Οι απορριφθέντες αγρότες του προγράμματος μείωσης της Nιτρορύπανσης
Θα φτάσουν μέχρι τα δικαστήρια
* Αν δεν επιτραπεί γίνουν δευτεροβάθμιες ενστάσεις
..Όπως αναφέραμε και στο προηγούμενο φύλλο της «Αγροτικής έκφρασης», στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα των αγροτών που έκαναν αιτήσεις ένταξης για την γεωργοπεριβαλλοντική δράση, της μείωση της νιτρορύπανσης για την παράταση 2ετίας αλλά και για νέα πενταετία. Στην διαδικτυακή πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, υπάρχουν τα ονόματα δικαιούχων (τελική κατάταξη) από τις εξής Περιφερειακές Ενότητες: Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Τρικάλων, Μαγνησίας, Φθιώτιδας. Ηλείας, Ημαθία, Κιλκίς, Πέλλας
πηγή:
Αγροτική Έκφραση
|
|
Ημερ/νία δημοσίευσης:
5 Οκτωμβρίου 2013
|
Σήμερα, σε πιο ολοκληρωμένο ρεπορτάζ της «Αγροτικής έκφρασης», προσθέτουμε αποτελέσματα και από άλλους 3 αγροτικούς νομούς που έγιναν αιτήσεις, και συνολικά λοιπόν, έχουμε τα παρακάτω αποτελέσματα:
Νομός Ηλίειας: (σύνολο 28 αγρότες)
75% για νέα 5ετία εγκρίνονται σε σύνολο 21 αγροτών και
25% απορρίπτονται σε σύνολο 7αγροτών
Νομός Φθιώτιδας: (σύνολο 125 αγρότες)
100% για νέα 5ετία εγκρίνονται σε σύνολο 100 αγροτών
100% για παράταση 2ετίας σε σύνολο 25 αγροτών
Νομός Τρικάλων: (σύνολο 235 αγρότες)
82% για νέα 5ετία εγκρίνονται δηλ111 σε σύνολο 136 αγροτών και 18% απορριπτόμενοι δηλ 25
85% για παράταση 2ετίας εγκρίνονται δηλ 84 σε σύνολο 99 αγροτών και 15% απορριπτόμενοι δηλ 15
Νομός Καρδίτσας:
92% για νέα 5ετία εγκρίνονται και 8% απορρίπτονται
93% για παράταση 2ετίας και 7% απορρίπτονται
Νομός Λάρισας:
72% για νέα 5ετία εγκρίνονται και 28% απορρίπτονται
75% για παράταση 2ετίας και 15% απορρίπτονται
Νομός Μαγνησίας:
65% για νέα 5ετία εγκρίνονται και 35% απορρίπτονται
85% για παράταση 2ετίας και 15% απορρίπτονται
Οι λόγοι απόρριψης
…Εν τω μεταξύ μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στις τάξεις των απορριπτόμενων, ειδικότερα για τους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας που είναι και ο μεγάλος αριθμός. Με βάση τις διαμαρτυρίες των αγροτών, τις οποίες αποδέκτης είναι και η εφημερίδα μας, αλλά και με βάση το ρεπορτάζ της «Αγροτικής έκφρασης» οι λόγοι απόρριψης, δημιουργούν έντονο προβληματισμό και εκνευρισμό στις τάξεις των παραγωγών. Στο σημείο αυτό, να αναφέρουμε, για όσους δεν γνωρίζουν, ότι όταν σε έναν αγρότη «κόβεται» ένα αγροτεμάχιο, αυτομάτως κόβεται όλη η αίτηση.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε 4 από τους διάφορους λόγους απόρριψης, και που είναι οι εξής:
α) Ευρεθείσα έκταση από Α.Ε.Ε. μικρότερη από την αιτούμενη (από τους πιο συνηθισμένους λόγους)
β) Ευρεθείσα έκταση από Α.Ε.Ε. μηδέν
γ) Επιλέξιμο εκτάριο αγροτεμαχίου για την ενιαία ενίσχυση με αροτραία καλλιέργεια <0,05 Ha
δ) Απόρριψη αγροτεμαχίου λόγω ένταξης σε αγροπεριβαλλοντική ή άλλη παράλληλη δράση (δηλ ξεχασμένος κωδικός 205 λόγος που απορρίπτονται από το λογισμικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ γιατί δηλώσανε κατά λάθος στο ΟΣΔΕ 2011 τον κωδικό Νιτρορύπανσης-πράγμα που δεν είναι λόγος απόρριψης στην ΚΥΑ και στην ΥΑ)
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Α.ε», αρκετοί από τους απορριπτόμενους αγρότες, ετοιμάζονται να διαμαρτυρηθούν έντονα, προς τους υπευθύνους του προγράμματος, ενώ κάποιοι άλλοι, θα κινηθούν νομικά και θα λύσουν τις διαφορές τους στις αίθουσες των δικαστηρίων, καταφεύγοντας σε μηνύσεις. Πάντως από τις αντιδράσεις και τις πιέσεις που άρχισαν να διαμορφώνονται, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, αρχίζει να σκέφτεται το ενδεχόμενο να επιτρέψει β-θμιες ενστάσεις. Εμείς ως «Αε» παρακολουθούμε το θέμα στενά και θα σας ενημερώνουμε λεπτομερώς για όλες τις εξελίξεις.
