ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Αποτελέσματα ημερίδας για την καλλιέργεια Πατάτας στην Κοζάνη

patata3000
..Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση της Ένωσης Νέων Αγροτών (Ε.Ν.Α.) Κοζάνης με θέμα: «η καλλιέργεια της πατάτας στην Κοζάνη, δυνατότητες, προοπτικές». Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και είχε την υποστήριξη του Γεωπονικού Συλλόγου Κοζάνης και του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας. Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν παλαιοί, νέοι και υποψήφιοι νέοι καλλιεργητές  ώστε να ακούσουν τις κατά γενική ομολογία ενδιαφέρουσες εισηγήσεις.
..
..Οι εισηγήσεις συνέκλιναν στην ενδυνάμωση της καλλιέργειας της πατάτας μέσω της μείωσης των εξόδων καλλιέργειας με τη χρήση νέων μεθόδων φυτοπροστασίας και παρακολούθησης της ανάπτυξης των φυτών στα πλαίσια ενός ευρύτερου συνεργατικού σχήματος.
..
..Έτσι στην έναρξη των εισηγήσεων έκανε ο κ. Μπατιάνης Ευθύμης, MscΓεωπόνος και στέλεχος της Δ/νσης Γεωργίας της Π.Ε. Κοζάνης παρουσιάζοντας στοιχεία της καλλιέργειας της πατάτας σε πανελλαδικό επίπεδο καθώς και στοιχεία από μεταπτυχιακή εργασία για την πατάτα Νευροκοπίου στην οποία αποτυπώνονταν με ξεκάθαρο τρόπο το κόστος παραγωγής το οποίο ανέρχεται στα 0,23€ το κιλό και το οποίο μπορεί να κατέβει στα 0,15€ το κιλό έπειτα από στοχευμένες συλλογικές δράσεις και καλύτερης οργάνωσης των πατατοπαραγωγών. Το συμπέρασμα από την εισήγηση του κ. Μπατιάνη ήταν ότι η μείωση του κόστους παραγωγής είναι άκρως επιτακτική ανάγκη αν θέλουμε η καλλιέργεια να έχει μέλλον.
..
..Η δεύτερη εισήγηση πραγματοποιήθηκε από τον κ. Στεργιόπουλο Κώστα, στέλεχος της εταιρίας ZEOCHEMHELLASκαι επικεντρώθηκε στη φυτοπροστασία της πατάτας με τη χρήση ζεολίθου και συγκεκριμένης οργανικής ουσίας σε μία προσπάθεια μείωσης του κόστους παραγωγής και βελτίωσης της ποιότητας της.
..Στα ίδια επίπεδα κινήθηκε και η εισήγηση του κ. Κουβά Δημήτρη ιδιοκτήτη της εταιρίας SCIENTACTΑ.Ε. όπου προσεγγίστηκε η μείωση έως και 40% του κόστους παραγωγής της πατάτας με σύγχρονες μεθόδους τηλεμετρίας (γεωργία ακριβείας). Στην εισήγησή του ο κ. Κουβάς ανέφερε πως δίνεται η δυνατότητα στους πατατοπαραγωγούς να ενημερώνονται για το πότε θα ποτίσουν και πόσο, πότε θα ψεκάσουν, πόσο και πότε μέσω smsστο κινητό τους. Με την εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος τηλεμετρίας το οποίο μπορεί να αφορά και άλλες καλλιέργειες πέραν της πατάτας ο παραγωγής μειώνει το κοστολόγιο του αφού δεν ξοδεύει άσκοπα νερό, εφόδια και φυτοφάρμακα καταβάλλοντας και λιγότερο κόπο και χρόνο (εργατοώρες). Τέτοια συστήματα τηλεμετρίας εγκαταστάθηκαν και λειτουργούν με επιτυχία στη Μικρή Πρέσπα και την Καστοριά.
..
..Η επόμενη εισήγηση αφορούσε την αναγνώριση της πατάτας Κοζάνης ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) ή τοπικό παραδοσιακό προϊόν (ΕΠΙΠ) για την πατάτα Πολυμύλου κυρίως. Δύο σημαντικές αναγνωρίσεις οι οποίες θα καθιερώσουν στις αγορές την πατάτα Κοζάνης και θα προσδώσουν σε αυτή καλύτερη τιμή όπως έγινε και με την πατάτα Νευροκοπίου η οποία χαρακτηρίστηκε ήδη ως ΠΓΕ. Στην εισήγησή της η κ. Παπαγεωργίου Μαρία επίκουρη Καθηγήτρια του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης ανέλυσε όλα τα στάδια υποβολής του σχετικού φακέλου για την αναγνώριση της πατάτας Κοζάνης ως ΠΓΕ ή ΕΠΙΠ.
Η εκδήλωση έκλεισε με την εισήγηση του κ. Τράντη Χρήστου στην οποία παρουσιάστηκε η δυνατότητα ίδρυσης ενός συνεργατικού σχηματισμού με την μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.) σύμφωνα με τον νόμο 4019/2011 για τους πατατοπαραγωγούς. Ο ΣΥνεργατισμός Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων (ΣΥ.Π.Α.Π.) Κοζάνης θα μπορούσε να προωθήσει όλα τα συμπεράσματα της παρούσας εκδήλωσης ώστε να ωφεληθούν οι πατατοπαραγωγοί αλλά και να λειτουργήσει αυτή η κίνηση θετικά και για άλλες αντίστοιχες συνεργατικές προσπάθειες.
..
..Από τις ερωτήσεις που ακολούθησαν φάνηκε με ξεκάθαρο τρόπο το ενδιαφέρον που υπήρξε για τις εισηγήσεις. Όλες οι τοποθετήσεις των συμμετεχόντων εδράζονταν στη μείωση του κόστους καλλιέργειας και στην ανάπτυξη νέων συστημάτων καλλιέργειας ώστε να μειωθεί ακόμη περισσότερο το κόστος παραγωγής αλλά και να αυξηθεί η τιμή πώλησης ώστε να προκύψουν περισσότερα έσοδα για τους ίδιους τους παραγωγούς.
..

patata1..Οι εισηγήσεις είναι διαθέσιμες σε οποιονδήποτε παραγωγό δεν παρακολούθησε την εκδήλωση και επιθυμεί να ενημερωθεί σχετικά. Η Ε.Ν.Α. Κοζάνης θα επιδιώξει συναντήσεις με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Περιοχής ώστε να δρομολογήσει την υλοποίηση μέρους ή και του συνόλου των συμπερασμάτων που προέκυψαν από την εν’ λόγω εκδήλωση. Άλλωστε δεν έχει νόημα να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις μόνο για επικοινωνιακούς λόγους αλλά αυτές να έχουν και ένα πρακτικό αποτέλεσμα για τους παραγωγούς ή επιχειρηματίες στον πρωτογενή τομέα όπως θέλει να τους βλέπει η Ένωση Νέων Αγροτών (Ε.Ν.Α.) Κοζάνης.

..

Πηγές –  κείμενο : ΕΝΑ Κοζάνης, βίντεο: parapatsigr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s