Φωτοβολταϊκά

Τα αγροτικά φωτοβολταϊκά ειδική κατηγορία ΑΠΕ

foto4003

..Δεκτή έκανε ο υπουργός ΠΕΚΑ, την πρόταση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Θάνου Μωραϊτη να αντιμετωπίζονται τα αγροτικά φωτοβολταϊκά ως ειδική κατηγορία.

..Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής πριν την ψήφιση του ν/σ για τις ΑΠΕ, την Τρίτη 15 Οκτωβρίου, ο κ. Μωραϊτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή, παρόλα αυτά έκανε λόγο για «συστηματική, εσκεμμένη παραπληροφόρηση και συκοφάντηση των αγροτικών φωτοβολταϊκών», παρουσιάζοντας στοιχεία που αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα.

..Όπως σημείωσε ο κ. Μωραΐτης «αυτό δεν σημαίνει ότι πολλοί δεν παρασύρθηκαν» ενώ θύμισε ομιλία του το 2010 όπου είχε τονίσει ότι «η δουλειά του αγρότη είναι το χωράφι του. Τα φωτοβολταϊκά δεν είναι δουλειά, είναι επένδυση με όλα τα ρίσκα που αυτή απορρέει» συνεχίζοντας, «Ένα μεγάλο μερίδιο των αγροτών μπήκε με δανειοδότηση 100%, με επιτόκια 11%. Εκεί ακριβώς αρχίζει το μεγάλο πρόβλημα για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά. Διότι, σε αυτή την περίοδο της κρίσης, με τις έκτακτες εισφορές, με την πολιτική των τραπεζών και τα παιχνίδια -θα το πω δημοσίως- που έπαιξε η ΔΕΗ κόντρα στους αγρότες, αυτή η επένδυση κατέστη ασύμφορη για πολλούς».

«Μιλάμε για περίπου, 1.500 αγροτικά φ/β σε όλη την Ελλάδα. Μιλάμε για μόλις το 2,89% του συνολικού όγκου των ΑΠΕ. Για να τελειώνουμε με τους μύθους θυμίζω ότι ο εθνικός στόχος για τα αγροτικά  φωτοβολταϊκα ήταν 500 MW μέχρι το 2014 και συνολικά 750 μέχρι το 2020. Τελικά, δέσμευσαν μόνο τα 150 MW. Τα υπόλοιπα μοιράστηκαν στις άλλες κατηγορίες», σημείωσε ο βουλευτής.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών, μέλη του οποίου βρέθηκαν στην Αθήνα κατά την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου πραγματοποιώντας ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο κτήριο του ΥΠΕΚΑ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παραπάνω εξέλιξη.

Οι αγρότες χαρακτηρίζουν ως επίσης θετική εξέλιξη τη δυνατότητα αλλαγής συμβάσεων με υπουργική απόφαση μόνο στα νέα έργα στα φωτοβολταϊκά.

fotovoltaic98

Οι επόμενες δράσεις του ΠΣΑΦ θα αφορούν στα παρακάτω θέματα:

α) Η συνεχώς αυξανόμενη καθυστέρηση πληρωμών από το ΛΑΓΗΕ

β) Επαφές με τις τράπεζες, ώστε να καταστούν βιώσιμα τα έργα μας.

γ) Επαφές με το Υπ. Οικονομικών, για την άρση της πρωτοφανούς υπερφορολόγησης με την μη έκπτωση από το Φορολογητέο Εισόδημα της έκτακτης εισφοράς (30%)

δ) Τα οργανωτικά του Συνδέσμου (νέες εγγραφές Μελών κλπ) καθώς και το γεγονός ότι στην επόμενη Γενική Συνέλευση, θα ζητηθεί από το σώμα η ψήφιση πρότασης που θα αφορά τον προσδιορισμό μιας καταλυτικής ημερομηνίας νέων εγγραφών στο Σύνδεσμο.

πηγή : econews.grfotoboltaika10

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s