κινητοποιησεις

Πολλοί μικροί αγρότες θα ξεκληριστούν

ΓΙΑΤΙ «ΖΕΣΤΑΙΝΟΥΝ» ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ. ΖΗΤΟΥΝ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ, ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΤΙ…

 

..Υψηλότερο αφορολόγητο όριο στα 40.000 ευρώ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, συμπεριλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, στα αιτήματα των αγροτών της Θεσσαλίας, των οποίων τα τρακτέρ έκαναν από χθες την εμφάνισή τους στις κεντρικές πλατείες περιοχών της περιφέρειας.

..Ο κόσμος της υπαίθρου εισήλθε σε έναν νέο κύκλο κινητοποιήσεων, «για να μη γίνουμε σύγχρονοι κολίγες. Ο αγώνας μας αφορά την επιβίωση», σημειώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας.

Οι αγρότες ζητούν επαναδιαπραγμάτευση του φορολογικού πλαισίου. Προειδοποιούν πως η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών θα οδηγήσει πλήθος μικρομεσαίων αγροτών στο ξεκλήρισμα.

Ζητούν την κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τους μικρομεσαίους αγρότες, τα οποία πλέον υποχρεούνται να κρατούν όσοι διαμορφώνουν τζίρο άνω των 10.000 ευρώ ή λαμβάνουν άνω των 5.000 ευρώ κοινοτικές επιδοτήσεις.

Το κόστος παραγωγής

..Με δεδομένο το υψηλό κόστος παραγωγής (ενέργεια, σπόροι, λιπάσματα κ.λπ.) οι αγρότες αναφέρουν πως ο τζίρος των 10.000 ευρώ μεταφράζεται σε καθαρά έσοδα περίπου 1.500 ώς 2.000 ευρώ, τα οποία προβλέπεται να φορολογούνται με 13% από το πρώτο ευρώ.

Οι παραγωγοί θα πληρώνουν προκαταβολή φόρου 55% για το επόμενο έτος, όπως ισχύει για όλους τους άλλους επιτηδευματίες, αλλά και τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ, εάν δεν χαρακτηριστούν νέοι επιτηδευματίες.

Συνυπολογίζοντας το κόστος που θα καταβάλλουν στον λογιστή τους και βεβαίως τα χαράτσια σε σπίτια και αγροκτήματα, εκτιμούν πως το επάγγελμά τους θα καταστεί άκρως ζημιογόνο.

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών τονίζει πως τους δίνεται η δυνατότητα να μειώσουν τους φόρους που θα κληθούν να καταβάλουν, δηλώνοντας δαπάνες οι οποίες θα εκπίπτουν στο σύνολό τους. «Προτείνουμε να ανέβει το αφορολόγητο όριο, σε ποσό ανάλογο με τα 35.000 ευρώ που θέτει η κυβέρνηση για τις παροχές της», αναφέρει ο κ. Μαρούδας.

..Οι αντιδράσεις των αγροτών δεν εστιάζουν τόσο στο άνοιγμα των βιβλίων. Συμφωνούν πως έτσι οι μεγαλοπαραγωγοί θα κληθούν να καταβάλουν υψηλότερους φόρους. «Το άνοιγμα των βιβλίων το ξέρουμε εδώ και 2 χρόνια, οι νέοι ηλικιακά αγρότες κρατούν ήδη βιβλία. Η νέα φορολόγηση όμως στερείται λογική. Πιάνει τους μικρούς αγρότες και τους αναγκάζει να εγκαταλείψουν τη γεωργία. Φορολογεί τον «τελευταίο τροχό της αμάξης» της πρωτογενούς ανάπτυξης», περιγράφει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συλλόγων (ΕΑΣ) Βισαλτίας, Παύλος Αραμπατζής.

Κλείσιμο εφοριών

..Στη Λάρισα η εξόρμηση των τρακτέρ ξεκινάει από σήμερα, ωστόσο η μεγάλη συμμετοχή των αγροτών στις συγκεντρώσεις στην υπόλοιπη Θεσσαλία εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε κλιμάκωση των αντιδράσεων.

..«Το μέγεθος των προβλημάτων ήταν γνωστό, τώρα διαπιστώσαμε την αγωνιστική διάθεση των αγροτών», λέει ο κ. Μαρούδας. Στη Θεσσαλία τα τρακτέρ θα συγκεντρώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Την Παρασκευή οι αγρότες θα προχωρήσουν στο κλείσιμο των κατά τόπους εφοριών. Στη συνέχεια θα εκτιμηθεί η δυναμική της συμμετοχής και θα ληφθούν οι αποφάσεις για τον τρόπο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

Στάση αναμονής

..Οι αγρότες της Βόρειας Ελλάδας κρατούν αρχικά στάση αναμονής. Θα «μπουν» στις κινητοποιήσεις μετά τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο, στην 25η διεθνή έκθεση Agrotica στη Θεσσαλονίκη. Ο πρόεδρος της τοπικής ΕΑΣ, Χρήστος Τσιχήτας, ανέφερε στην «Εφ.Συν.» πως αν και υπάρχει η διαμαρτυρία, δεν υπάρχει η διάθεση συμμετοχής στις κινητοποιήσεις.

