Τρόφιμα

Αντιδρούν στην επιχειρούμενη κατάργηση του ΕΦΕΤ οι εργαζόμενοι

efetlogoefetefetlogo

….Στην δρομολογούμενη κατάργηση του ΕΦΕΤ, με την οποία όπως υποστηρίζουν αποδομείται και διαλύεται το Σύστημα Ελέγχου της Ασφάλειας Τροφίμων στη χώρα, αναφέρονται οι εργαζόμενοι του ΕΦΕΤ, προσθέτοντας πως ο κ. Τσαυτάρης παραπλανά τους βουλευτές για τον ΕΦΕΤ.

arrow90Αναλυτικά, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι,

..«Μελετώντας τα «Στοιχεία Ομιλίας» του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθαν. Τσαυτάρη στην  Ολομέλεια της Βουλής, όπως τα δημοσίευσε η επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου του στις 15-01-2014, σχετικά με την «κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ και του ΕΦΕΤ», καταλήγει κανείς σε εντελώς αποκαρδιωτικά συμπεράσματα σχετικά με το μέλλον του συστήματος ελέγχου τροφίμων στην χώρα….

….Αποδεικνύεται με απόλυτο τρόπο η παντελής και σκόπιμη ΑΓΝΟΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΦΕΤ!!! Όταν επί μήνες καταγγέλλουμε ότι ο Υπουργός ούτε γνωρίζει ούτε τον απασχολεί σε βάθος το ζήτημα της προστασίας του καταναλωτή και του συστήματος ελέγχου, πολλοί θεωρούσαν ότι πρόκειται για υπερβολές και εντυπωσιασμούς… Οι επίσημες δηλώσεις του Υπουργού από το Βήμα της Βουλής προς τους εκλεγμένους βουλευτές δείχνουν ότι η παντελής απουσία οποιασδήποτε επικοινωνίας σε όλη τη θητεία του, με την Διοίκηση, το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα και τους εκπροσώπους των εργαζομένων ήταν συνειδητή επιλογή, αποδεικτική της απαξίωσης και της αδιαφορίας. Έτσι η όποια πληροφόρηση περί της οργάνωσης και του ρόλου του ΕΦΕΤ προέρχεται από τις κατεστημένες δομές του Υπουργείου, το οποίο θεωρεί ότι η ήρθε η ώρα να δικαιωθεί η αντίθεσή του στη δημιουργία του Φορέα, ήδη από 15ετίας.

Σήμερα, αποδεικνύεται ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απαξιώνει και παραπλανά το Κοινοβούλιο όταν αναφέρει ότι

Α) «ο ΕΦΕΤ δημιουργήθηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης για να ρυθμίσει τα θέματα της παραγωγής τροφίμων μέσω της μεταποιητικής βιομηχανίας».
..Πληροφορούμε ότι ο ΕΦΕΤ δημιουργήθηκε προκειμένου να προστατεύσει τον καταναλωτή ελέγχοντας το σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας, της διανομής και εμπορίας των τροφίμων ως το τραπέζι… ως Ενιαίος Φορέας Ελέγχων προκειμένου να αντιμετωπισθεί η έως τότε πολυνομία, ο κατακερματισμός και η μερική και αποσπασματική αντιμετώπιση του προβλήματος της ασφάλειας τροφίμων

Β) «Ο ΕΦΕΤ είχε (στην αρχική του φάση) μόνο χημικούς»… «ο ΕΦΕΤ δεν έχει κανένα κτηνίατρο»
Προκειμένου να επιτελέσει το έργο του ο ΕΦΕΤ από την αρχή βασίστηκε στην διεπιστημονική και πολύπλευρη θεώρηση της ασφάλειας τροφίμων αλλά και της παρέμβασης στο διατροφικό μοντέλο του Έλληνα καταναλωτή! Έτσι στον ΕΦΕΤ υπηρετούν σήμερα 47 κτηνίατροι (αντί των 108 που προβλεπόταν … ενώ με εντολή του κ. Υπουργού καταργήθηκαν οι υπόλοιπες 60 θέσεις …στα πλαίσια της εξυγίανσης….), 37 γεωπόνοι, 24 χημικοί, 6 χημικοί μηχανικοί, 22 Επόπτες Δημόσιας Υγείας και 15 τεχνολόγοι τροφίμων! Οι αρχικώς και ως το 2006 χημικοί ήταν μόλις 5!!!! Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κ. Υπουργός ότι του έχει ανατεθεί να εποπτεύει έναν Φορέα ο οποίος, παρότι δημιουργήθηκε το 2000 στα χαρτιά, κατόρθωσε να βγάλει τη χώρα ασπροπρόσωπη στους Ολυμπιακούς του 2004, αλλάζοντας εντελώς το τοπίο στο θέμα της προστασίας του καταναλωτή!

