Ειδήσεις

Η Περιφέρεια Κρήτης πρωτοπορεί στην κατοχύρωση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων ΠΟΠ

trofima34

..Πρωτοπορεί η Περιφέρεια Κρήτης στην κατοχύρωση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων ως ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη), αποσπώντας τα εύσημα και από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας Dacian Ciolos, στο πλαίσιο πρόσφατης εκδήλωσης στην Αθήνα.

..Ήδη ως ΠΟΠ και ΠΓΕ έχουν κατοχυρωθεί 30 Κρητικά προϊόντα, 18 φυτικής, ζωικής προέλευσης, (λάδι, τυροκομικά, εσπεριδοειδή, Κρητικό παξιμάδι, ελιές) και 12 κρασιά, ενώ έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την κατοχύρωση άλλων 25 ντόπιων προϊόντων.

KRITI

..Ειδικότερα, η στρατηγική ανάπτυξης που υλοποιεί στον πρωτογενή τομέα η Περιφέρεια Κρήτης και ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης απέσπασε θετικά σχόλια στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την καταχώρηση-ανακοίνωση των πρώτων 100 Ελληνικών Αγροτικών Προϊόντων ως ΠΟΠ και ΠΓΕ. Στην εκδήλωση παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιου Τσαυτάρη την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησε η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου, ενώ συμμετείχαν μεταξύ άλλων: η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας Dacian Ciolos, η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας Ε.Ε. Μαρία Δαμανάκη, ο Πρόεδρος Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου-Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Paolo De Castro.

..«Η στρατηγική που ακολουθεί η Περιφέρεια Κρήτης στον πρωτογενή τομέα για την στήριξη, προώθηση των Κρητικών προϊόντων επιβραβεύεται για άλλη μια φορά. Μόνο με την ποιότητα σε συνδυασμό με την παράδοση, τον πολιτισμό και τον τουρισμό μας, θα μπορούμε να «ξεκλειδώνουμε» συνεχώς νέες αγορές στο εξωτερικό, επιτυγχάνοντας έτσι αύξηση των Κρητικών εξαγωγών γεγονός που ενισχύει ευρύτερα την Κρητική οικονομία» ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης.

provata32..Η κ. Βρέντζου επεσήμανε, ότι, «η Περιφέρεια Κρήτης βρίσκεται σε πάρα πολύ καλό δρόμο καθώς από τα 100 πανελλαδικά προϊόντα που είναι κατοχυρωμένα ως ΠΟΠ και ΠΓΕ τα 30 είναι Κρητικά, 18 φυτικής και ζωικής προέλευσης και τα 12 κρασιά. Μάλιστα το 100ο προϊόν στην πανελλαδική λίστα των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ είναι το λάδι της Μεσσαράς, προϊόν που ανέδειξε την Ελλάδα από την 7η θέση που βρισκόταν πανευρωπαϊκά όσον αφορά τα προϊόντα ΠΟΠ στην 5η θέση». Η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης διευκρίνισε ότι ήδη η Περιφέρεια έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες σε συνεργασία με την «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ» για την κατοχύρωση άλλων 25 ντόπιων προϊόντων, οι φάκελοι των οποίων αναμένεται να κατατεθούν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στην συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

..«Όπως ανέφερε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας Dacian Ciolos η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει μεγάλη στήριξη για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, με ονομασία προέλευσης (brand name). Επίσης σημαντικό είναι ότι η Ε.Ε. συζητά τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού «brand name» που θα περιλαμβάνει και θα κατοχυρώνει παγκοσμίως όλα τα ποιοτικά προϊόντα της Ένωσης. Έτσι θα αντιμετωπίζονται κίνδυνοι, όπως η απόπειρα του Καναδά που επιχείρησε να παράξει λευκό τυρί με την ονομασία «φέτα». Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πόσο μεγάλη και σημαντική είναι η αξία της πιστοποίησης της ποιότητας των προϊόντων με το σήμα εντοπιότητας και ποιότητας «Brand name ΚΡΗΤΗ» , πολιτική που ήδη  υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης» κατέληξε η κ. Βρέντζου.

από τη Περιφέρεια Κρήτης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s