Κρασί / Οπωροκηπευτικά

Απολογισμός Ημερίδων στην Δράμα

dimitra300000

Δράμα

2-12-2013

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

Μεγάλης ανταπόκρισης από τον αγροτικό πληθυσμό της Δράμας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, έτυχαν οι δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις που υλοποίησε το Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», που είχαν ως θέμα την αμπελουργία και την χωρική παρασκευή κρασιού και τσίπουρου η μία και την δενδροκομία η δεύτερη. krasi46

..Τις εργασίες των ημερίδων που έγιναν στις 27 και 29 Νοεμβρίου, παρακολούθησαν συνολικά περισσότεροι από εκατό συμμετέχοντες. Ιδιαίτερα η ημερίδα με θέμα «Πρακτική αμπελουργία – παρασκευή σπιτικού κρασιού και τσίπουρου» είχε μεγάλη απήχηση προς τους μικροκαλλιεργητές αμπέλου που παρασκευάζουν το δικό τους κρασί και τσίπουρο.

..Στην κατάμεστη κεντρική αίθουσα του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας, ο γνωστός γεωπόνος – οινολόγος κ. Τσέτουρας Παναγιώτης, παρουσίασε στοιχεία που αφορούν την καλλιέργεια της αμπέλου, καθώς και ορθές πρακτικές για μια πετυχημένη παρασκευή ποιοτικού κρασιού και τσίπουρου. Ο κ. Τσέτουρας τόνισε μέσα από την εισήγησή του, ότι για τη χώρα μας το αμπέλι είναι μια παραδοσιακή καλλιέργεια, ενώ οι ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες του Ν. Δράμας, μπορούν να αναδείξουν την περιοχή ως το «Μπορντώ» της Ελλάδας, αξιοποιώντας τις εγχώριες λευκές οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου όπως το Ασύρτικο, η Μαλαγουζιά, το Μοσχοφίλερο, ο Ροδίτης και η Ντεμπίνα. Παράλληλα υπογράμμισε ότι τα ελληνικά κρασιά και αποστάγματα, βρίσκουν ιδιαίτερης ανταπόκρισης στο εξωτερικό και η στροφή προς την αμπελοκαλλιέργεια σε συνδυασμό με εξαγωγές αμπελοοινικών προϊόντων, θα μπορούσε να αποτελέσει για κάποιους διέξοδο από την οικονομική κρίση. Τέλος σημείωσε τις ευοίωνες προοπτικές για το ελληνικό κρασί, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός της περυσινής εξάντλησης των αποθεμάτων κρασιού.beriko

..Κατά την διάρκεια της δεύτερης ημερίδας με θέμα «Η καλλιέργεια της δαμασκηνιάς, βερικοκιάς και ροδακινιάς, ως δενδροκομικές επιλογές στο Ν. Δράμας», ο εισηγητής κ. Μαραγκόζης Κωνσταντίνος, γεωπόνος, αναφέρθηκε στις προοπτικές καλλιέργειας των τριών δέντρων, παρουσιάζοντας στοιχεία για την τεχνική καλλιέργειας, τις ποικιλίες και την εγκατάσταση οπωρώνα. Τόνισε ότι πρόκειται για δυναμικές καλλιέργειες, όμως η πιθανότητα εμφάνισης παγετών την περίοδο του Μαρτίου, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα ιδιαίτερα για την δαμασκηνιά και λιγότερο για ορισμένες οψιμανθείς ποικιλίες βερικοκιάς, ενώ ως πιο ενδεικνυόμενη καλλιέργεια για την περιοχή φαίνεται να είναι η ροδακινιά. Ωστόσο τόνισε ότι το πρώτο που πρέπει να εξασφαλίσουν οι υποψήφιοι δενδροκαλλιεργητές, είναι η διάθεση των προϊόντων, κυρίως μέσα από ομάδες παραγωγών.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s