Γ) «Τρόφιμο με αυτή τη διαδικασία είναι μόνο ότι περνάει από το εργοστάσιο».
Ενημερώνουμε τον κ. Υπουργό ότι, προκειμένου να επιτευχθεί ο πρωτεύον στόχος, ο οποίος είναι η προστασία του καταναλωτή, ο ΕΦΕΤ λειτουργεί σε απόλυτα αρμονική συνεργασία σε κεντρικό και σε περιφερειακό επίπεδο με όλες τις άλλες αρμόδιες αρχές κατά τη σύνταξη, υλοποίηση, παρακολούθηση και αξιολόγηση του ΠΟΕΣΕ (πολυετές επίσημο σχέδιο ελέγχων) και έτσι υλοποιούνται επίσημοι έλεγχοι και εργαστηριακές αναλύσεις στην παραγωγή, διακίνηση εμπορία και διάθεση τροφίμων …αλλά και υλικών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, νεογενών τροφίμων (novel foods), αλλά και σε ότι αφορά την επισήμανση και την προστασία του καταναλωτή από νοθείες ή παραπλάνηση.

Δ) «Δεν έφυγε κανένας από τον ΕΦΕΤ και κανένας επιστήμονας από το ΥΠΑΑΤ» Ενημερώνουμε τον κ Υπουργό ότι πράγματι δεν έγινε καμία αξιολόγηση στον ΕΦΕΤ… Με μια αυθαίρετη και αστήρικτη απόφασή του όμως, απομακρύνθηκαν από τον ΕΦΕΤ οι 7 από του 9 οδηγούς (έμεινε 1 οδηγός για όλη την Αττική και 1 για την Κεντρική Μακεδονία), και 8 διοικητικοί υπάλληλοι δηλαδή έμειναν ορισμένες Διευθύνσεις χωρίς καθόλου διοικητική υποστήριξη….

Ε) Σχετικά με την παραπλάνηση του καταναλωτή, ενημερώνουμε τον κ. Υπουργό ότι και αυτό το θέμα αποτελεί αντικείμενο ενασχόλησης του ΕΦΕΤ με βάση τον ιδρυτικό του Νόμο… και επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα οπόταν διαπιστώνεται παραβατικότητα.

Όλα αυτά ο κ. Υπουργός θα μπορούσε να τα έχει πληροφορηθεί, εάν το επιθυμούσε…. Αλλά δεν το επιδίωξε ποτέ διότι απλώς δεν τον ενδιέφερε… Έτσι ο ΕΦΕΤ και οι ελεγκτές του αφέθηκαν να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν με επιτυχία το πρόβλημα της διάθεσης αλογίσιου κρέατος, να προλάβουν σοβαρά ζητήματα στους κλάδους των αναψυκτικών και των ποτών αλλά και να προστατεύσουν τους καταναλωτές από νοθευμένα ελαιόλαδα….

Λειτουργώντας επί 15 χρόνια,  από τα οποία τα δέκα ως Κεντρική Αρμόδια Αρχή για τον συντονισμό και οργάνωση του  ελέγχου των τροφίμων, κατάφερε να έχει ένα έργο και ένα αποτέλεσμα για το οποίο η ΕΕ σε σειρά συνεργασιών και επιθεωρήσεων έχει εκφράσει την ευαρέσκεια της θεωρώντας ότι στο θέμα αυτό η Ελλάδα διαθέτει ένα αποτελεσματικό, παρά τις ελλείψεις σε στελέχωση, σύστημα… Η επιχειρούμενη κατάργηση του ΕΦΕΤ ως Κεντρικής Αρμόδιας Αρχής για τον έλεγχο των τροφίμων, αποτελεί εσκεμμένα το πρώτο βήμα αποδυνάμωσης και απαξίωσης του, το οποίο διευκολύνει την διάλυση του. Είναι πια ορατός ο κίνδυνος επιστροφής σε ένα παρελθόν όπου κάθε «αρμόδια υπηρεσία έπραττε κατά το δοκούν και κατά το δικό της νομικό πλαίσιο.. και δεν εγνώριζε η δεξιά τι ποιεί η αριστερά.

..Ε! αυτό το σύστημα κ. Υπουργέ μην το διαλύσετε…. Δεν είναι απλά κρίμα … Θα χαρακτηρίζεται έγκλημα… και μην αναζητάτε συνενόχους ανάμεσα σε παραπλανημένους βουλευτές».

Πηγή:www.capital.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s