κινητοποιησεις

Μαζική Πανθεσσαλική Συγκέντρωση στην Λάρισα

agr1013..Μεγάλη κινητοποίηση των αγροτών, αλλά όχι πανίσχυρη θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος αυτή που έγινε το μεσημέρι στην Λάρισα και συγκεκριμένα στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

..Συγκεντρώθηκαν περίπου 600 αγρότες και κτηνοτρόφοι από ολόκληρη την Θεσσαλία, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Πήλιο και άλλα μέρη προκειμένου να διαμαρτυρηθούν. Μάλιστα ήρθαν με πούλμαν στην πόλη μας.
Διαμαρτύρονται για την μεγάλη φορολόγηση που τους επιβάλλει η κυβέρνηση, αλλά και για τα δώρα Χριστουγέννων-Πάσχα και το επίδομα αδείας στους συνταξιούχους του ΟΓΑ…

..Στην συγκέντρωση που έγινε μίλησαν οι κ.κ. Μαρούδας, Μπούτας, Κομνηνός και αμέσως μετά αντιπροσωπεία των αγροτών ανέβηκε στο γραφείο της κ. Γερακούδη όπου κατατέθηκε ψήφισμα.

..Έπειτα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στη Νέα Σμύρνη ξεκίνησε πορεία των αγροτών μέχρι το κέντρο της πόλης. Μάλιστα η πορεία στάθηκε στα Δικαστήρια και έπειτα κατευθύνθηκε μέχρι την Περιφέρεια.
..Η αστυνομική παρουσία ήταν πολύ έντονη με μία τουλάχιστον διμοιρία.

Ρίζος Μαρούδας: πρόεδρος ΕΟΑΣΝΛ

Χρήστος Λίτσας: Κτηνοτρόφος

Βάιος Κομνηνός: πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς

Βαγγέλης Μπούτας: πρόεδρος Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας

 

Θα Υπάρξει Και Συνέχεια Στις Κινητοποιήσεις

Ρίζος Μαρούδας (πρόεδρος ΕΟΑΣΝΛ): «Οι ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας κάνουν μια μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας με στόχο να αναδείξουμε τα μεγάλα μας προβλήματα που μας οδηγούν στην φτώχεια και την εξαθλίωση και να διεκδικήσουμε λύσεις προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων οι οποίες θα είναι βιώσιμες. Είναι μια πρώτη απάντηση και με την μαζική μας συμμετοχή οι αγρότες δείχνουν ότι υπάρχει θέληση για αντίσταση. Θα γίνουν και άλλες συσκέψεις, θα πάμε στα χωριά να δούμε τις διαθέσεις των αγροτών, θα υπάρξει συνέχεια στις κινητοποιήσεις και την μορφή θα την κρίνουμε στις συσκέψεις».

Βαγγέλης Μπούτας (πρόεδρος Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας): «Εκεί που ήμασταν πριν την κρίση και οι αγρότες δεν θα ξανάρθουμε ποτέ με αυτή την πολιτική, γι’ αυτό θα πρέπει να ανατρέψουμε την κατάσταση αν θέλουμε να έχουμε προοπτική και αγωνιζόμαστε για να ζήσουμε. Ότι γίνεται τώρα με χαράτσια κλπ θα είναι συνέχεια στο σβέρκο των μικρών αγροτών και θα μας ξεζουμίζουν. Παλεύουμε μέχρι να νικήσουμε και νίκη για μας σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις να μείνουμε στα χωράφια και στα χωριά».

..Βάιος Κομνηνός (πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς): «Πάμε να προλάβουμε την φορολόγηση. Είμαστε μικροί αγρότες που παράγουμε τροφή για όλους και είναι κρίμα για τις κυβερνήσεις να βάζουν …χέρι τον μικρό αγρότη που πληρώνει φόρους σε όλα. Αυτή η φορολογία φέρνει και την ακρίβεια».

..Χρήστος Λίτσας (Κτηνοτρόφος): «Πέντε χρόνια φώναζα ότι η κτηνοτροφία πεθαίνει, την στιγμή αυτή έχει πεθάνει ήδη. Καλώ τους κτηνοτρόφους να ξεσηκωθούν και να πάρουν και …παλούκια στο χέρι. Έλεγαν ότι θα μας βοηθήσουν, πως το κάνουν με 4,5 ευρώ το αρνί;».

