Αγροτική Οικονομία

Στον φορο-Καιάδα οι εναπομείναντες αγρότες

tracto22

..Οι αγρότες είναι υποχρεωμένοι να κρατούν βιβλία εσόδων – εξόδων εφ’ όσον παίρνουν επιδοτήσεις έως 5.000 ή 10.000 ― από την πώληση προϊόντων.

..Τα νέα μέτρα δεν οδηγούν απλά στη μείωση του εισοδήματος του Ελληνα παραγωγού, αλλά στην εξολόθρευση του ίδιου και της οικογένειάς του. Δεν είναι μόνο τα βιβλία εσόδων – εξόδων, που θα επιβαρύνουν περισσότερο τον Ελληνα αγρότη. Ο νόμος εμπεριέχει ασάφειες, προβλήματα και γκρίζες ζώνες, που αφορούν συνταξιούχους και μικροκαλλιεργητές, οι οποίοι θα αναγκαστούν να φύγουν από την παραγωγή ή και να παρανομήσουν, για να μπορέσουν να επιβιώσουν».

tsortsakis..Η φράση αυτή του Ηρακλειώτη αγροτοσυνδικαλιστή Γιώργου Τζωρτζάκη, που ένωσε μαζί με τον Χανιώτη, πρώην πρόεδρο της ΓΕΣΑΣΕ Γιώργο Γωνιωτάκη όλη την Κρήτη στην πλατεία Ελευθερίας κι ανέβασαν και τον κόσμο του νησιού στην Αθήνα, σηματοδοτεί τι μέλλει γενέσθαι από αύριο.

..Με τα νέα φορολογικά μέτρα, όπως διαμορφώνονται, εκτιμάται πως η παραγωγή στη χώρα μας θα καταβαραθρωθεί, αφού οι ετεροκαλλιεργητές είναι περισσότεροι απ’ τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

..Μια από τις σημαντικές παρενέργειες που θα έχει ο νέος νόμος, όπως οι περισσότεροι αγροτοσυνδικαλιστές εκτιμούν, είναι να μειωθεί κατακόρυφα ο όγκος παραγωγής ελαιολάδου, στον οποίο η χώρα μας είχε σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα. Συνθήκες ακόμη μεγαλύτερης ασφυξίας θα δημιουργηθούν για τους συνταξιούχους, που παίρνουν τις πενιχρές συντάξεις του ΟΓΑ ενώ και η γραφειοκρατία μεγαλώνει.

..Σε προχθεσινοβραδινή σύσκεψη, η οποία κρατήθηκε αρχικά μυστική και ανακοίνωση βγήκε χθες, στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον γενικό γραμματέα Χ. Θεοχάρη και τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης Μόσχο Κορασίδη, τα όσα ειπώθηκαν ήταν άκρως απογοητευτικά.

..Από τους αγροτοσυνδικαλιστές κλήθηκαν ο παλιός πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ Θοδωρής Παπακωνσταντίνου από την Ημαθία, ο Γιώργος Τζωρτζάκης από το Ηράκλειο καθώς και οι αγροτοσυνδικαλιστές Δημήτρης Δημογιάννης από τη Λαμία, Κώστας Γεωργίου από την Ελάτεια και ο Γιάννης Παναγής από τις Σέρρες.

Προχειρότητα

Οι αγροτοσυνδικαλιστές καταλόγισαν προχειρότητα και έθεσαν μια σειρά από ζητήματα που αφορούν εργατικές εισφορές, συνταξιούχους του ΟΓΑ, νέους αγρότες που ακόμη δεν έχουν αποκτήσει παραγωγή, νεοεισερχόμενους, ζημιές, αν θα πρέπει οι αγρότες να κρατούν βιβλία για μια πενταετία κ.ά.

..Η πλευρά Θεοχάρη, σύμφωνα με πληροφορίες, σημείωσε πως τα κριτήρια για όλους θα είναι τα ίδια, δηλαδή οι αγρότες είναι υποχρεωμένοι να κρατούν βιβλία εσόδων – εξόδων εφ’ όσον παίρνουν επιδοτήσεις ώς 5.000 ευρώ (ενιαία ενίσχυση) ή 10.000 ευρώ από την πώληση των προϊόντων τους.