Χαρακτήρισε το φορολογικό πλαίσιο ελλιπές, προτείνοντας άνοιγμα βιβλίων για εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

«Παρακώλυση συγκοινωνιών» με… τρεις μήνες καθυστέρηση

..Περίεργες… «κλήσεις» από την αστυνομία λαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες οι αγρότες της Κρήτης καθώς οι αρχές θυμήθηκαν ξαφνικά τα κυκλοφοριακά προβλήματα που είχε προκαλέσει η παγκρήτια συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 4 Νοεμβρίου (φωτογραφία) για τον φόρο στα αγροτεμάχιά τους. Την ημέρα εκείνη χιλιάδες αγρότες από όλη την Κρήτη είχαν συρρεύσει στο Ηράκλειο, αποκλείοντας την Πλατεία Ελευθερίας και τους γύρω δρόμους αλλά και το κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης. Οπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου, τότε είχε γίνει συνεννόηση με την αστυνομία για την πραγματοποίηση της μηχανοκίνητης διαδήλωσης και μάλιστα η ίδια η Τροχαία είχε υποδείξει στους αγρότες πού να σταθμεύσουν τα οχήματά τους. «Ξαφνικά, τρεις μήνες μετά, καλούν τους ιδιοκτήτες των οχημάτων αυτών σε απολογία στον ανακριτή με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών» λέει ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ Γιώργος Τζωρτζάκης.

..Δεκάδες είναι οι αγρότες που έλαβαν κλήση σε απολογία για τον ίδιο λόγο, αφού, όπως αποδείχτηκε, η Τροχαία, αν και τους υπέδειξε πού να σταθμεύσουν τα οχήματά τους, ταυτόχρονα κατέγραφε τις πινακίδες για να υποβάλει στη συνέχεια μηνύσεις. Μόνο ως σύμπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ο χρόνος των κλήσεων, λέει στην «Εφ.Συν.» ο γραμματέας της ΟΑΣΝΗ Μιχάλης Καμπιτάκης. «Βλέπουν τις αντιδράσεις που σχεδιάζονται σε όλη την Ελλάδα από τους αγρότες κατά της υποχρέωσης για τήρηση βιβλίων εσόδων εξόδων και προσπαθούν να θορυβηθεί ο αγροτικός κόσμος ενόψει και των νέων κινητοποιήσεων. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας θυμώνουν περισσότερο», τονίζει ο κ. Καμπιτάκης.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Κινητοποίηση αγροτών και στην Ηλεία

Χθες το πρωί δεκάδες αγρότες της Ηλείας σε μια κίνηση διαμαρτυρίας απέκλεισαν για περίπου 2 ώρες τη ΔΟΥ Πύργου και ζήτησαν συνάντηση με τον προϊστάμενο, προκειμένου να του εκθέσουν τις ενστάσεις τους στο θέμα. Είχε προηγηθεί η πρώτη συνάντησή τους προχθές, στον κόμβο της Μαραθιάς στην εθνική οδό, όπου αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των κινητοποιήσεων έως ότου ο υπουργός Οικονομικών άρει το μέτρο της φορολόγησής τους που μεταξύ άλλων προβλέπει την έκδοση αποδείξεων και την τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων.

..Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας κάλεσε τους αγρότες σε μπλόκα: «Καλούμε ιδιαίτερα τους αγρότες του κάμπου να βγουν στους δρόμους, να ενισχύσουν το μπλόκο και αν είναι δυνατόν να γίνει όλη η Ηλεία και όλη η Ελλάδα ένα μπλόκο. Καλούμε σε κοινό μέτωπο την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους του νομού μας να βγουν και να συμπαραταχθούν δίπλα μας, γιατί τα μέτρα τούς βαρύνουν όλους και είναι ενάντια σε όλους. Τα μέτρα δεν πρέπει να περάσουν, ο ελληνικός λαός να αντισταθεί και να ανατρέψει την κατάσταση. Πρέπει να πάρει την εξουσία η εργατική τάξη. Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω».

πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών, βίντεο: ΑLPHA, Star Δράμας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s