Μελισσοκομία

Απορρίφθηκε η τροπολογία για την υποχρεωτική σήμανση γενετικά τροποποιημένης γύρης στο μέλι

melisa80

..Επιβάλλεται η χορήγηση έγκρισης για τη διάθεση του μελιού με γύρη αραβοσίτου ΜΟΝ810 στις χώρες της Ε.Ε., διευκρίνιζε στις αρχές του 2011 ο εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
..Το αποτέλεσμα της ιστορίας αυτής, τρία χρόνια μετά, ήταν να αγνοηθούν οι πολίτες και να κερδίσουν οι πολυεθνικές: Με απόφαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απορρίφθηκε η τροπολογία για την υποχρεωτική σήμανση γενετικά τροποποιημένης (γ.τ.) γύρης στο μέλι.

..Τον Ιούνιο του 2011 ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής δήλωνε ότι οι βιολογικές και συμβατικές καλλιέργειες είναι απροστάτευτες από τα μεταλλαγμένα, γιατί υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσής τους και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μεγάλη ευθύνη διότι αποφεύγει να ρυθμίσει με δεσμευτικό τρόπο τη νομοθεσία για τη συνύπαρξη των γενετικά τροποποιημένων με τις συμβατικές καλλιέργειες.

..Λίγους μήνες μετά, τον ίδιο χρόνο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λάμβανε την εξής απόφαση: Τα συμπληρώματα διατροφής και το μέλι που περιέχουν γύρη προερχόμενη από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς αποτελούν τρόφιμα που έχουν παραχθεί από γ.τ.ο. και των οποίων η εμπορία δεν επιτρέπεται χωρίς σχετική έγκριση.melissa655

..Η «δυσάρεστη» εξέλιξη (προχθές), που «στερεί από τον πολίτη το δικαίωμα να γνωρίζει την ποιότητα του προϊόντος που επιλέγει», όπως τονίζει ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης, έχει αντίκτυπο σε 20.000 Ελληνες μελισσοκόμους. Παράλληλα, η απόφαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «εξομοιώνει το ελληνικό μέλι με το χαμηλής ποιότητας και το βιομηχανικό μέλι άλλων χωρών».

..Ο Κρίτων Αρσένης σημειώνει: «Το θλιβερό είναι ότι παρά το γεγονός ότι η χώρα μας δεν επιτρέπει την καλλιέργεια μεταλλαγμένων, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από τους ευρωβουλευτές να ψηφίσουν ενάντια της σήμανσης».

πηγή: pandora

Άποψη Συντάκτη:

sintaktis100  Το τελευταίο , ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από τους ευρωβουλευτές να ψηφίσουν ενάντια της σήμανσης, είναι άξιο απορίας, δεδομένου ότι η υποχρεωτική σήμανση θα ενίσχυε την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού μελιού που είναι απαλλαγμένο απο Γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Απο αυτή την συγκεκριμένη απόφαση οι μοναδικοί κερδισμένοι είναι οι μεγάλες βιομηχανίες συσκευασίας μελίου , οι περισσότερες με έδρα την Γερμανία.

  Μήπως οι Έλληνες Μελισσοκόμοι θα έπρεπε να ζητήσουν τον λόγο της συγκεκριμένης στάσης  απο την ελληνική κυβέρνηση ; ; ;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s