..Σε ό,τι αφορά στα επιμέρους ζητήματα υπήρξε η άποψη να υπάρξουν ρυθμίσεις για τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους, ώστε να μη χάσουν την πενιχρή σύνταξη οι πρώτοι και να μη χάσουν το δικαίωμά τους να εργάζονται στο Δημόσιο οι δεύτεροι, αλλά ακόμη όλα αυτά είναι σε εμβρυϊκό στάδιο. Οι αγροτοσυνδικαλιστές ενημερώθηκαν ότι η φορολόγηση θα γίνει παίρνοντας ως χρονιά βάσης τα τιμολόγια και την ενιαία ενίσχυση του 2013, όπως έχει δηλωθεί στο ΟΣΔΕ.

..«Αν ισχύσουν όλα αυτά τότε οι αγρότες, που ήδη έχουν χάσει πάνω από 3,5 δισ. μετά την κρίση, λόγω της ανόδου των ζωοτροφών, του κόστους ρεύματος, της μείωσης της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ή της επιστροφής ΦΠΑ, τότε μιλάμε για απώλειες της τάξης των 4 δισ. ευρώ. Δημιουργούνται συνθήκες ασφυξίας για τον Ελληνα αγρότη, ο οποίος θα αναγκαστεί να αλλάξει επάγγελμα ή να μεταναστεύσει», σχολίασε στην «Ε» ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας.

..Θέμα ακόμη και καταπάτησης του οικογενειακού ασύλου ανοίγει, μετά τις ρυθμίσεις αυτές, σύμφωνα με την ΠΑΣΥ, εφ’ όσον οι αγρότες δηλώνουν ως έδρα της επιχείρησής τους το σπίτι τους.

..Οι αγροτοσυνδικαλιστές μιλούν για γραφειοκρατικές διαδικασίες, αφού οι αγρότες θα πρέπει να τηρούν καταστάσεις, ανά τρεις μήνες, να πληρώνουν λογιστικά έξοδα και το κόστος φορολόγησης να χτυπά ταβάνι. Κατόπιν τούτου με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνάντηση των αγροτοσυνεταιριστών της ΠΑΣΕΓΕΣ, ενώ μετά την ενημέρωση των παραγωγών για τα τεκταινόμενα, όλα τα ενδεχόμενα για κινητοποιήσεις είναι ανοιχτά.

**

Συμφώνησαν σε παράταση

..Το μοναδικό κοινό σημείο επαφής του υπουργείου Οικονομικών με όσους αγροτοσυνδικαλιστές μετείχαν στη σύσκεψη ήταν η παράταση στη δημιουργία βιβλίων εσόδων – εξόδων. Καθορίστηκε χρονοδιάγραμμα ενεργειών στο οποίο προβλέπεται, στο τέλος της εβδομάδας, η έκδοση λεπτομερούς εγκυκλίου του υπουργείου Οικονομικών.

..Η εγκύκλιος θα προβλέπει νέα προθεσμία μέχρι 20 Φεβρουαρίου για την αίτηση ένταξης των αγροτών στο νέο καθεστώς, ενώ προβλέπεται νέα συνάντηση πριν από το τέλος Γενάρη ώστε να υπάρξουν συμπληρωματικές οδηγίες και εγκύκλιοι από το υπουργείο Οικονομικών.

..

Και κόντρες

..Το θέμα της φορολόγησης έγινε αφορμή για να ανέβουν χθες στο «Μέγκα» οι τόνοι ανάμεσα στον πρόεδρο της συνεταιριστικής ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτο Καραμίχα και τον γραμματέα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής, από τις Σέρρες, Γιάννη Παναγή.

..Καίτοι το αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα πνέει τα λοίσθια, οι κόντρες μετά την προχθεσινή σύσκεψη μεγαλώνουν και η κρίση βαθαίνει. Ο Γιάννης Παναγής τάχθηκε ανοιχτά υπέρ των βιβλίων εσόδων – εξόδων και πηγές από τον αγροτοσυνδικαλιστικό χώρο τον κατηγορούν ότι, αντί να βοηθήσει τη συζήτηση, ώστε να λυθούν προβλήματα που αφορούν μικροαγρότες και συνταξιούχους, ασχολήθηκε με ένα προσωπικό του ζήτημα, όπως τα φωτοβολταϊκά.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας με τον Βαγγέλη Μπούτα ανεβάζουν το θερμόμετρο με ημερομηνία εκκίνησης τις 19 Ιανουαρίου, ενώ τώρα με ενδιαφέρον αναμένονται οι αντιδράσεις των αγροτών, που θα ενημερωθούν από τους «5» που συμμετείχαν στη σύσκεψη με τον Χάρη Θεοχάρη. Α. ΣΤ.

πηγή: enetβίντεο : ΜΕΓΚΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s