Ειδήσεις

Νέα προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας

sitos1003b

..Εννέα καινούργια προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας θα ανακοινώσει σύντομα η Τράπεζα Πειραιώς για: γάλα, κριθάρι, φρούτα, σταφίδα, λάδι, βρώσιμες ελιές, φέτα, ρετσίνα και καπνό.

ate280Ήδη έχουν υπογραφεί οι συμφωνίες με τις εταιρείες: Άμστελ, Κρόνος, ΕΒΟΛ, Μαλαματίνα, Ένωση Συνεταιρισμών Παναιγιάλειος, Terra – Creta, ΣΕΚΕ, Intercom και Συνεταιρισμός Καλαβρύτων (φέτα).

..Περισσότεροι από 3.000 παραγωγοί έχουν ενταχθεί στα 13 προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας που βρίσκονται σε εξέλιξη. Στόχος είναι η συμβολαιακή γεωργία να καλύψει όλα τα προϊόντα σε όλη την επικράτεια, εντάσσοντας κάτω από την ομπρέλα της το σύνολο – ει δυνατόν – των Ελλήνων παραγωγών – αγροτών, ενώ η κάλυψη θα επεκταθεί και στη συμβολαιακή κτηνοτροφία.

«Η συμβολαιακή γεωργία εξορθολογίζει τα κόστη, δίνει ρευστότητα στον παραγωγό όταν τη χρειάζεται και, χωρίς να υποθηκεύσει τη γη του, πληρώνει τον παραγωγό με την παράδοση του προϊόντος, ενώ, ακόμα και αν η παραγωγή υποστεί ζημιές, ο αγρότης είναι ασφαλισμένος ότι θα πληρωθεί το δάνειο και θα αποζημιωθεί» αναφέρει ο κ. Χριστόδουλος Αντωνιάδης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, που «τρέχει» τη συγκεκριμένη δράση.

Η χρηματοδότηση είναι απόλυτα εστιασμένη και παρακολουθεί τον σκοπό για τον οποίο δίνεται. Έτσι, αποκλείεται ο παραγωγός να χρησιμοποιήσει την πίστωση για να αγοράσει, π.χ., αυτοκίνητο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα όρια χρηματοδότησης για τα 13 προγράμματα που «τρέχουν» έχει ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ (πιστώσεις προς ενώσεις – συνεταιρισμούς – επιχειρήσεις και παραγωγούς).
Η Τράπεζα Πειραιώς συνάπτει δανειακή σχέση σε δύο επίπεδα:
α) Με τον αγοραστή του προϊόντος φυτικής ή ζωικής παραγωγής. Εγκρίνεται κεφάλαιο κίνησης για την εξόφληση της παραχθείσας ύλης από τους παραγωγούς.
β) Στη συνέχεια, χορηγείται πίστωση στους παραγωγούς που έχουν συνάψει ή θα συνάψουν συμβόλαιο με τον παραπάνω αγοραστή, με χρήση κάρτας Συμβολαιακής Γεωργίας / Κτηνοτροφίας.
γ) Υπογράφονται συμβάσεις με επιχειρήσεις αγροεφοδίων – γεωπόνων και πρατήριων καυσίμων για να καλύπτουν αγορές με χρήση της κάρτας Συμβολαιακής Γεωργίας / Κτηνοτροφίας.

Ο παραγωγός χρησιμοποιεί αυτήν την κάρτα: Για την αγορά γεωργικών εφοδίων (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα κ.λπ.). Για την αγορά καυσίμων (χρησιμοποιεί την κάρτα σε συνεργαζόμενα με την τράπεζα πρατήρια καυσίμων). Για την ανάληψη μετρητών: από οποιοδήποτε ΑΤΜ ή κατάστημα της τράπεζας. Για την αγορά ζωοτροφών: με την προσκόμιση σε κατάστημα της τράπεζας νομίμως εκδοθέντων παραστατικών (Δελτία Αποστολής / Τιμολόγια).

πηγή : ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s