Ανατολική Θεσσαλονίκη: Αγρότες με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα έχουν συγκεντρωθεί και παραταχθεί στην Επανωμη και τα Βασιλικά Θεσσαλονίκης. Την Την Παρασκευή 7 Φλεβάρη, θα γίνει σύσκεψη στην Επανωμή, για την κάθοδο των αγροτών της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και στο στήσιμο μπλόκου στην ΕΟ Μουδανιών – Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 9 Φλεβάρη. Χτες Τρίτη, το απόγευμα, έγινε σύσκεψη στα Βασιλικά Θεσ/νίκης.

 • Στον Έβρο: Αγρότες ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής έχουν παρατάξει από χτες Τρίτη τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα στο ύψος της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα. Προηγήθηκε πορεία των τρακτέρ και των αγροτικών μηχανημάτων μέσα στους κεντρικούς δρόμους της Ορεστιάδας, η οποία κατέληξε στο σημείο του μπλόκου. Το μπλόκο ενισχύεται σταδιακά, ενώ καθημερινά η συντονιστική επιτροπή αγώνα περιοδεύει σε χωριά της περιοχής.

 • Στην Κρήτη: Στα Χανιά, μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν και σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο μπλόκο που έστησαν από χθες Τρίτη στα Μεγάλα Χωράφια, ενώ συγκεντρώνονται εκ νέου στις 6 το απόγευμα. Στο πρώτο αγωνιστικό μπλόκο που στήθηκε στα Χανιά, κάλεσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Χανίων. Οι αγρότες που παραμένουν από την Τρίτη συγκεντρωμένοι στο μπλόκο έχουν αποφασίσει συμβολικό αποκλεισμό της Ε.Ο τις συγκεκριμένες ώρες, 12 το μεσημέρι και 6 το απόγευμα αντίστοιχα, ενώ και σήμερα από το πρωί έγιναν συμβολικοί αποκλεισμοί στις εφορίες των Χανίων και του Ηρακλείου. Χτες Τρίτη, παρά την κακοκαιρία, οι αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής έδωσαν μαζικό παρόν στο αγωνιστικό μπλόκο. Στο πλευρό τους βρέθηκαν η Γραμματεία Χανίων του ΠΑΜΕ και του ΜΑΣ, συνδικαλιστές αγωνιστές από κάθε χώρο, νεολαίοι και μεγαλύτεροι, καθώς και ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ν. Χανίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Αλέκος Μαρινάκης. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Μανούσος Σταυριανουδάκης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων και ο Σοφοκλής Τσουρουνάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του Νομού.

 • Στην Αιτωλοακαρνανία: Από χτες, Τρίτη 4 Φλεβάρη, το πρωί, μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν παρατάξει τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στην Ερμίτσα, κοντά στο Αγρίνιο, μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων. Και το μπλόκο στο συγκεκριμένο σημείο ενισχύεται και δυναμώνει καθημερινά, ενώ η τοπική συντονιστική επιτροπή προχωρά στην οργάνωση του αγώνα των αγροτών. Χθές Τρίτη, το μπλόκο επισκέφτηκε αντιπροσωπεία του Ε.Κ Αγρινίου εκφράζοντας την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή του στον αγώνα τους.

 • Στην Ήπειρο: Έχει στηθεί ήδη ένα μπλόκο στην περιοχή Φανάρι στο Καναλάκι Πρέβεζας με αποφάσεις των 4 αγροτικών συλλόγων της περιοχής και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα. Το μπλόκο ενισχύεται σταδιακά, καθώς καθημερινές είναι οι περιοδείες και οι συσκέψεις σε χωριά της περιοχής. Καθόρισαν νέα κάθοδο τρακτέρ και αγροτικών μηχανημάτων το ερχόμενο Σάββατο στην πλατεία της Ζίτσας. Να σημειωθεί ότι τα μπλόκα που έχουν στηθεί στα 2 σημεία της Ηπείρου – Αιτωλοακαρνανίας, συντονίζονται με τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αγροτικών Μπλόκων.

 • Στη Λέσβο, η Τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΥ διοργανώνει παλλεσβιακό παναγροτικό συλλαλητήριο την Τρίτη 11 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί, στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη. Θα προηγηθεί σύσκεψη στις σήμερα Τετάρτη 5 Φλεβάρη (7.30 μ.μ., παλιό Εργατικό Κέντρο).

Στήριξη των αγροτικών κινητοποιήσεων 

Την αγωνιστική τους αλληλεγγύη και συμπαράταξη στις κινητοποιήσεις των αγροτών που βγαίνουν με τα τρακτέρ και τα μηχανήματά τους στους δρόμους, στις πλατείες των χωριών, δίνοντας μια ακόμα σκληρή μάχη ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, των ελληνικών κυβερνήσεων και των μονοπωλίων, εκφράζουν με κοινή ανακοίνωσή τους το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ. Καλούν τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τις γυναίκες, τους αυτοαπασχολούμενους να πάρουν μαζικά μέρος στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων. (Διαβάστε εδώ την κοινή ανακοίνωση) 

«Ενισχύουμε τις επόμενες μέρες τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, βγάζουμε τρακτέρ σε νέα χωριά, σε περισσότερες περιοχές. Ενημερώνουμε τους αγρότες για τα μέτρα που έρχονται. Δυναμώνουμε την κοινή δράση με τους εργαζόμενους, τους εμπόρους και βιοτέχνες, όλο το λαό, αφού έχουμε κοινό αντίπαλο, κοινά συμφέροντα και αιτήματα», τονίζει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Αγροτικών Μπλόκων. (Διαβάστε εδώ την ανακοίνωσή της).

Τη συμπαράστασή τους στους αγρότες και την καταδίκη της επίθεσης των ΜΑΤ εκφράζουν μεταξύ άλλων: Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Λάρισας και το Συνδικάτο ΟΤΑ Νομού Λάρισας, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, το Σωματείο Εργαζομένων «Coca – Cola – 3Ε» Βόλου, το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Ν. Μαγνησίας, ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Μαγνησίας, το Κλαδικό Συνδικάτο ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας, η Ένωση Τύπου – Χάρτου, η ΔΑΣ 304 ΠΕΒ, το Σωματείο Καθαριστριών – Καθαριστών Ν. Μαγνησίας, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών – Ιματισμού – Δέρματος Νομού Λάρισας. Τη συμπαράστασή τους στους αγρότες εκφράζουν τα εξής σωματεία από τα Χανιά: Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Σωματείο Τροφίμων Ποτών, Συνδικάτο Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Χανίων, Συνδικάτο Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Κισσάμου, Σωματείο Ιατρικών Επισκεπτών, Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, Σωματείο εργαζομένων στους Μύλους «Κρήτη». Επίσης, το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού ν. Λάρισας.

πηγή: 902.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s