Αγροτική Οικονομία

Τζωρτζάκης : Όλοι οι Αγρότες θα φορολογούνται με ποσοστό 13%

.biblia5

.Συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων και μάλιστα χωρίς να δημοσιοποιηθεί κατ΄απαίτηση του κ Χάρη Θεοχάρη , είχε ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ Γιώργος Τζώρτζάκης χθες νωρίς το απόγευμα σε μια προσπάθεια να αλλάξουν οι όροι και προϋποθέσεις για την τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων από τους αγρότες.

..Ωστόσο όπως έδειξε από τα λεγόμενα του ο κ Θεοχάρης όχι μόνο δεν θα κάνει αλλαγές στο μέτρο αλλά η φιλοσοφία του είναι να μείνουν ως μεγαλοαγρότες και να καλλιεργούν τη γη μόνο όσοι επιδιώξουν να έχουν μεγάλα εισοδήματα είτε αγοράζοντας είτε νοικιάζοντας γη από άλλους ,που είτε έχουν βγει στη σύνταξη είτε είναι ετεροαπασχολούμενοι.

..Χωρίς να λαμβάνει υπόψη την ιδιαιτερότητα νησιωτικών περιοχών με τους μικρούς κλήρους αλλά ούτε και τις ανάγκες συνταξιούχων και ετεροαπασχολούμενων να συμπληρώσουν τα πενιχρά εισοδήματα τους από τη γεωργία ο κ Θεοχάρης ουσιαστικά υιοθετεί λογικές μετατροπής των αγροτών σε τσιφλικάδες.

..Όπως ο ίδιος ομολόγησε αν κάποιος είναι συνταξιούχος και παράλληλα καλλιεργεί γη και έχει είτε ακαθάριστα έσοδα 10.000 ευρώ ή επιδότηση 5.000 ευρώ είτε θα μπει στη διαδικασία των βιβλίων -με ότι συνεπάγεται σε επίπεδο πρόσθετης φορολόγησης του και μείωσης των εσόδων του -είτε θα εγκαταλείψει τα χωράφια νοικιάζοντας τα ή πωλώντας τα σε άλλους. Το ίδιο ισχύει και για εκείνους που έχουν άλλο επάγγελμα και παράλληλα καλλιεργούν και τη γη.


..Ο κ Θεοχάρης έδειξε πως ζητούμενο του είναι όσοι είναι πραγματικοί αγρότες να αυξήσουν τους τζίρους τους για να μπορούν να ανταποκριθούν στα παρελκόμενα των βιβλίων εσόδων εξόδων και όλοι οι υπόλοιποι είτε να τα παρατήσουν ή να υποστούν τις συνέπειες.

..Εξάλλου ακόμα και αυτοί που δεν θα μπουν στο μέτρο ,λόγω των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί, στο εξής – άφησε να εννοηθεί- πως θα πρέπει να μαζεύουν τιμολόγια αγορών και πωλήσεων για να είναι ξεκάθαρες οι συναλλαγές τους και να φορολογούνται από τη διαφορά που θα προκύπτει με 13%

..Όταν ο κ Θεοχάρης ρωτήθηκε για πληρωμές που κάνουν οι αγρότες ,όπως για παράδειγμα για τις εισφορές προς τον ΕΛΓΑ που δεν θα εμφανίζονται ως έξοδα στα βιβλία απάντησε πως εφόσον θέλουν μπορεί να συμπεριλάβει τέτοια έξοδα στην τήρηση των βιβλίων όμως με αυτή την λογική θα συμπεριλάβει και ως έσοδα τις αποζημιώσεις που λαμβάνουν από τον ΕΛΓΑ.

..Ο ίδιος πάντως ξεκαθάρισε πως δεν θα επιβληθεί πρόστιμο σε όσους δεν ετοιμάσουν εντός του χρονικού ορίου που έχει τεθεί βιβλία εσόδων-εξόδων και γι αυτό έχει ευθύνη η Εφορία που δεν προλαβαίνει.

..κείμενο: e-kriti.gr,  ραδιόφωνο: 984radio

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s