Αγροτική Οικονομία

«Eπιχειρηματίες» γίνονται από την 1-1-2014 οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες

agrotes300..Tι τους επιφυλάσσει η Εφορία!

Πρέπει να τηρούν βιβλία και να εκδίδουν τιμολόγια και αποδείξεις 

..Θα υποχρεούνται να καταβάλλουν τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ

..Ως «επιχειρηματίες» θα αντιμετωπίζει η Εφορία από το 2014 εκατοντάδες χιλιάδες κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, δηλαδή γεωργούς, κτηνοτρόφους, πτηνοτρόφους και ψαράδες. Οι εν λόγω φορολογούμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων και να εκδίδουν τιμολόγια και αποδείξεις για όλα τα προϊόντα που παράγουν και πωλούν, θα φορολογούνται με 13% από το πρώτο ευρώ του ετησίου φορολογητέου εισοδήματός τους και επιπλέον θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος, το οποίο ανέρχεται σε 650 ευρώ κάθε χρόνο.

..Επίσης, από το επόμενο έτος, καταργείται η διαδικασία του αντικειμενικού προσδιορισμού του ελαχίστου κόστους κατασκευής οικοδομών, η οποία εφαρμόζεται σε περιπτώσεις ανέγερσης κτισμάτων από ιδιώτες με αυτεπιστασία και είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ηλεκτροδότηση των συγκεκριμένων οικοδομών.

..Όλες αυτές οι σημαντικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα θα επέλθουν από το νέο έτος, καθώς θα τεθούν σε ισχύ οι διατάξεις του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε.) που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι από τη Βουλή.agrotes

arrow90Ειδικότερα, με το νέο Κ.Φ.Ε. που τίθεται σε εφαρμογή από την 1η-1-2014:

1) Καταργούνται οι διατάξεις για τον αντικειμενικό προσδιορισμό του καθαρού γεωργικού εισοδήματος, με συνέπεια όλοι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, δηλαδή οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι, οι πτηνοτρόφοι και οι ψαράδες, που υπάγονται σε ειδικά καθεστώτα ΦΠΑ, να φορολογούνται πλέον ως κανονικοί επιτηδευματίες για τα εισοδήματα που θα αποκτούν από το επόμενο έτος. Με βάση τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, τα καθαρά εισοδήματα των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών για το έτος 2014 και τα επόμενα έτη θα προσδιορίζονται πλέον με τη λογιστική μέθοδο, δηλαδή με αφαίρεση των δαπανών που πραγματοποιούν για την εξυπηρέτηση των παραγωγικών τους δραστηριοτήτων από τα έσοδα τα οποία εισπράττουν με τις πωλήσεις των προϊόντων τους. Σε κάθε περίπτωση, το καθαρό εισόδημα του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, το οποίο θα προκύπτει με τη λογιστική μέθοδο, θα θεωρείται εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και θα φορολογείται με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ. Συνεπώς, όλοι οι κατά κύριο επάγγελμα γεωργοί, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και ψαράδες θα υποχρεωθούν από την 1η-1-2014 να τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων (απλογραφικά) και να εκδίδουν τιμολόγια και αποδείξεις για τις πωλήσεις των προϊόντων τους! Πέραν των υποχρεώσεων αυτών, οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, επειδή πλέον θα θεωρούνται «επιχειρηματίες» θα υποχρεούνται να πληρώνουν κάθε χρόνο μαζί με το φόρο εισοδήματος και το τέλος επιτηδεύματος το οποίο ανέρχεται σε 650 ευρώ!

2) Καταργούνται όλες οι διατάξεις για τον προσδιορισμό του ελαχίστου κόστους κατασκευής οικοδομών, οι οποίες ισχύουν για τα φυσικά πρόσωπα που αναθέτουν την κατασκευή των σπιτιών τους σε εργολάβους οικοδομών. Οι διατάξεις αυτές προβλέπουν την εφαρμογή συστήματοςαντικειμενικού προσδιορισμού του ελάχιστου συνολικού κόστους κατασκευής της οικοδομής και των ελάχιστων ποσοστών συμμετοχής των επί μέρους εργασιών στο συνολικό κόστος αυτής. Ειδικότερα, για τον αντικειμενικό προσδιορισμό του ελάχιστου κόστους των οικοδομών και των ποσοστών συμμετοχής των επί μέρους εργασιών λαμβάνονται υπόψη:

– οι τιμές εκκίνησης κόστους κατά τετραγωνικό μέτρο, οι οποίες έχουν καθοριστεί από το υπουργείο Οικονομικών και αναπροσαρμόζονται με βάση τη μεταβολή του δείκτη κόστους κατασκευής κτιρίων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής,
– οι συντελεστές αυξομείωσης των τιμών εκκίνησης, για τον προσδιορισμό του συνολικού κόστους, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου κτιρίου, όπως μέγεθος, ποιότητα, αριθμός όψεων και
– οι πίνακες των ελάχιστων ποσοστών συμμετοχής των επί μέρους εργασιών στο συνολικό κόστος.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, μετά το πέρας των κατασκευαστικών εργασιών, ο ιδιοκτήτης της οικοδομής, για να συνδέσει το ακίνητό του με το δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, υποχρεούται να υποβάλλει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. τελικό πίνακα με τα ποσά του κόστους των επί μέρους εργασιών, τα πλήρη στοιχεία των εργολάβων, υπεργολάβων και προμηθευτών, το συνολικό αριθμό των εκδοθέντων φορολογικών στοιχείων και τη συνολική αξία τους. Η αρμόδια Δ.Ο.Υ. εκδίδει βεβαίωση ότι υποβλήθηκε ο τελικός πίνακας και ο ιδιοκτήτης της οικοδομής οφείλει, στη συνέχεια, να προσκομίσει τη βεβαίωση αυτή για την τελική ηλεκτροδότηση του ακινήτου.

Όλη αυτή η διαδικασία καταργείται από την 1η-1-2014 κι αν δεν αντικατασταθεί από κάποια άλλη απλούστερη διαδικασία, τότε θα υπάρξει νομοθετικό κενό, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η ηλεκτροδότηση των οικοδομών που κατασκευάζονται από ιδιώτες.

πηγή: unitedreporters.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s