Οπωροκηπευτικά

Προδιαγραφές στα Ακτινίδια

   aktinidio30

    Καθώς η εμπορική περίοδος συγκομιδής και εμπορίας των ακτινιδίων βρίσκεται στο ξεκίνημά της, θυμίζουμε κάποιες βασικές προδιαγραφές ποιότητας που θέτει η νομοθεσία για την συγκομιδή την συσκευασία και εμπορία τους.
   Με βάση λοιπόν την Υ.Α. 290524/2010 (ολόκληρη μορείτε να την δείτε εδώ) ισχύουν τα εξής: 
-Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα ορίζει την ημερομηνία έναρξης της συγκομιδής στην περιοχή ευθύνης της, με βάση τις δειγματοληψίες που πραγματοποιεί και λαμβάνοντας υπόψη όλους τους επιμέρους παράγοντες που επηρεάζουν την ωρίμανση (μικροκλίμα, καιρικές συνθήκες, καλλιεργούμενες ποικιλίες κλπ.) 
-Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως ημερομηνίας απαγορεύεται η συγκομιδή των ακτινιδίων εάν αυτά δεν έχουν έναν ελάχιστο βαθμό ωρίμανσης της τάξης των 6,2 βαθμών Brix (περιεκτικότητα σε σάκχαρα). 
-Για τη διακίνηση των ακτινιδίων στην αγορά, σε όλα τα άλλα στάδια εμπορίας που έπονται της συσκευασίας, της εισαγωγής και της εξαγωγής, είναι απαραίτητο αυτά να έχουν ελάχιστη περιεκτικότητα σε σάκχαρα της τάξης των 9,5 βαθμών Brix. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακτινίδια με περιεκτικότητα σε σάκχαρα μεταξύ 6,2 και 9,5 Brix μπορούν να συγκομίζονται, να συσκευάζονται, να αποθηκεύονται σε ψυκτικούς θαλάμους, να εξάγονται, αλλά όχι να διατίθενται στην κατανάλωση στην εγχώρια αγορά.
aktinidio

Το ιστολόγιό μας (http://geoponiprevezas.blogspot.gr) θα ενημερώσει άμεσα τους αναγνώστες του, μόλις εκδοθεί η σχετική απόφαση για την έναρξη της συγκομιδής την Δ.Α.Ο.Κ. Πρέβεζας.

   Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι συσκευαστές που συσκευάζουν ακτινίδια τα οποία έχουν συγκομιστεί σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες θα πρέπει να διαθέτουν τις σχετικές άδειες συγκομιδής από την οικεία Δ.Α.Ο.Κ.

πηγή : Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s