…Τέλος να αναφέρουμε πως η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ηλείας με ανακοίνωσή της ενημερώνει όλους τους ενδιαφερόμενους ότι εκδόθηκαν οι τελικές καταστάσεις κατάταξης δικαιούχων και απορριπτομένων παραγωγών για τη συμμετοχή τους στη Δράση 2.1 «Προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών» στα πλαίσια του Μέτρου 2.1.4 – Άξονας 2 «Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013. Επισημαίνεται ότι οι τελικές καταστάσεις για την ανωτέρω Δράση έχουν αποσταλεί για ανάρτηση στις έδρες των Δήμων και των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να ενημερωθούν για τα τελικά αποτελέσματα της Δράσης.
Ακόμη και οι εγκεκριμένοι του προγράμματος στη Νιτρορύπανση
Κινδυνεύουν με ποινές και απεντάξεις
· Τι αναφέρει το άρθρο 17 της «απλοποιημένης» ΚΥΑ που λειτουργεί σαν «Δούρειος ίππος»
Αυτήν την βδομάδα πήρε ευρεία δημοσιότητα το θέμα, καθώς πήρε αριθμό ΦΕΚ στις 17 Σεπτεμβρίου 2013 η νέα ΚΥΑ. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που τροποποιεί την αρχική ΚΥΑ, για τις εντάξεις στις Γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις στο πλαίσιο ορισμένων δράσεων του μέτρου 2.1.4 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης Π.Α.Α 2007-2013 Αλέξανδρος Μπαλτατζής υπογράφηκε από τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη και Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα. .Μετά την υπογραφή της σχετικής τροποποίησης διαπιστώνεται ότι υπάρχουν κάποιες αλλαγές προς το καλύτερον, αλλά πάλι χάνεται η ουσία των γεωργοπεριβαλλοντικών για τη βιολογική γεωργία, τη βιολογική κτηνοτροφία τις σπάνιες ελληνικές φυλές ζώων και τη μείωση της νιτρορρύπανσης.
Στα θετικά τις ΚΥΑ, μπορούμε ενδεικτικά να αναφέρουμε τα παρακάτω:
Για να πληρωθεί κάποιος μπορεί να καταθέσει άδεια εγκατάστασης στο 3 έτος αλλά και αίτηση πληρωμής ακόμα και να έχουν περάσει 2 έτη από την αίτηση ένταξης, θετικές αλλαγές στους βοσκοτόπους κα., αυτά βοηθάνε πράγματι τους κτηνοτρόφους.
Τι απειλεί το πρόγραμμα Νιτρορύπανσης
Από την πλευρά όμως, αυτό που απειλεί να τινάξει στον αέρα το πρόγραμμα της Νιτρορύπανσης είναι το άρθρο 17 της νέας ΚΥΑ.
Πιο συγκεκριμένα, για τους εγκεκριμένους αγρότες παραμένουν βασικά προβλήματα, όπως το τι θα γίνει για αυτά τα 2 έτη που περίμεναν τα αποτελέσματα, με τα ελάχιστα υποχρεωτικά ποσοστά αμειψισποράς 20% και αγρανάπαυσης 5%. Μετά από 2 χρόνια, ως γνωστών, θυμίζουμε, δεν υπογράφηκαν οι συμβάσεις, τους αγρότες τους άφησαν για 2η συνεχόμενη καλλιεργητική θερινή περίοδο σε αβεβαιότητα, να προχωρήσουν σε άσπαρτα χωράφια-υποχρεωτική αγρανάπαυση, κάποιοι το έκαναν και κάποιοι όχι. Μάλιστα αρχικά είχε ειπωθεί, όταν πρωτοέκαναν πριν 2 έτη σχεδόν οι αιτήσεις, ότι οι αγρότες για τα 2 πρώτα έτη θα μπορούνε να αλληλοσυμπληρώνουν τα ποσοστά, δηλαδή ένας που έβαλε στο 1ο έτος αγρανάπαυση 3% και αμειψισπορά 15% να μπορεί να τα συμπληρώσει στο 2 έτος βάζοντας αντίστοιχα 7% αγρανάπαυση και αμειψισπορά 25%. Στα προηγούμενα προγράμματα Νιτρορύπανσης υπήρχε τέτοια δυνατότητα και μάλιστα στο σύνολο της 5ετίας δηλ το συμπλήρωμα.
