ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ / Ελιά

H απάντηση του ΥΠΑΑΤ για την ακαρπία

Σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ηλείας της ΝΔ Γιώργου Κοντογιάννηolive40

….Τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να ενταχθούν οι ζημιές από ακαρπία στο Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ), σύμφωνα με τις Κοινοτικές Οδηγίες, αναφέρει στην απάντησή του ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μ. Χαρακόπουλος στην Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης.

….Ο Γιώργος Κοντογιάννης είχε ζητήσει από τα τέλη Αυγούστου και μετά τις καταγγελίες τις Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας και του Αγροτικού Συλλόγου Σαλμώνης, να ξεκινήσουν άμεσα έλεγχοι από τον ΕΛΓΑ για την ακαρπία σε ελιές και εσπεριδοειδή, ώστε στη συνέχεια να δοθούν αποζημιώσεις στους δικαιούχους αγρότες.

xarakopoulos
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου οι εν λόγω ζημιές να ενταχθούν σε πρόγραμμα ΚΟΕ και οι παραγωγοί να τύχουν ενίσχυσης για την αντιστάθμιση της απώλειας παραγωγής, θα πρέπει:
α) Η παραγωγή του έτους ζημιάς να έχει ζημιωθεί κατά είδος προϊόντος (καλλιέργεια) σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, σε ποσοστό 30% και πάνω, σε σχέση με τη μέση απόδοση των προηγούμενων τριών ετών, με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της χώρας.
β) Να τεκμηριώνεται επιστημονικά από επιτροπή, η οποία ορίζεται από το ΥΠΑΑΤ, ότι η απώλεια της παραγωγής είναι αποτέλεσμα μιας δυσμενούς καιρικής συνθήκης.
γ) Τα επίσημα μετεωρολογικά στοιχεία να επιβεβαιώνουν το χαρακτηρισμό των καιρικών συνθηκών ως δυσμενών  καιportokali
δ) Να εγκριθεί η δαπάνη αντιστάθμισης των ζημιών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
..Στο πλαίσιο αυτό ο ΕΛΓΑ θα παρακολουθεί την εξέλιξη των ελαιοκαλλιεργειών και των μανταρινιών στην ευρύτερη περιοχή της ΠΕ Ηλείας έως και την περίοδο συγκομιδής των εν λόγω καλλιεργειών, μέχρι να διαμορφωθεί η τελική εικόνα για το μέγεθος των ζημιών.
Παράλληλα, οι Περιφερειακές Επιτροπές των ΠΕ, συμπεριλαμβανομένης και της ΠΕ Ηλείας, προέβησαν σε αξιολόγηση του ζημιογόνου αιτίου, σύμφωνα με το άρθρο 10 του Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων. Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και, σύντομα, θα ολοκληρωθεί.

πηγή:  thebest.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s