..Εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε όλο τον κόσμο για την απελευθέρωση των δημοσιογράφων και ακτιβιστών της Greenpeace που κρατούνται στη Ρωσία.
..Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν το Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης, ζητώντας την απελευθέρωση των Arctic 30 που κρατούνται στη Ρωσία, μετά από ειρηνική διαμαρτυρία σε πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου της εταιρείας Gazprom στην Αρκτική. Συγκεντρώσεις έγιναν σε 135 πόλεις και 45 χώρες σε όλες τις ηπείρους.
..Στην Ελλάδα, συγκεντρώσεις αλληλεγγύης έγιναν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα, 400 περίπου άτομα συγκεντρώθηκαν κάτω από την Ακρόπολη, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και κράτησαν πανό με μήνυμα «Ελευθερώστε τους Arctic 30». Οι συμμετέχοντες έγραψαν μηνύματα υποστήριξης για τους ακτιβιστές και διεκδίκησαν την απελευθέρωσή τους αλλά και το δικαίωμα όλων μας στην ειρηνική, μη βίαιη διαμαρτυρία. Δυναμική παρουσία στην εκδήλωση με δικό τους πανό είχαν οι οργανώσεις Διεθνής Αμνηστία, WWF, Αρχέλων και Άνιμα, ενώ συμμετείχαν και μέλη των οργανώσεων ActionAid, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Καλλιστώ, MEDASSET, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης.
..Στη Θεσσαλονίκη οι εθελοντές της Greenpeace συγκεντρώθηκαν στο Κάστρο της πόλης και απαίτησαν την απελευθέρωση των ακτιβιστών, κρατώντας πλακάτ με τις φωτογραφίες τους.
Ο διευθυντής της Διεθνούς Greenpeace, KumiNaidoo, δήλωσε:
«Οι ακτιβιστές ανέλαβαν δράση για να προστατεύσουν όλους εμάς από τις κλιματικές αλλαγές και τους κινδύνους της εξόρυξης πετρελαίου στην Αρκτική. Το Σάββατο, σε όλο τον κόσμο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στάθηκαν στο πλάι τους, απαιτώντας την απελευθέρωσή τους και την προστασία της Αρκτικής. Οι πετρελαϊκές εταιρείες όπως η Gazprom και η Shell έχουν πάρει το μήνυμα ότι δεν θα μας εκφοβίσουν. Όλοι όσοι συμμετείχαμε στις εκδηλώσεις συμπαράστασης το περασμένο Σάββατο αλλά και τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ζητάνε την προστασία της Αρκτικής στεκόμαστε ενωμένοι και απαιτούμε την απελευθέρωση των 30 γενναίων αντρών και γυναικών που κρατούνται στη Ρωσία».
Μερικές από τις παγκόσμιες διαμαρτυρίες:
- Στη Ρωσία, διαμαρτυρίες έγιναν στη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη, το Μούρμανσκ (η πόλη όπου κρατούνται οι Arctic 30) και το Omsk. Στη Μόσχα, οι διαμαρτυρίες περιλάμβαναν πικετοφορία μπροστά από το Κρεμλίνο, τα γραφεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), το θέατρο Μπολσόι και άλλα γνωστά κτίρια της πόλης. Επίσης έγινε συγκέντρωση στο Πάρκο Γκόρκυ, με τη συμμετοχή φίλων και συγγενών των κρατούμενων ακτιβιστών.
- Στο Χονγκ Κονγκ, εκατοντάδες άνθρωποι σχημάτισαν με τα σώματά τους το μήνυμα ‘FreetheArctic 30.’
- Στη Νότια Αφρική, πολίτες συγκεντρώθηκαν σε πρώην κρατητήρια του καθεστώτος του Απαρτχάιντ.
- Στη Σενεγάλη, ντόπιοι ψαράδες που πέρυσι είχαν υποδεχτεί το ArcticSunrise κατά τη διάρκεια εκστρατείας για την προστασία των ψαρότοπων της χώρας, συγκεντρώθηκαν ξανά με τα σκάφη τους σε ένδειξη συμπαράστασης.
..Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν στείλει επιστολές διαμαρτυρίας στις ρωσικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο, ζητώντας την απελευθέρωση των Arctic 30. Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Greenpeace, KumiNaidoo, χαρακτήρισε τα γεγονότα στη Ρωσία ως την πιο σοβαρή επίθεση στον περιβαλλοντικό ακτιβισμό της Greenpeace από τη βύθιση του πλοίου RainbowWarrior από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες το 1985.