Στο άρθρο 17 όμως της ΚΥΑ, αναγράφεται κατά λέξη:
Παράγραφος 8-β-δδ. «Εφαρμογή αγρανάπαυσης σε ποσοστό μικρότερο του 5% (με αποδεκτές μειώσεις 10%), συνεπάγεται μη καταβολή ενίσχυσης για το συγκεκριμένο έτος. Επανάληψη συνεπάγεται αποβολή του δικαιούχου από τη δράση και επιστροφή των μέχρι τότε καταβληθεισών ενισχύσεων, προσαυξημένων με τους νόμιμους τόκους.»
Παράγραφος 8-δ-ββ. «Εφαρμογή αμειψισποράς σε ποσοστό μικρότερο του 20% και μεγαλύτερο ή ίσο του 10% (με αποδεκτές μειώσεις 10%) συνεπάγεται μείωση της καταβαλλόμενης ενίσχυσης κατά 20% για το έτος της παράβασης .Επανάληψη οδηγεί σε μείωση της καταβαλλόμενης ενίσχυσης κατά 50%, ενώ δεύτερη επανάληψη συνεπάγεται οριστική αποβολή του δικαιούχου από τη δράση και επιστροφή του 40% των μέχρι τότε καταβληθεισών ενισχύσεων, προσαυξημένων με τους νόμιμους τόκους»
Επίσης δημιουργείται επιπλέον πρόβλημα γιατί στο συγκεκριμένο άρθρο 17, ζητείται σταθερό αγροτεμάχιο αγρανάπαυσης. Συγκεκριμένα αναφέρεται κατά λέξη:
Παράγραφος 8-ε-αα. «Μη ενδεδειγμένη εφαρμογή του ακαλλιέργητου περιθωρίου και της αγρανάπαυσηςαα. Εφόσον η έκταση που αντιστοιχεί στο ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό του 25% για την αγρανάπαυση ή του 5% για το ακαλλιέργητο περιθώριο δεν παραμένει σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου δέσμευσης συνεπάγεται μείωση της καταβαλλόμενης ενίσχυσης κατά 30% για το έτος της παράβασης. Επισημαίνεται ότι το επόμενο έτος μετά από παράβαση, η αγρανάπαυση και το ακαλλιέργητο περιθώριο θα πρέπει να επανέλθουν στα αρχικά αγροτεμάχια. Επανάληψη οδηγεί σε μείωση της καταβαλλόμενης ενίσχυσης κατά 50% για το έτος της παράβασης. Δεύτερη επανάληψη της ως άνω παράβασης συνεπάγεται αποβολή του δικαιούχου από τη δράση και επιστροφή των μέχρι τότε καταβληθεισών ενισχύσεων προσαυξημένων με τους νόμιμους τόκους.»
Με βάση τα παραπάνω, γίνεται «μύλος» με τα προβλήματα που δημιουργούνται, τα οποία πρέπει να λυθούν, όμως σίγουρα δεν λύνονται με βαρύγδουπες δηλώσεις περί νέα ΚΥΑ απλοποίησης! Μάλλον περισσότερα προβλήματα δημιούργησε παρά έλυσε. Οι αγρότες ταλαιπωρούνται 2 χρόνια, διακατέχονται από το αίσθημα της απογοητεύσεις και πικραίνονται με τις υποσχέσεις των αρμοδίων του ΥΠΑΑΤ. Ειδικά για την Θεσσαλία είναι γνωστή η επιβάρυνση των νιτρικών λιπασμάτων που έχουν κάνει στο έδαφος. Πρέπει να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις και λύσεις στα διογκωμένα προβλήματα των αγροτών, εάν θέλουν πραγματικά στο ΥΠΑΑΤ να περπατήσει και να πετύχει και να υπάρξει απορροφητικότητα στο πρόγραμμα Μείωση της Νιτρορύπανσης.