Αυτά Που Διεκδικούν Οι Αγρότες

arrow-76Αναλυτικά οι βασικές διεκδικήσεις τους είναι οι εξής:

1. Να μην πληρώνουν φόρο 13% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους και να μην τηρούν λογιστικά βιβλία, οι φτωχοί αγρότες – αφορολόγητο το οικογενειακό αγροτικό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
2. Να μη φορολογούνται οι μικρομεσαίοι αγρότες για τα σπίτια, τα οικόπεδα και τα χωράφια τους και να μην πληρώνουν φόρο επιτηδεύματος.
3. Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις των μικρομεσαίων αγροτών για αγροτικά χρέη – κανένας πλειστηριασμός και καμία κατάσχεση αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία μέχρι 300.000 ευρώ.
4. Να μην παρακρατούνται από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών χρήματα των επιδοτήσεων για την εξόφληση των οφειλών τους στον ΟΓΑ, στην εφορία και για άλλα χρέη.
5. Να μην ισχύσει η μείωση της επιστροφής ΦΠΑ – κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
6. Αφορολόγητο πετρέλαιο – να μη μειωθεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
7. Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 30%.
8. Επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους – να παρθεί πίσω ο αποχαρακτηρισμός των βοσκοτόπων – να αποδίδονται κανονικά και γρήγορα οι εξισωτικές αποζημιώσεις – να γίνεται δωρεάν η νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και της ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων.
9. Ατοκα δάνεια στους φτωχούς αγρότες για να μπορέσουν να ξανακαλλιεργήσουν, με περίοδο χάριτος όσο διαρκεί η κρίση – πάγωμα πληρωμής των αγροτικών χρεών για το ίδιο χρονικό διάστημα.
10. Να αποζημιωθούν, άμεσα, οι ελαιοπαραγωγοί που, φέτος, η σοδειά τους συρρικνώθηκε, δραματικά, λόγου του δάκου και της γενικευμένης ακαρπίας- αποζημιώσεις για το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από καιρικές συνθήκες και αρρώστιες – ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει όλους τους κινδύνους και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς.
11. Κατάργηση των χαρατσιών στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, στον ΕΟΠΥΥ και για τα φάρμακα – να σφραγιστούν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, τα βιβλιάρια Υγείας όλων των αγροτών.
12 . Να μην πληρώσουν οι φτωχοί αγρότες τις αυξήσεις – χαράτσια στη ΔΕΗ για το ρεύμα, στον ΕΛΓΑ για τα ασφάλιστρα, στον ΟΓΑ για τις εισφορές για Υγεία – Σύνταξη, στους «Καλλικρατικούς» δήμους για την ύδρευση – καθαριότητα, στον ΟΣΔΕ για τις δηλώσεις καλλιέργειας, για τις άδειες των γεωτρήσεων κ.ά.
13. Να σταματήσουν, αμέσως, τα αγροτοδικεία και να παραγραφούν, με πολιτική απόφαση της Βουλής, όλες οι διώξεις και οι ποινές που επιβλήθηκαν.
14. Κατώτερες, εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίσουν ικανοποιητικό εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή – να πληρωθούν από τους εμποροβιομήχανους οι παραγωγοί που παραμένουν απλήρωτοι – αντιμετώπιση του προβλήματος των αθρόων εισαγωγών ομοειδών αγροτικών προϊόντων.
15. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ – σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.
16. Να μην ισχύσουν οι νέες περικοπές στις επιδοτήσεις και οι περιορισμοί στην αγροτική παραγωγή που προβλέπονται στο πλαίσιο αναθεώρησης της ΚΑΠ για το 2014 – 2020.
17. Να ξαναδοθούν τα δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα και το επίδομα άδειας στους συνταξιούχους του ΟΓΑ, να αυξηθεί η αγροτική σύνταξη και να δίνεται στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες και όχι στα 67 που αποφάσισε η κυβέρνηση.
18. Να προχωρήσουν τα έργα αγροτικής υποδομής, (εκτροπή του Αχελώου κ.ά.) – Οχι στην εμπορευματοποίηση του νερού για ύδρευση και άρδευση.

Πολυμέσα:


πηγή: press-a.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s